Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Blogger: Jak vytvořit a kde najít šablonu na blog

Pokud se Vám nelíbí nabídka základních bloggerských šablon a chcete jednoduše vytvořit zajímavý vzhled pro svůj blog, jste na správném místě :) A končí-li adresa Vašeho blogu jinak než blogspot.com, nezoufejte. S drobnými úpravami můžete použít nástroje popsané níže i na jiných platformách.

Klasická bloggerská šablona versus nová

Úvodem musím upozornit na jeden drobný zádrhel. Bloggerské šablony mají v současnosti dvě základní verze: klasickou (starou) a novou. Nebudu se zde sáhodlouze rozepisovat o rozdílech mezi nimi. Důležité je, že pokud stáhnete jinou verzi, než aktuálně používáte, je třeba před použitím Vašeho objevu mezi druhy šablon přepnout. U klasiky klepnete na "Šablona" a pak "Přizpůsobit vzhled". Chcete-li naopak přejít z nového vzhledu na klasický, klikněte na "Šablona", "Upravit HTML" a potom dole na "Vrátit klasickou šablonu".

PsycHo - on-line tvorba klasických bloggerských šablon


PsycHo: Free Template Generator je velmi zdařilou aplikací, ve které si můžete velmi jednoduše vytvořit šablonu on-line. Začínám být příznivcem minimalistického vzhledu, vidíte-li to podobně, budete určitě spokojeni.

I z nepříliš kvalitního náhledu je zřejmé, jak vše funguje:
Vytvořit blogger šablonu on-line

Možnosti nastavení jsou široké, výsledný kód lze bez problémů aplikovat či upravit. Jedinou skvrnkou na kráse je velmi otravná reklama po otevření editoru. Kvůli ostatním plusům tvůrcům tento úlet odpouštím. Odkaz na PsycHo: Free Template Generator máte zde.

Artisteer - tvorba nových bloggerských šablon pro náročné


Artisteer je super. Tohle je asi poprvé, co jsem slovo "super" na stránkách Zrcadlo.blogspot.com použil :) Na rozdíl od PsycHa musíte Artisteer stáhnout a vytváří nové verze bloggerských šablon.

Ovládání je velice jednoduché, zvládne to každý. Program obsahuje stovky různých vzhledů a prvků stránky. Nemusíte nad ničím špekulovat, stačí jen klikat a zkoušet. Pokud hledáte inspiraci, je zde také možnost náhodných vzhledů. Viz náhled:
Vytvořit novou blogger šablonu

Ani tady není vše úplně ideální. Tvůrci nás neotravují reklamou, ale chtějí zaplatit. Zkušební verze, kterou můžete stáhnout třeba tady, je plně funkční až na to, že po uveřejnění Vám na pozadí naskáčí nápisy "Trial". Pokud Vás Artisteer zaujme, určitě si s touto nepříjemností hezky česky poradíte :)

Kde stáhnout šablonu na blog


Googlovat umíte, takže jen pár tipů, které mě zaujaly:

Zdařilé klasické šablony
Nové šablony přizpůsobené pro adsense

Závěrem

Možná si říkáte, proč píšu o tom, jak vytvořit originální bloggerskou šablonu, když sám používám zlehka upravený vzhled ze základní nabídky. Třeba se to dozvíte po Novém roce :)
Komiks Vesnička - Rudolf nebalí podle šablony.
Stránky komiksu Vesnička

Štítky: , ,

Diskuse o článku Blogger: Jak vytvořit a kde najít šablonu na blog

Blogger m:

Dobrý den,
doma mám Artisteer, vše vytvořím, ale problém je v tom, že nevím, jak to nainstalovat do bloggeru. Poradíte mi prosím?

Odpověď můžete poslat na: kouzelnaklubovna@gmail.com

Děkuji za odpověď.

 
Blogger Holden Caulfield:

Jak píšu, jde o trial verzi. V tom bude asi zádrhel. Buď si kupte plnou verzi nebo ji získejte jinak.

Článek je z roku 2009, podmínky se mohly od té doby změnit.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku