Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

O bohatství a štěstí aneb Krize smrdí od hlavy

Dříve se bohatství dědilo. Rodiny po spoustu generací kumulovaly majetek a platily daně na určitém území. Na začátku 20. století dochází k radikální změně, šlechta se stává pomalu ale jistě reliktem minulosti a peníze těch nejbohatších vznikají v rámci tržního hospodářství. Pořád ovšem není kam utéct, velká část zisků zůstává na území, kde vznikly.

Dnes jsme jinde. Kapitál proudí téměř bez omezení. Daně se platí tisíce kilometrů od míst s obyvatelstvem, které se podílelo na výrobě zboží či poskytování služeb a jejich spotřebě. Důsledkem je hospodářská krize doprovázená nedostatkem peněz ve veřejných rozpočtech vyspělých států.

Co je příčinou?

Pohádka o americkém snu

Nejbohatší se často chválí tím, že na majetek dosáhli především díky své dřině a inteligenci.

Na Zemi žijí miliardy chytrých a pracovitých lidí. Velká většina z nich má jinou hlavní hnací sílu svého konání než mamon. Zbývají miliony těch, kteří jsou vzdělaní, šikovní a tvrdě makají, aby zbohatli. Ovšem pouze stovkám z nich se vyplní jejich sen.

Je možné být tisíckrát inteligentnější než průměrný člověk? Je možné toho vlastními silami udělat tisíckrát víc? A je možné být tisíckrát bohatší než běžný člověk?

Štěstí = Klíč k bohatství

Předpokládáme-li stejnou míru snahy, pak je pouze štěstí tím, co odlišuje úspěšné od neúspěšných.

Začíná to již před narozením, kdy dostává člověk do vínku příbuzné. Vyvíjí se inteligence a vlastnosti osobnosti.

Pokračuje náhodně zvoleným místem, kde dítě vyrůstá. Můžete dřít jako kůň a být chytrý jako opice, pokud žijete v Ugandě nebo třeba v Mongolsku, není Vám to nic platné.

Máte-li kliku, investuje společnost nemalé peníze do Vašeho vzdělání, zajištění bezpečnosti a všestranného rozvoje. Superbohatí se jí následně odvděčí tím, že své firmy papírově přesídlí na druhý konec světa, kde odvádějí daně.

Dalším mezníkem na cestě k miliardám je nápad. Jedná se o základní jednoduchou ideu, která popohání kupředu veškeré další konání. Obvykle není výsledkem mnohaletého bádání, ale vzniká z momentálního popudu, je někým inspirována a nebo se třeba zdá ve snu.

Sám se na vrchol nevyškrábete, potřebujete spoustu pomocníků. Ačkoli lze částečně ovlivnit výběr lidí, se kterými spolupracujete, každý, kdo někdy přijímal zaměstnance, potvrdí, že k nalezení opravdové perly potřebujete obrovské štěstí.

V podobném duchu bych mohl pokračovat ještě dlouho: zdraví, politická stabilita, přízeň počasí, solidnost obchodních partnerů, módní vlny... Vše zásadním způsobem ovlivňuje možnost úspěchu a má to v rukou téměř výlučně vyšší moc.

Kolosální omyl bohatých

Multimiliardáři kočírující tuto planetu nevidí své obrovské štěstí. Často nemají čisté svědomí, zlé skutky berou jako nezbytnost na cestě k penězům. Vše, co si kvůli mamonu odřekli, je pro ně důvodem k sobeckosti: "Ostatní se flákali, zatímco já dřel. Nikdo mi nic nedal zadarmo, každý drobák jsem si zasloužil."

Výsledkem je obří namyšlenost, kterou nesníží nic. Ani zavinění dnešních hospodářských problémů, ze kterých tyto elity nevidí cestu ven. Což mimochodem také dokazuje, že nejsou tisíckrát chytřejší a pracovitější než Vy nebo já.

Kam dál?
Lesk a bída českých zbohatlíků

Štítky: ,

Diskuse o článku O bohatství a štěstí aneb Krize smrdí od hlavy

Blogger GVKB:

Chybující mozek je pevným bodem našich věčných problémů

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku