Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Politické strany pro rodinu - co nabízejí?

V mém minulém článku (Dětský koutek na FSS a další trendy VŠ studia) jsem avizovala, že v budoucnu plánuju pořádně omrknout, co naše parlamentní politické strany nabízí rodinám s dětmi. Východiskem mých úvah budou politické programy stran pro období 2006-2010 (neb jsou dostupné u všech stran). Nebudu se příliš zabývat tím, co plní nebo neplní současná vláda, zkusím se spíš zamyslet nad vizemi - nad tím, kam pomoc rodinám daná strana cílí a k čemu jí navrhovaná opatření směřují. V závěru článku okomentuji opatření, která mě zaujala a samozřejmě nastíním také svoje stanovisko k danému problému.

Všichni se zřejmě shodneme
...že rodina je důležitým a základním způsobem, jak žít a přežít. Má samozřejmě velikou spoustu funkcí (výchovnou, ekonomickou, citovou...), a tak je třeba ji podporovat. Ve formách této podpory se samozřejmě politické strany liší. Pojďme se podívat jak.

ODS ve znamení osobní zodpovědnosti aneb starejte se sami
Podporu rodin vidí hlavně v daňovém odlehčení (společné zdanění manželů). Dalším opatřením je umožnění rodičům na rodičovské dovolené si přivydělat až do výše 100 hodin měsíčně. Dobrovolné zkrácení mateřské (už ostatně zavedli, že si maminky vybírají, zda chtějí 2, 3 nebo 4 roky). Zvýšení rodičovského příspěvku na polovinu průměrné mzdy. Dětské koutky na pracovištích (pro zaměstnavatele možnost dát si jeho zřízení do nákladů) a podpora práce na částečný úvazek + flexibilní pracovní doby.

Trend: hlavně ať nic nemusí dělat stát (my)
Jednoznačně plus: možnost pro otce dítěte s partnerkou a miminkem po porodu strávit dva týdny (to pokládám fakt za neocenitelné a skvělé pro matku, dítě i otce).

ČSSD obecně i neobecně
Různé přídavky - porodné 60 (1. dítě), 90 (2. dítě) a 120 tisíc (třetí dítě), zvýšení rodičovského příspěvku (10 tisíc v roce 2010), větší snaha zapojit otce (zvlášť je přilákat k otcovské dovolené apod.), zlepšit síť jeslí a MŠ, podpořit rekvalifikace rodičů vracejících se do pracovního procesu, finančně motivovat zaměstnavatele k zavádění různých forem hlídání dětí, podpora pružné pracovní doby a práce z domova, debata se sociálními partnery o kolektivních smlouvách, rozvíjet spolupráci státu a neziskovek, dotace pro poskytovatele služeb pro rodiny, slevy pro rodiny, podpora bydlení mladých.

Trend: Pomůžeme. Zdroje jsou.
Zajímavé: možnost rozložit čerpání rodičovského příspěvku až do 8 let věku dítěte.

KDU - ČSL hlavně tradičně
Staví na daňových opatřeních (chce zvýhodnit rodiče, kteří se děti snaží zajistit vlastní prací), chce zvednout rodičovský příspěvek, rozšířit dostupnost péče o děti (mateřská centra, au-pair, babysitting), podpořit rodinné poradenství, slevy pro rodiny, ochranu nenarozeného života, zapojit obce (využít program Obec pozorná k rodině, se kterým souhlasí politici napříč spektrem), vytvořit ministerstvo pro rodinu.

Trend: Pomoct těm, kteří se snaží.

Překvapení: nebrojí proti jiným formám soužití než manželskému.

KSČM: půjčit mladým rodinám
Rodičovská 4 roky, zvyšování a valorizace porodného, vyšší sociální dávky (zmenšení nároků, jak se k nim dostat), bezúročné půjčky pro mladé rodiny, větší dostupnost jeslí, MŠ, hlídání dětí, pro zaměstnance pečující o dítě zajistit pružnou pracovní dobu, zkrácené úvazky, zrušit rozdíly mezi manželstvím a vztahem druh-družka, vyplácet nedobytné výživné samoživitelkám (s tím, že stát ho pak vymůže).

Trend: Stát je tu pro lidi a lidi je třeba podporovat.
Dobrý nápad: v rámci podpory plánovaného rodičovství hradit antikoncepci ze zdravotního pojištění.

U zelených (super)moderně
Flexibilní distribuce rodičovské dovolené mezi oba rodiče, podpora pružné pracovní doby a částečných úvazků, společné zdanění pro domácnost (nejen sezdané páry), výhodné státní půjčky pro rodiny s dětmi, hlídání dětí jako volná živnost nevázaná na pedagogické vzdělání, náklady na placené hlídání zahrnout mezi položky odečitatelné od základu daně, společná rodičovská dovolená v šestinedělí (otázkou by bylo, jak by se k tomu stavěli zaměstnavatelé, jestli by neměli tendenci takové otce diskriminovat, vyhrožovat jim ztrátou práce apod.).

Trend: překonat dělení lidí na muže a ženy, na homosexuály a heterosexuály apod.
Kontroverzní: zrušit dětské domovy.

Závěrem

Toť stručný výčet opatření, které navrhují jednotlivé politické strany. V některých z nich je shoda jasná - např. podporu pružné pracovní doby nebo zkrácených úvazků uvádějí všichni. Shoda je bohužel ale i v tom, že nikdo nepíše, JAK toho docílit. Úroveň obecnosti je u některých formulací fakt značná. Nicméně na základě toho, co jsem si přečetla, mohu konstatovat, že sice to s námi asi všichni myslí dobře (sama nevím, jestli jsem to psala ironicky) ale já opět nevím, co bych si z toho vybrala. Plošné přídavky (snad krom porodného) jsou k ničemu, dostanou je většinou "ti nejpotřebnější", kteří se však nijak o sebe starat nesnaží, daňové slevy člověk většinou nakonec v peněžence nepozná, program Obec pozorná k rodině je fajn, ale ten podporují všichni (najdete zde: http://www.kdu.cz/subweb/default.asp?page=510&idr=10771&IDCl=24271). Půjčit by mi (ještě před založením rodiny) byli ochotní jen komunisti a ti se u mě diskvalifikují zase jinými věcmi. Jiné lákavé opatření jsem nezaznamenala, snad kromě té možnosti pro otce strávit doma v prvních dvou měsících života dítěte dva týdny mimo dovolenou. To je fakt hezká pozornost a rozhodně jde ve správném směru, ale situaci mladých rodin to nevytrhne. Zakládat ministerstvo pro rodinu sice není úplná pitomost (neb by se sjednotila agenda), ale ve výsledku by to dost možná stálo moc peněz bez toho, aby to něco přineslo.

Možná se Vám zdá, že jsem moc kritická a napadá Vás otázka, co bych teda vlastně chtěla. Možná je to moc, ale chtěla bych jistotu, že až budeme chtít mít rodinu, splašíme nějaké cenově normální bydlení a že na mateřské nebudu nebudu v tak zásadním stresu z financí, abych svoji "blbou náladu" přenášela na dítě/děti, kterým se budu chtít plně věnovat (a když chce někdo být s dítětem na mateřské 4 roky, těch 3 800 je fakt výsměch!). A že, když nastane nějaký průser "ne vlastní vinou" (problémy se zdravím a tak), někdo mi podá pomocnou ruku bez toho, aby se na mě dívali jako na neschopného a neplatného člena společnosti. Takže tolik k mému postěžování si... a na závěr snad už jen konstatování a otázka ve shodě s programy všech politických stran: pojďme něco pro rodinu dělat... všichni jsme z ní vzešli, všichni do nějaké patříme či patřit budeme a všichni ji také potřebujeme.
Komiks Vesnička - Emil: Co na tom, že lidstvo nepřežije?
Stránky komiksu Vesnička

Štítky:

Diskuse o článku Politické strany pro rodinu - co nabízejí?

Anonymous Anonymní:

Pěkný článek! V pátek ho linknu v Týdnovinách :).
Díky za stručný a přitom vyčerpávající souhrn. Ukázalo se mi (opět), že mi nejvíce vyhovují ČSSD a KSČM (s těmi, na rozdíl od Tebe, problém nemám :) ).
Docela bych uvítal podobné "souhrny" i v ostatních politických otázkách!
Jinak škoda, že máte tu diskuzi tak utopenou pod odkazy. Dalo mi práci ji najít :)

 
Anonymous Anonymní:

Nesouhlasim ani z jednou stranou.Mluvi se tu jen o penezich ale stat je povinen vychovavat budouci opcany.Bezplatna doprava deti,zadne poplatky,lacine obleceni a lacine jidlo pro male deti,bezplatne svaciny ve skolach a obedy za simbolickou castku,tabory,kde se deti sprateli a dostanou logiku pro preziti v extremnich podminkachaz jedno vyrostou,formy hry a zabavy.Mohl bych poracovat,jde oto aby jsme byly hrdi na svou mladez a ne aby stari lide a tehotne zeny stali v dopravnich prostredcich a mladi si jich nevsimali.Kde je nejaka hrdost?Podle mne se do vlady nehodi ani jedna strana,co z mladych udelali?To neni vychova rodicu,automaty ,alkohol,drogy,ucitel nemuze uhodit zaka?Vse je spatne,je to vse umyslne vytvoreno aby sistem vlady utvoril panyku a strach,soudy a exekuce,podvody nesmyslne dane.Je videt ze uz jejich vychova nestoji zanic.Vsechna zodpovednost je jen na rodicich,kvuli detem a sistemu by uz vubec nemuseli chodit do prace a deti privazat ke stolu.Cesky obcan zanika .Tak to je zhruba muj nazor na Politicke strany pro rodinu.Hezkej den Honza

 
Blogger Unknown:

Nemyslím si, že by stát měl rodiny podporovat. Stačí, když jim nebude bránit. Kdo chce děti, ať si je živí a vychovává. Kdo chce jako autorka jistotu v budoucnosti bude si muset najít jiný vesmír. V tomto totiž platí, že budoucnost nelze předpovědět a zajistit. Smiřte se s tím.

 
Blogger Agape:

Budoucnost předpovědět nelze, jde ji ale "zajišťovat" lépe nebo hůře. Ačkoli nikdy nevím, co se přesně stane, je dobré používat preventivní opatření a eliminovat rizika. Stejně tak jako dělat predikce na základě toho, co již víme - tolik obecně.
Jiný vesmír si rozhodně hledat nehodlám. To, že politické strany na rodiny kašlou, by mělo být spíše důvodem k jejich sebereflexi než k mému stěhování. Už jenom kvůli demografickému vývoji. Pokud chceme žít ve společnosti, která dlouhodobě bude mít nějaké mladé lidi a ne jen důchodce, je potřeba pro to něco udělat. Vždyť děti nejsou dobrou "věcí" jen pro své rodiče. Jsou budoucností celé společnosti, státu a chcete-li aktuálně i Evropské unie. :-) Mladé rodiny se často ocitají v těžké finanční situaci a proto je potřeba je podpořit. Ostatně i listina základních práv a svobod stanoví, že "Rodiče, kteří pečují o děti, mají právo na pomoc státu." - což snad dokládá, že když něco takového chci, nejsem tak mimo, abych si musela hledat "jiný vesmír"...
PS: smiřováním se se težko kdy něčeho pozitivního dosáhlo...

 
Blogger Agape:

to: Karel K. - díky za pochvalu, jsem ráda, že se článek líbil. S ostatními tématy možná přijdu, až budou nějaké aktuálnější politické programy, tohle temátko jsem si vytáhla teď jen proto, že mě fakt zajímá. Jo, a diskusi jsme se pokusili aspoň trošku zvýraznit.

 
Blogger Unknown:

Jiný vesmír jsem vám doporučoval pokud chcete jistou budoucnost. V našem vesmíru je budoucnost nejistá.

Pokud vy chcete žít mezi mladýma, tak své chtění podpořte svými prostředky, ne mými. Chrata není důkazem toho, že to co chcete je správné. Je pouze důkazem toho, že je to legální. Lidí na planetě neustále přibývá, takže se demografii nebojím. Samozřejmě, že nesmyslně vymyšlený důchodový systém pro své udržení vyžaduje neustálé množení bez ohledu na kapacitu protředí, ovšem já preferuji pokažené věci spravovat před ohýbáním světa tak, aby v něm pokažené věci mohly dále fungovat.
Nevymyslíte etický argument, který by vás opravňoval podporovat vaše děti na můj úkor. Nevymyslím etický argument, který by mě opravňoval bránit vám v podpoře vašich dětí na váš úkor.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku