Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Jak se dostane plast z ČR a SR do moře?

Nijak.

Nebo snad věříte, že když hodíte u nás do vodního toku kus plastu, tento navzdory čističkám, jezům atp. dopluje do moře, kde ho sežere třeba velryba?

I pokud by to bylo možné, je zde jedno zásadní ale.

Ale vždyť přece Češi (až na pár magorů) do svých potoků a řek plasty neháží.

Jsem přesvědčen, že stejně se chovají Slováci, Němci, Francouzi, Poláci, Nizozemci...

Na druhé straně bych mohl vyjmenovávat mimoevropské země, kde jsou dle sdělení jejich návštěvníků lidé pěkné prasata. Sami zapátrejte v paměti a i Vám se vybaví, kde do vody sypou s oblibou plasty a jiný odpad.

EU plánuje zakázat některé výrobky z plastu.

Plasty jsou levné a praktické. Kdyby za ně existovala odpovídající náhrada, prosadí se sama.

Všechny zásadní inovace se prosadily nikoli nátlakem shora, ale zkrátka tím, že přinesly zlepšení.

Zákaz povede ke zdražení, jako bonus přinese horší použitelnost zboží.

Rozhodně nevyřeší znečišťování moří a oceánů.

Tam pomůže pouze drsný nátlak civilizovaných zemí na ty státy, kde jsou občané čuňata.

V rámci EU se výrazná část plastů recykluje, nevidím kolem nás rostoucí skládky. Vidím skládky rekultivované nebo ty, které slouží třeba solárním elektrárnám.

Zákaz plastů je dalším krokem, který otravuje a prodražuje život obyčejných lidí.

Z tohoto ranku lze dále jmenovat například plánované zvýhodnění elektromobilů, budou jezdit na dálnici zdarma, budou moci do zákazů atp. Pokud by byly elektromobily ekonomicky konkurenceschopné vůči klasickým vozům, proč ne. Takto budete potkávat na pěších zónách krom BMW, Audi či Meďáků i Tesly a později dokonce elektrické BMW, Audi, Meďáky. Dálnici zaplatí bohatcům všichni ostatní.

Také můžeme zmínit již druhé kolo digitalizace televize. Pro velký úspěch bude národ už zase kupovat krabičky či nové bedny. Bylo-li by vyhlášeno referendum, zda nechat vše, jak je a neutrácet za pitomosti, výsledek je jasný.

Třešničkou na dortu je plánovaná digitalizace rozhlasu. Všechna rádia vyměnit! Zase se chudí o trochu odrbou. Tady se ovšem mocní přepočítají. Staré přístroje půjdou do šrotu. Jsem přesvědčen, že velká většina z nich nebude mít nástupce. Proč by dnes někdo vrážel prachy do rádií? Máme je 4. Koupíme 0. Český rozhlas přežije díky poplatkům, soukromé stanice zapláčou.

Nezbývá, než opět několikrát sborově:

Hoši, děkujem!

Štítky:

Diskuse o článku Jak se dostane plast z ČR a SR do moře?

Anonymous Anonymní:

Francouzi ne, ty mezi ty příklady čistoty v rozumné míře netahejte. Francouzi jsou prasata. Stejně tak třeba Řekové. A všechny muslimské národy. S některými těmi italskými skupinami je to také na pováženou, od Říma na jih není rozumné hledat čistotu, aby si člověk nepřivodil zklamání.
Milan

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku