Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Listopad 1989 očima Rudého práva

Uplynulo 22 let od doby, kdy se zhroutilo to, co mělo trvat na věčné časy. Světlou budoucnost příštích generací nám teď slibují demokraticky zvolení strýci, kamarádíme se se státy na jiné světové straně a radostně konzumujeme výdobytky kapitalismu.

Je naprosto neuvěřitelné, jak rychle minulý režim padl (mimo jiné i proto je pozadí revoluce součástí mnoha divokých spekulací). V sobotu 18. listopadu 1989 není na stránkách Rudého práva o ničem nekalém ani stopy. O týden později je jasné, že komunističtí mocipáni skončili. Pojďme se podívat, jak se události vyvíjely očima tištěného Orgánu ÚV KSČ.

Rudé právo - 20. listopadu 1989 (pondělí)

Něco velkého se děje. Pátečním událostem se věnuje celá titulní strana. Opakovaně se dementuje zpráva o zabitém studentovi, vyzývá se ke klidu. Objevuje se informace o stávce divadel.

Rudé právo - 21. listopadu 1989 (úterý)

Zmiňována je demonstrace z předchozího dne (včetně hesel jako "Pryč s KSČ"), stávka studentů i jednání s divadelníky. Vláda vítá dialog se všemi. Významnou část titulní stránky zabírají vyjádření rozhořčených občanů nechtějících změnit status quo. Na druhé straně líčí příslušníci SNB, jak na ně 17. listopadu demonstranti "zaútočili žerděmi od vlajek a transparentů".

Rudé právo - 22. listopadu 1989 (středa)

Začíná vyšetřování zásahu proti studentům. Informováno o demonstraci z předchozího dne, objevuje se jméno Václav Havel, předseda vlády Adamec jedná s revolucionáři. Miloš Jakeš vyzývá k povinnosti "uhájit hodnoty socialismu". Pracující znovu vyjadřují podporu straně a vládě.

Rudé právo - 23. listopadu 1989 (čtvrtek)

Opět se vyzývá ke klidu a pořádku. Předseda vlády Adamec je připraven přijmout dobrou radu od kohokoli, říká: "Socialismus ale budeme chránit, o tom není možné diskutovat." Pracovníci jednoho JZD u Kladna věří studentům, že se politicky dobře zorientují. Uveřejnění stanoviska výboru Svazu českých spisovatelů jasně naznačuje, kdo tahá za kratší konec.

Rudé právo - 24. listopadu 1989 (pátek)

Znovu je velmi významnou součástí titulní stránky mudrování pracujících. Jako by propagandistům docházela slova. Vláda jedná o urychlené úpravě práva shromažďovacího a spolčovacího, redakce Rudého práva hodnotí zásah 17. listopadu jako "politicky chybný".

Rudé právo - 25. listopadu 1989 (sobota)

Generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš prohlašuje, že se země nachází na "osudové křižovatce" a končí ve funkci. Na titulní stránce se objevují jména jako Dubček, Chramostová, Čáslavská. Usnesení Ústředního výboru Komunistické strany Československa přiznává, že vedení státu "nezvládlo situaci", vyzývá ke spolupráci na vládě všechny občany, slibuje demokratické volby a změny zákonů. Staré struktury vyklízejí po desítkách let pozice.

Kde sehnat Rudé právo


Možná Vás zajímá, kde jsem natrefil na historické noviny. Neprohledával jsem půdu ani sklep, pomohl mi Ústav pro českou literaturu AV ČR, který provozuje Digitalizovaný archiv časopisů. Najdete tam i spoustu dalších tiskovin.

Kam dál?
Listopad 1989: Co jsme chtěli a co z toho zbylo

Štítky:

Diskuse o článku Listopad 1989 očima Rudého práva



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku