Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

O dopingu a sportech, které by se měly zakázat

Aféra s bývalým sedminásobným vítězem nejslavnějšího cyklistického závodu planety opět rozdmýchala divoké diskuse o nepovolených podpůrných prostředcích ve sportu. Z poloboha se stal Lance Armstrong plnohodnotný satanem, o kterého by si nikdo ani neopřel kolo.

Dopující sportovec: Zločinec nebo oběť?

Četl jsem s ním v dobách jeho největší slávy spoustu rozhovorů. Stejně jako ostatní novodobí gladiátoři ani Armstrong není žádným intelektuálem.

Ostatně nemůže být. Věnoval svůj život cyklistice.

Spoustu let tvrdě dřel. Stal se klíčovou postavou obřího byznysu. Zároveň byl pod extrémním tlakem sponzorů, manažerů a veřejnosti.

V prostředí, kde je zobání vitamínů asi stejně obvyklé jako pití piva v ČR, nemohl zůstat stranou zájmu odborníků na zlepšování výkonu.

Hodně o tom vypovídá, že druzí v pořadí nebyli po Armstrongově vyškrtnutí z první příčky dosazeni na jeho místo. Co kdyby se ukázalo, že také dopovali? Z frašky by se stala megafraška.

Každý ví, co je v lidských možnostech

Špičkoví fotbalisté naběhají za 90 minut kolem 11 kilometrů. Jsem přesvědčený, že netrénovaný člověk by zvládnul ve stejném režimu 6 kilometrů s prstem v nose.

Světový rekord v maratonu je 2:03:38. Běžný člověk, který se amatérsky věnuje dlouhým běhům, to dá kolem 4 hodin.

Prvotřídní cyklista si zajede 200 kilometrů za 5 hodin, další den zas, následující opět... Tour de France 2012 měla první volno po devíti etapách. Jde o zatížení pro normálního smrtelníka naprosto nepředstavitelné.

Je zřejmé, kde musí úplně celá špička zobat.

Které sporty by se měly zakázat

Řešení je nasnadě: Zakázat tři největší závody (Tour de France, Giro d'Italia a Vuelta). Jeden rok by bohatě stačil, aby se loutkářům vodícím Armstrongy přestalo chtít riskovat. Při dalším prohřešku automaticky další rok.

Ať netepu jen cyklistiku, musím objektivně zmínit, že mezi méně populárními sporty lze najít horké kandidáty na absolutní zákaz.

Třeba takové vzpírání nikoho nezajímá. Přesto si kvůli němu jeho vrcholoví provozovatelé (dokonce i ženy) huntují zdraví až na hranici invalidního důchodu.

Sportovní gymnastika likvidující děti je kapitolou sama pro sebe.

Štítky: ,

Diskuse o článku O dopingu a sportech, které by se měly zakázat

Anonymous Anonymní:

hezký článek

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku