Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Jak jsem začínal na Internetu - 15. výročí

V době, kdy jsem se poprvé setkal s počítačem, nebyla velká část čtenářů stránek Zrcadlo.blogspot.com ještě na světě, viz článek Vzpomínka na SVAZARM.

K PC jsem přičichnul až o notnou dávku let později na střední škole. Začínali jsme s 286kami, které neměly vlastní harddisk. Nešlo o plnohodnotné mašiny, ale o terminály závislé na serveru.

Tehdy jsme se tam (krom paření NetWars po síti) věnovali příkazovému řádku MS-DOS, Norton Commanderu a technice administrativy.

Dlouhá fronta, dlouhé načítání webů

Někdy kolem roku 1997 se naše výuka přesunula do modernějších prostor s 386kami, na kterých běžely Windows 3.1. U pár strojů se nacházely pětadevadesátky.

A jeden počítač byl (dokonce!) připojen k Internetu.

Najít se tam před 15 lety moc nedalo, českého obsahu bylo pomálu, komunikovat nebylo s kým, Seznam byl v plenkách.

Když na člověka došla řada, nevěděl, co dělat. Navíc mu na záda dýchalo klubko nedočkavců. V kombinaci s extrémně pomalým připojením (desítky až stovky b/s) nešlo o dvakrát ideální podmínky k surfování.

Rozjezd na vysoké

Od roku 1998, kdy jsem nastoupil na vysokou školu, to bylo jiné kafe. O Internetu na kolejích jsme si mohli nechat akorát zdát, ale počítačové učebny byly dobře vybaveny po stránce hardwaru i softwaru.

Autorská práva nikoho moc nebrala, navíc bylo možné zdarma a bez omezení tisknout na prastarých jehličkových tiskárnách, zkrátka nastaly ideální podmínky pro využívání sítě sítí ke studijním účelům.

Projekty, které vzal čas

S prudkým rozvojem Internetu jsem začal uvažovat, jak být více než jen pasivním návštěvníkem.

Ještě v minulém tisícileti jsem vytvořil takový malinký portálek orientovaný na stahování veselých videí a počítačových her. Sídlil na serveru Samuel.cz, návštěvnost se pohybovala kolem 150 lidí za den, což byl tehdy slušný výkon.

Také jsem udělal web pro jeden motorkářský klub, který se orientoval na veterány. Ten byl umístěn na Brinkster.com.

Moje směřování ke světlým zítřkům bohužel zastavil krach (respektive změna podmínek a zaměření) obou výše zmíněných hostingů. Weby byly rázem pryč, což mě na dlouhou dobu otrávilo.

Až v roce 2008 jsem naplno rozjel stránky Zrcadlo.blogspot.com. Ale to už je jiné povídání...

Kam dál?
Vzpomínka na rok 2008: 10 nejčtenějších článků

Štítky: ,

Diskuse o článku Jak jsem začínal na Internetu - 15. výročí



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku