Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Střešní okna - Zkušenosti, výhody a nevýhody

Ke střešním oknům jsem přišel jako slepý k houslím. Přestěhovali jsme se do podkroví, kde patří k téměř povinné výbavě. Skoro rok a půl s nimi absolvujeme horka i mrazy, proto si troufám na sepsání tohoto laického zhodnocení.

Úvodem musím upozornit na nesnáze, které mohou nastat, pokud si pořídíte střešní okna neznámé značky. Nemusí to nutně znamenat špatnou kvalitu. Našimi okny nezatéká, nerosí se, ani s nimi nejsou žádné jiné problémy. Akorát nelze kvůli jejich pochybnému původu zakoupit standardizované doplňky jako například žaluzie, rolety atp.

Střešní okna v zimě

Veškeré obavy ze zimního období se ukázaly být liché. Zamrzávání vody nezpůsobilo nic nekalého. Sníh se na sklech neusazoval, zda roztál nebo se sesunul, jsem nezkoumal.

Zarosení oken nenastalo téměř žádné. Když už ano, okna se velmi rychle odrosily.

Střešní okna v létě

Výše zmíněná absence zatemnění samozřejmě není tím pravým ořechovým. Přesto není horko tak obrovské, jak by se mohlo zdát.

Podkrovní prostory nejsou nijak brutálně zatepleny, vzduch proto přirozeně cirkuluje. Základním materiálem je dřevo. Ochladí-li se venku, ochladí se i uvnitř. Oproti masivní budově, která nasaje teplo a pak celou noc sálá, jde o příjemnou změnu.

Nemilé je, že si střešní okna neotevřete při dešti. Možná existují udělátka, která to umožňují. Nicméně pokud jste na střešní okna odkázáni, není dvakrát v pohodě, pokud je nemůžete při vlahém deštíku vyklopit.

Střešní okna a bezpečnost

Jako velkou nevýhodu střešních oken vnímám to, že v případě rozbití máte okamžitý a obrovský problém.

Stane-li se Vám taková nehoda třeba v noci za deště, můžete si užít hodně veselé chvilky. Nebudete-li právě přítomni, hrozí voda v elektrických rozvodech, zničení koberců, poškození nábytku...

Ale nemalujme čerta na zeď. Zatím jsem neslyšel o nikom, koho by podobné nepříjemnosti potkaly.

Střešní okna: Ano nebo ne?

Technologie pokročila. Ze střešních oken už není třeba mít strach. Pokud zakoupíte ty, které vyrábí známá firma etablovaná na českém trhu spoustu let a pořídíte vhodné zatemnění, zvládnete i letní vedra.

Závěrem bych doporučil mít krom střešních oken i záložní možnost větrání.

Kam dál?
Zateplení domu a plastová okna: Co před Vámi jinde tají

Štítky: ,

Diskuse o článku Střešní okna - Zkušenosti, výhody a nevýhody

Anonymous Petr K.:

My střešní okna máme dvě a jsou super. Přes zimu s nimi žádný problém nemáme, v létě přes ně pěkně hřeje sluníčko a v noci se mi líbí přímý výhled na hvězdy :)

 
Anonymous Anonymní:

V celém podkroví máme střešní okna a neměnila bych. Sice se občas hůře umývají, ale jinak máme střechu dobře uteplenou, takže se podkroví tolik nepřehřívá. Jen doporučuju vyřešit zastínění střešních oken. já třeba neusnu, pokud nemám tmu v ložnici a vadí mi i měsíční světlo, takže jsem automaticky hledala zatemňující rolety. Takže máme tyhle http://www.mm-zaluzie.com/zatemnujici-rolety-roto a dětem do pokojíčků jsme dali tyhle http://www.mm-zaluzie.com/produktova-rada/rolety-a-zaluzie-na-stresni-okna/velux/velux-rolety-disney s motivem od disneyho, syn má letadýlka a dcera minie :) vypadají krásně

 
Anonymous Anonymní:

Vážení, střešní okna jsem si nechal nainstalovat výrobcem autorizovanou firmou, střecha slušně zateplená, nechal jsem si poradit vhodná okna s "kvalitní povrchovou úpravou" eko - lakem atd.

Pod oknem radiátor, takže vše podle teorií, včetně ostění, které nebrání proudění vzduchu...
Výsledek: po cca 15 letech izolační skla neizolují, kondenzuje voda na skle, hnije dřevo tak kvalitních rámů, ECO lak olezl jako kůže z hada, těsnění větrací klapky se rozpadlo, zhrozil jsem se, při pozornějším pohledu na konstrukci a těsnění, které mělo bý zárukou kvality, žádný falc ,jen jedno směšné gumové těsnění doléhající jen! hranou.
shnilo dřevo u kyvného pantu, vypadly šrouby!!!, vyštípl se pant.
Prostě fiasko. Hovořím o oknech VELUX. jsem zvědav, co mi poradí.
Jedno vím jistě, již nikdy bych se znovu nepouštěl do střešních oken.

 
Anonymous Anonymní:

Souhlasím s tím stíněním. A nejde vždycky jen o světlo nebo tmu, ale i o teplo. Nejdřív jsme měli na střešních oknech jen látkové stínění, ale podkroví se nám hrozně přehřívalo, přitom střechu jsme měli odizolovanou dobře. Předloni jsme nainstalovali venkovní žaluzie od mm-zaluzie a oproti dřívějšku máme v létě v místnosti o několik stupňů chladněji. Teplo je prostě zastavené ještě před oknem.

 
Blogger malinak812:

Díky moc za článek. My v podkroví taktéž máme střešní okna, ale už jsou hodně stará, takže je s nimi bohužel spousta problémů. Na léto už mám ale naplánovanou rekonstrukci střechy, takže v rámci rekonstrukce bych rád okna vyměnil za nová plastová. Myslím si, že pak to bude lepší. Co se týče střešní krytiny, tak ještě nejsem úplně rozhodnutý, ale zatím se mi asi nejvíc líbí plechové šindely.

 
Blogger Unknown:

Střešní okna Roto jsou pro mě, ale taky pro manželku asi top volbou...musím říct, že jsme si dost zjišťovali a i díky známému z firmy, která se věnuje montáži oken a rekonstrukcím, jsme už rozhodnuti právě pro tyto německé produkty, které jsou technologicky opravdu na výši..
https://a-mod.cz/stresni-okna-roto/

 
Blogger Marta:

Bavili jsme se s kamarádkami o tom jestli bychom si znovu pořídili žaluzie a nebo bychom volili nějakou venkovní variantu. Všichni jsme se tak nějak shodli že mít to uvnitř domu je překážkou. Protože vám to ubírá opticky nějaký prostor, a to se mi teda nelíbí.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku