Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Aspoň 7 týdnů dovolené pro rodiče malých dětí!

Všechny partaje mají před volbami plnou hubu podpory porodnosti a pracujících rodičů.

Porevoluční zkušenost ukazuje, že naši politici zůstali napůl cesty. Pro porodnost dělají hodně. Ovšem jenom u lidí, kteří nepracují. Děti jsou pro ně lákavým zdrojem příjmů.

Je ovšem otázkou, zda může díky tomuto přístupu vyrůst generace, která nám bude vydělávat na důchody.

Pracující rodiče to mají těžké. Nepohybuje-li se jejich mzda kolem minimální, nemají krom daňového zvýhodnění nárok na nic.

Velké prázdniny = Trest pro rodiče

Jako bonus si užívají stres ohledně toho, jak zajistit péči o děti během velkých prázdnin. Odrostlejší se zabaví sami, je možné je posílat na tábory nebo s klidem nechat pobývat v rámci sousedské komunity.

Ale co s caparty kolem tří až osmi let věku?

Tady musí vypomoct dědečkové a babičky. Ovšem ne vždy bývají k dispozici.

Příkladem je třeba moje spolupracovnice, jejíž rodiče nejsou v dobrém zdravotním stavu a s tchýní se dvakrát nemusí. Má sedmiletou holčičku. Krom příměstského tábora zbývá šest týdnů, po které je třeba zajistit hlídání. Řešení? Půlku této doby tráví holčička s dovolenkujícím se tatínkem, druhou pak s maminkou. Rodinný život jak kráva.

Ohledně prarodičů všeho do času. S prodlužujícím se věkem odchodu do důchodu přichází doba, kdy dědečkové a babičky hoblují v arbeitu.

Nenažraní živnostníci a OSVČ

Krom zaměstnanců, kteří mají v základu nárok na 4 týdny dovolené, jsou tady ještě OSVČ a drobní živnostníci. Ti si určují volno podle sebe.

Mnozí z nich tvrdí, že nemají dovolenou. Žijí zřejmě v dojmu, že peníze na proplacení dovolené dává pracovníkům jejich chlebodárce.

Dovolím si jim sdělit překvapivou skutečnost: Zaměstnanci na dovolenou vydělají svou prací během zbytku roku.

Odkládejte si peníze, nebuďte nenažraní a vemte si volno.

Aspoň 7 týdnů!

Vážení politici, pokud to s podporou pracujících rodičů myslíte po 27 letech konečně vážně, začněte tím, že pro ty, kdo mají malé děti, schválíte alespoň 7 týdnů dovolené.

U zaměstnanců veřejného sektoru to nebude stát nic, práce se udělá stejně. Zvýšené náklady vzniknou jen ve zdravotnictví, sociálních službách a u bezpečnostních složek.

Firmám pak můžete nabídnout za větší volno pro zaměstnance nějakou úlevu, ale věřím tomu, že i ony mají spoustu rezerv, ze kterých brát. Třeba by taky mohli majitelé hrábnout do svého.

Také Vás zajímá:
Učitelé, pokud na to nemáte, dělejte něco jiného
Ať si dítě klidně umře, hlavně že je rodina pohromadě

Štítky: ,

Diskuse o článku Aspoň 7 týdnů dovolené pro rodiče malých dětí!



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku