Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Kdo může za dluhy, kdo je nakonec zaplatí (stručný přehled)

Článků na téma dluhy jsou tuny. Televizní i rozhlasové zpravodajství nás bombarduje zprávami o téměř zločinných exekucích kvůli pár stokorunám a jedním hlasem zmiňuje bilionové dluhy, za které nikdo nemůže. Pojďme si udělat stručný (velmi zjednodušený) přehled, jak tomu je s odpovědností konkrétních osob.

Malý dlužník

Dluží-li fyzická osoba (nepodnikatel, živnostník...) většinou nepomohou žádné čachry. Zacvaká do posledního drobáku a často pak ještě dlouhou dobu splácí.

Větší dlužník

Osoby, které nasekaly dluhy v řádech desítek či stovek milionů, obvykle nepodnikají na vlastní triko, ale prostřednicvím společností s ručením omezeným.

Jsou-li šikovní a nepodaří-li se jim prokázat zlý úmysl, pak firma končí, věřitelé spláčí nad výdělkem, ale osobní majetek zůstává.

Velký dlužník

Velcí dlužníci podnikají pod pláštíkem obřích nadnárodních firem, bank, fondů atp. Na špinavou práci mají najaty manažery, kteří pobírají tučné bonusy a ve zlých časech odcházejí s naditou kapsou pryč.

Vlastníci investují vydělané peníze jinam, v případě krachu společnosti je znehodnocen jejich podíl, ovšem ostatní jmění zůstává nedotčeno.

Obří dlužník

Největšími dlužníky jsou státy. Odpovědnost za jejich řízení získali prostřednictvím demokratických voleb politici.

Nejmocnější politici mají imunitu. Pokud jednají nemorálně a evidentně nakládají s majetkem nehospodárně, nenesou za to (na rozdíl od předchozích viníků dluhů) žádnou trestněprávní odpovědnost. V případě nezvolení přežívají na lukrativních postech tučně nabalení z let, kdy sloužili vlasti.

Občané se svobodně rozhodli, kdo jim bude vládnout. Logicky tedy musí dluhy vzešlé z tohoto rozhodnutí zaplatit oni.

Škoda jen, že nejde dát větší podíl těm, kterým se nad urnou v (doufejme pouze dočasném) pomatení smyslů urvala ruka.

Kam dál?
Chvála kapitalismu - Ať začnou zase vítězit ti nejlepší!

Štítky:

Diskuse o článku Kdo může za dluhy, kdo je nakonec zaplatí (stručný přehled)



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku