Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Hackování a šmírování: Ignorujme výstupy, nebo se z toho posereme

Koncem roku rozvířilo mediální vody hacknutí studia Sony Pictures. Opomeňme trapnost, s jakou byla z tohoto útoku neprávem obviněna KLDR, a věnujme se jednomu na první pohled bezvýznamnému detailu.

Krom jiného byla také ukradena soukromá korespondence zaměstnanců. Dva z nich v ní politicky nekorektně (ale jinak v rámci slušnosti) vtipkovali o prezidentu Obamovi. Jakmile bylo toto zveřejněno, rychlostí blesku se mu omluvili.

Co nám v podstatě sdělili?

Zhřešili jsme. Hackeři odhalili naše pochybení. Polepšíme se. Už nikdy nebudeme v rámci soukromé komunikace svobodně vyjadřovat názory.

Legitimizace šmíráků

Jde o velmi nebezpečný precedent.

Došlo k legitimizaci šmíráků. Nikdo je neodhalil a nikdo nepotrestal. Potrestány byly oběti, které se po zveřejnění ukradených informací dostaly na celosvětový pranýř.

Co říká zákon

Odposlouchávání (sledování či jiný monitoring komunikace) je obrovským zásahem do soukromí. Legálně je možné jen u těch nejzávažnějších trestných činů.

Trestní řád uvádí v § 88, že příkaz k odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu může být vydán:

Je-li vedeno trestní řízení pro zločin, na který zákon stanoví trest odnětí svobody s horní hranicí trestní sazby nejméně osm let, pro trestný čin pletichy v insolvenčním řízení, porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži, pletichy při veřejné dražbě, zneužití pravomoci úřední osoby nebo pro jiný úmyslný trestný čin, k jehož stíhání zavazuje vyhlášená mezinárodní smlouva.

Každý slušný člověk by měl uvažovat obdobně. Bez výčitek někoho tajně sledovat je možné zkrátka jen tehdy, jde-li opravdu o hodně.

Ignorujme výstupy šmírování

V dohledné době klesnou ceny sofistikovaných přístrojů na šmírování tak, že bude sledování kohokoli otázkou několika stokorun.

Vydírací potenciál je nekonečný. Imunní není nikdo. Hrozí absolutní rozklad naší společnosti.

Jedinou obranou je důsledně ignorovat výstupy šmírování.

Související text:
Iluze o ochraně soukromí na Internetu - Nezbývá než věřit

Štítky: ,

Diskuse o článku Hackování a šmírování: Ignorujme výstupy, nebo se z toho posereme



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku