Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

USA opouštějí Afghánistán - Příští zastávka KLDR

Válka v Afghánistánu neskončí kapitulací nepřítele a přehlídkou na oslavu vítězství. Není to první (ani poslední) podivné dobrodružství Spojených států amerických. Jako by si nechávaly zadní vrátka pro případ, že by se opravdu nebylo s armádou kam vrtnout.

Situace je malinko analogická s válkou ve Vietnamu. Dlouhý konflikt ztratil patinu naléhavosti. Média zajímají jen špatné zprávy. Veřejnost je unavena neustálým prodlužováním seznamu padlých.

Jako řešení přichází postupné stahování vojáků.

Kde neleží další bojiště

Kola kšeftu se musí točit. To platí i o obchodování se zbraněmi.

Pomalu přichází čas ptát se, kde uvidíme nejlepší armádu světa v akci během příštích let.

Typicky muslimské země to dle mého názoru nebudou. Ukázalo se totiž, že je daleko lepší zeď podčůrávat než ji hlavou prorážet. Místní obyvatelstvo (a vlivné kruhy ve společnosti) boří samo vlády, které nejsou USA nakloněny. Stačí dát trošku podpory. Dokonce z Íránu přicházejí zprávy o konfliktech mezi mocnými, změna je otázkou času.

Afrika stála vždycky hodně stranou zájmu USA. Jako by ji Američané nechávali pro Evropany, ať také mají kde řádit. Ve spoustě afrických regionů je situace dlouhodobě tak špatná, že lze nalézt záminku k zásahu kdykoli. Ovšem v současné době mizivý strategický a ekonomický potenciál mocnost číslo 1 neláká.

Jižní Amerika je moc blízko, USA nebudou riskovat potíže za humny. Kubánský režim padne sám, teď ho drží jen nostalgická loajalita k Fidelovi.

Příští zastávka KLDR

Mladý Kim pěkně zlobí. Dokonce se od něj začínají odvracet největší kamarádi. Dál by rádi tužili s KLDR družbu, ale co je moc, to je moc.

Trpělivost Číny a Ruska není nekonečná. Brzy se začnou ptát, co vlastně z Kima (krom potíží) mají.

Ekonomická krize jasně ukázala, že žádný stát nemůže ovládat globální prostředí natolik, aby se mohl obejít bez podpory ostatních.

Dokážu si představit další provokaci KLDR, po které do země vtrhnou mezinárodní jednotky pod vedením USA.

A Američané si po desítkách let připíší opravdové vojenské vítězství. V Severní Koreji dlouholetý odpor obyvatelstva opravdu nehrozí.

Kam dál?
7 důvodů, proč pořád ještě vzhlížím k USA

Štítky:

Diskuse o článku USA opouštějí Afghánistán - Příští zastávka KLDR



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku