Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Opravdu osobní blog versus Ohledy k lidem

K napsání tohoto článku mě inspiroval jeden starší příspěvek v diskusi: Na tento blog jsem narazil opravdu náhodou a musím říci, jo, líbí se mi. Tak tři autoři? To již snad není osobní. Autor komentáře měl na mysli zařazení mezi Osobní blogy v auditu Toplist (jinak nabízejí jen Odborné blogy), dle jeho názoru by měl psát osobní blog jen jeden člověk.

Moje dnešní úvahy budou směřovat trochu jinam.

Jaká hlavní úskalí přináší tvorba opravdu osobního blogu?

1) Prozradíte na sebe víc, než může být zdrávo

Lidé vystupují v řadě různých rolích: Soused, spolupracovník, kamarád, spolužák, příbuzný, milenec...

Každý modifikuje své chování podle toho, jakou roli právě zastává. Třeba člověk, který v práci jedná jako absolutní hovado (například strážce koncentračního tábora), může působit na své děti jako ten nejhodnější otec.

Ani Facebooku se nepodařilo tuto zeď zbourat, snad jen zlehka podčůrat. Nevybízí totiž ke psaní komplexních textů. V šumu neustále proudícího toku kratičkých zkazek se mnohé ztratí.

Zatímco opravdu osobní blog bortí všechny bariéry. Ostatně právě proto publikují blogeři tohoto ranku většinou anonymně. Hezkým příkladem je Citová prostitutka.

2) Spoustu lidí urazíte a naserete

Za svůj život jsem se setkal s desítkami stloukačů másla. Většina z nich se nedá označit jinak než jako egoistická prasata. Nemají vůbec žádné morální zásady, zato oplývají schopností podojit všechny kolem.

Kdybych takto psal o nějaké reálné skupině, neprávem bych urazil menšinu, která se chová normálně.

Obvykle totiž ti s hroší kůží ignorují kritiku a odůvodní si všechno tak, aby byli kladnými hrdiny. Zatímco slušní lidé mnohdy až příliš přemýšlejí nad tím, zda někomu neublížili.

Hvězdám se odpouští

Společnost je zvyklá odpouštět hvězdám. Kdyby byl Váš soused stejný sukničkář a nezvladatelný pijan jako Václav Havel (o mrtvých jen dobře), budete na něj plivat. Ale uznávaná osobnost může mít své libůstky.

Proto jsou i velcí spisovatelé bráni na milost. Pokud o mně napíše nějaký nýmand, že jsem se poblil, budu naštvaný. Udělá-li to nositel Nobelovy ceny za literaturu, budu hrdý na svou přítomnost v jeho knize.

Náš čas přijde

Stanou se stránky Zrcadlo.blogspot.com opravdu osobním blogem? Nechte se překvapit.

Související text:
Co mi dalo psaní blogu aneb Proč psát blog

Štítky: ,

Diskuse o článku Opravdu osobní blog versus Ohledy k lidem



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku