Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Střílení do pracujících za první republiky: Trpká pravda

Autocenzura je horší než cenzura. Jsou témata, kterými se slušná média nezabývají. Pravděpodobně existuje nepsaný konsensus v otázkách budování mýtů o tradicích české státnosti. Jak jinak si vysvětlit, že v současné době nelze najít hodnověrná fakta o tzv. Střílení do pracujících za první republiky?

Jistě, koho to dnes zajímá. V první polovině 20. století se děla daleko horší zvěrstva.

Také nelze hovořit o střelbě do pokojných demonstrantů. Mrtvé spojuje máloco. Snad jen politická motivace jejich aktivit. A to, že byli zastřeleni bezpečnostním aparátem 1. republiky.

Co se lze dozvědět

Pátrání v Pardubické knihovně nepřineslo úspěch.

Wikipedie zmiňuje (krom kratších zkazek) pouze blíže nespecifikované střety v Kadani (Němci versus české vojsko 4. března 1919), kde bylo 25 mrtvých.

"57 obětí Masarykova Československa" lze najít na různých stránkách, zdrojů jsou desítky. Podívejte se sami. Ovšem žádný z nich nelze označit za původní či dostatečně důvěryhodný.

Na druhé straně existují weby, kde se samotný fakt zabíjení civilistů nepopírá, ale hledají se omluvy: od šutrů v rukou demonstrantů přes špatný výcvik tehdejší policie (např. zde) až po politování ze strany bezpečnostních složek (třeba tady).

Zdroj, který by označil celý fenomén Střílení do pracujících za první republiky za výmysl, se mi nepodařilo najít ani jediný.

Fakta

V rámci politických procesů 50. let bylo u nás popraveno 242 lidí (zdroj). Sovětská okupace přinesla 72 obětí (zdroj).

Za první republiky bylo zastřeleno 50 - 100 lidí, kteří byli ozbrojeni pouze tím, co měli po ruce. Podívejte se pro ilustraci, jak vypadá takový souboj:


Má cenu navazovat na odkaz první republiky?

I Hitler nebo Stalin občas vedli humanisticky zaměřené řeči. Dějinám je to fuk.

Dnes je moderní citovat Masaryka a zaštiťovat se odkazem první republiky. Období 1918 - 1938 je prezentováno jako zlatý věk, jako něco, nač můžeme být hrdí.

Rozsah incidentů, kterých se bezpečnostní aparát tehdy dopouštěl, jasně ukazuje, že nešlo o excesy pomatených jedinců, ale o cílené násilí vůči určitým skupinám obyvatelstva. Politické elity ho nenařizovaly, ale přivíraly oči a nechaly odpovědné orgány konat.

Středověk příliš inspirace nenabízí. Úžasná první republika je pouze médii protlačovanou iluzí. Totalita v různých formách se ukázala být dlouhodobě neudržitelná.

Přiznejme si pravdu. Není na co navazovat. Český stát budujeme od nuly.


Související text:
Proč nefunguje komunismus? Zničí ho 1 černý pasažér

Štítky:

Diskuse o článku Střílení do pracujících za první republiky: Trpká pravda



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku