Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

CLOUD: Máte všechna data on-line? Zítra nemusíte mít nic

Budoucností Internetu je cloud. Prý.

Obří marketingová masáž přesvědčuje nás i firemní zákazníky o tom, jak je skvělé vzdát se svých dat. Nemusíte mít drahá úložiště, není třeba investovat do serverů, nemusíte zaměstnávat ajťáka. Stačí terminály, přes které se prostřednictvím Internetu připojíte k hodným poskytovatelům cloudových služeb, kteří za hubičku nabízejí spoustu místa a ohromující výpočetní výkon.

Zní to jako pohádka. Až do doby, než budou cloud využívat všichni a než se něco pokazí.

Platit, platit, platit

Tak lze v kostce shrnout, k čemu jsou zákazníci tlačení.

Tablety a tzv. chytré telefony jsou zařízení, která bez připojení k síti můžete využívat akorát jako těžítko. Výrobci je schválně osazují nejmenší možnou interní pamětí. Systém s nezbytnými aplikacemi obvykle zabírá tolik místa, že se do těchto udělátek nevejde téměř nic.

Klasické notebooky nebo počítače můžete využívat jako zábavní centrum i bez Internetu. Neplatíte. Jednou si koupíte operační systém s kancelářským balíkem, pak od Vás nevidí jejich tvůrci třeba 10 let ani korunu.

Cloud, to je jiné kafčo. Software si pronajmete a furt cvakáte. Aby všechno běželo svižně, nestačí pomalé připojení za pár drobných, zase hezky cvakáte.

Nechcete to zadarmo? Dobře vám tak

Mládežníci už nepotřebují svá data vlastnit.

Mnozí jsou plně odkázání na služby, které (až dosud bezplatně nebo za pár drobných) nabízejí přístup k neomezenému množství hudby, filmů, her. Teenageři s bohatými rodiči neváhají a utrácejí, ačkoli jim v rukou nezůstává nic.

Pořád ještě jsme svědky ochutnávky zdarma. Ale s tím, jak ubývají staré páky, které na svých discích uchovávají kulturní bohatství, také ubývají lidé, kteří jsou schopni reagovat na případné protipirátské restrikce vypuštěním dat na Internet či poskytnutím možnosti fyzicky je zkopírovat.

Leč pro mladé je bezplatné stahování a archivace málo in, chtějí všechno hned. Navíc nemají v telefonu místo.

Až přijdou potíže, cloud nám pěkně zavaří

Pokud nefunguje Internet, je cloud k ničemu.

Obří datová centra jsou lákavým cílem pro teroristy a hackery. Samozřejmě zabezpečení je tak velké, že ztráta dat (vůbec, ale vůbec) nehrozí. Když budou cloudové služby široce využívány a toto zabezpečení selže, dojde k obří krizi. To, co je dnes uloženo v domácnostech, firmách, bankách nebo třeba úřadech, bude najednou pryč. Všechno.

Současná decentralizace je výrazně bezpečnější.

Na těch, kteří teď garantují stoprocentní dostupnost a bezpečnost dat v rámci cloudu, si pochopitelně v případě průšvihu nikdo nic nevezme. Budou mít nahrabáno a budou se smát pitomcům, kteří uvěřili jejich slibům. Vzpomeňme na světovou finanční krizi, jak byli potrestáni velkohubí bankéři, spekulanti, burziáni, politici...

Kam dál?
Pokud je evoluční teorie pravdivá, pak nás Internet zabije
Jak spustit DOOM 2 ve Windows + Nejlepší MegaWADy

Štítky: ,

Diskuse o článku CLOUD: Máte všechna data on-line? Zítra nemusíte mít nic



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku