Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Inzerujete na Internetu? Těšte se na SPAM z Nigérie

O tzv. nigerijských dopisech toho bylo už napsáno hodně. Nejeden z našich spoluobčanů neodolal vidině bezpracného zisku a nechal se oškubat nepříliš rafinovanými podvodníky. Doba se mění, spammeři také. Po drobných krůčcích zlepšují své metody, přesněji cílí své aktivity a učí se komunikovat jinak než v angličtině.

Nakupující roboti

Onehdy jsem po delší době využil služeb tří z našich největších inzertních serverů.

Nejprve mi odpověděl pan John Maxwell (e-mail: johnmaxwell1010@gmail.com). Správný předmět zprávy doplnil anglicky psaným dotazem, zda je položka stále k dispozici.

Následovala Lilian Dennis (mrskemi401@gmail.com) s otázkou, kolik zaplatí v eurech.

Korunu všemu nasadil James Williams (jameswilliams0019@gmail.com), který odpovídal bezchybnou češtinou přímo do formuláře na inzertním serveru: "Dobrý den, zaujal mne Váš inzerát. Je stále aktuální? Děkuji za odpověď."

Roboti spammerů cíleně projíždějí inzeráty. Navzdory tomu, že jsme malá země, evidentně se jim to vyplácí.

Dopisy nikoli z lásky

První dva spamy byly v angličtině. James Williams zvládl češtinu, ovšem zanechal po sobě stopu: IP adresu 41.155.6.109, která prozradila nigerijský původ zprávy.

Pan Williams podnítil mou zvědavost. Bude i dál šprechtit v naší mateřštině?

Odpověděl jsem všem a čekal. Synovec pana Maxwella z USA studuje v Africe, strýc mu chce poslat to, co prodávám, jako dárek. Kanaďanka Lilian Dennis nabízí téměř dvojnásobek mnou sdělené ceny v eurech + poštovné do Nigérie, kde dlí její syn. Anglický gentleman James Williams zklamal. Že má na černém kontinentu bratra, sdělil anglicky.

Všichni zdůrazňovali svou aktuální přítomnost ve státech, odkud prý pocházejí. Krom posledně jmenovaného byly již při druhém kontaktu požadovány kompletní údaje o bankovním spojení na mě.

Jak se bránit proti spamu


Jednu adresu používejte ke komunikaci se živými lidmi. Na Internetu ji nepište téměř nikam, obměkčit se nechejte jen od těch opravdu nejserióznějších.

Druhou adresu zadávejte všude, kde vyžadují registraci nebo ověření e-mailem, na inzertní weby, do diskusí... Přibližně 95 % spamů bude chodit právě sem, což Vám může být jedno, protože obvykle (nečekáte-li zrovna odpověď na inzerát) nebudete mít žádný důvod doručené zprávy číst.

Kam dál?
Psaní a čtení dopisu: Dříve událost, dnes opruz

Štítky: ,

Diskuse o článku Inzerujete na Internetu? Těšte se na SPAM z Nigérie

Anonymous Anonymní:

Chtěl bych poděkovat ze tento článek moc mě pomohl. Prodávám nějaké věci a zmíněný James Williams (jameswilliams0019@gmail.com) se mi ozval.... Avšak se mi to zdálo podzřele a tak jsem si ho začal prověřovat a ejhle mé podezření se potvrdilo... Takže Vám mockrát děkuji.... Díky Vám nenaletím

 
Anonymous Anonymní:

Jinak zmiňovanému Jamesu Williamsovi se bratr zmenil na bratrance :D:D:D

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku