Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Čtenářský deník - Sinclair Lewis: Arrowsmith

Několik slov o autorovi

Sinclair Lewis se narodil roku 1885 jako třetí syn do rodiny minnesotského vesnického lékaře. Vystudoval Yale, věnoval se žurnalistice a literatuře. Jedná se o předního autora americké literatury, představitele kritického realismu první třetiny dvacátého staletí, který v roce 1930 obdržel Nobelovu cenu. Cenu Pulitzerovu, jež mu byla udělena právě za román Arrowsmith odmítl převzít s tím, že obdobné ceny spisovatele korumpují. Jeho nejvíce ceněným dílem je román Babitt. Zemřel roku 1951 v Itálii.

Vydání

V USA v roce 1925 (Harcourt, Brace and World, Inc.). Moje: Praha, 1967 Mladá Fronta. Smena. Naše vojsko. Svět sovětů. V překladu A. Skoumala.

Kompozice

Román o cca 400 stranách členěný do čtyřiceti kapitol. Původně vycházel časopisecky, po velkém úspěchu byl v roce 1925 vydán knižně. Na jeho vzniku výrazně spolupracoval Paul H. Cruif, jemuž spisovatel vděčí za pohled insidera z vědeckého prostředí.

Postavy

Martin Arrowsmith - hlavní hrdina románu; sirotek z rodiny pastora, který je v dětství silně ovlivněn vesnickým lékařem. Díky penězům z dědictví si může dovolit vystudovat lékařskou fakultu. V rámci studia se zaměřuje zejména na práci v laboratoři, která se stává jeho celoživotní vášní.
Madelina Foxová - jeho první láska, krásná dívka naoko s vysokými ideály toužící však zároveň po bohatství.
Leora Tozerová - manželka hlavního hrdiny, ošetřovatelka, roztomilá, poslušná žena bez vlastního názoru, trochu nedbalá z hlediska elegance.
Cliff Clawson - Martinův spolužák ze studií, nejvěrnější přítel.
Angus Duer - spolužák zaujatý chirurgií, postavením a penězi; Martin se vůči němu vymezuje, ač po jeho boku jednu dobu pracuje v téže organizaci.
Gottlieb - starý židovský profesor, emigrant z Německa, neoblíbený pro svou jízlivost, společenskou nešikovnost, nepraktičnost a vědecký perfekcionismus; pro Martina velký vzor na poli bádání. V závěrečné části knihy pak jeho nadřízený v McGurkově ústavu.
Pickerbaugh - nadšený propagátor zdravého životního stylu, ředitel ústavu pro ochranu veřejného zdraví, Martinův představený, po kterém řízení ústavu následně převezme.
Orchidea Pickerbaughová - dcera nadřízeného, krásné děvče, po němž Martin touží, do jisté míry, avšak přece nevinně ohrožuje jeho manželství s Leorou.
Sondelius - populární řečník s mnoha zážitky z cest, kde se pokoušel o praktické využití nejmodernějších medicínských postupů; Martinův přítel a spolupracovník.
Terry Wickett - Martinův spolupracovník z laboratoře; věnuje se fyzikální chemii, neúprosný badatel ve smyslu nároků na preciznost.
Joyce Lanyonová - druhá žena hlavního hrdiny, vdova po bohatém a oblíbeném příslušníkovi vyšší společnosti.

Místo: povětšinou USA, část děje se odehrává také na britské ostrově Svatý Hubert.

Čas: začátek dvacátého století a období první světové války.

Děj

V knize se střetáváme s mladíkem Arrowsmithem, který hledá své místo ve společnosti. V závěru studia na lékařské fakultě se z finančních pohnutek a v zásadě přes svou lásku k vědě rozhoduje pro dráhu praktického lékaře v městečku Wheatsylvania, odkud pochází jeho žena. Posléze se však ukazuje, že se pro to nehodí. Po tomto prvním krachu a také zjištění, že nebudou moci mít děti, odjíždí mladí manželé do Nautilu, kde se Martin díky doporučením z fakulty stává zástupcem ředitele ústavu pro veřejné zdraví. Tamější akční ředitel Pickerbaugh je všemi milovaný a při jeho odchodu do kongresu USA se Martin ocitá v nelehkém postavení, když vedení ústavu po něm přebírá. Nešikovným jednáním s důležitými lidmi si znepřátelí veřejnost a nakonec mu nezbude než odejít.

Na rok zakotví v soukromém zdravotnickém institutu jako patolog. Nakonec je díky svému článku o pokusech, které provádí, osloven McGurkovým ústavem a stěhuje se do New Yorku, kde může nerušeně vědecky pracovat. Jeho řadou nocí zaplacený veliký objev principu X uveřejní francouzský vědec dříve s názvem bakteriofág. Martin se nenechá zlomit a pokračuje v pokusech, ze základního výzkumu se přesouvá do aplikovaného. Věnuje se léčivým vlastnostem bakteriofágu při onemocnění morem. Následně je požádán o expedici na ostrov Svatý Hubert, kde se toto onemocnění vymklo kontrole. Odjíždí s manželkou a přítelem Sondeliem. Po půl roce se jako slavný vítěz nad morovou nákazou ale vrací sám, neboť oba tam pochoval.

Druhou ženu se mu po čase stává Joyce Lanyonová, inteligentní majetná vdova, jejich životní styly však není možné sladit. I přesto, že se jim narodí chlapeček, utíká Martin od Joyce za kolegou a kamarádem Terrym Wickettem, kde společně vědecky bádají na pozemku na konci světa.

Vlastní názor

Jestli se vám zdá shrnutí děje neslané, nemastné a bez emocí, věřte, že právě taková je kniha. Vedle otázky, proč jsem ji vlastně dočetla (která je zodpověditelná snad jen mou nechutí k nedokončování) si kladu také tu, proč vlastně byla napsána. Co tím chtěl autor říci? Dát nahlédnout trochu pod pokličku někdy až mýtizovaného a romantizovaného zdravotnického povolání? Nevím. Snad jedině. Celkově je mi z toho tak akorát smutno po Leoře (která mě ale točila absolutním podléháním svému mužíčkovi, takovým antifeminismem) a mám dojem, že od tohoto z mého pohledu přeceňovaného autora už nic číst nehodlám.

PS: Název díla Arrowsmith není podoben názvu kapely Aerosmith náhodou - v roce 1970, kdy skupina vznikala, měl knížku rozečtenou bubeník Joey Kramer.

Kam dál?
Léto ve znamení literární klasiky: Zola, Jerome a Mitchellová
Čtenářský deník - Upton Sinclair: Džungle

Štítky: ,

Diskuse o článku Čtenářský deník - Sinclair Lewis: Arrowsmith



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku