Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Vaginismus - pro partnery

Vaginismus je samozřejmě záležitost, která se v případě, že má žena partnera, nějakým způsobem promítá i do partnerského vztahu. Tento článek bych proto chtěla věnovat mužům, jejichž partnerka vaginismem trpí. I pro ně se může jednat o dost obtížnou situaci. Přesto si myslím, že tou nejzásadnější otázkou pro ně je následující, aneb:

Jak můžete své partnerce pomoci?

Po dnech, měsících a možná i letech strachu o vaši partnerku, přání vědět, jak jí pomoci, myšlenek, že ji nepřitahujete, uvažování o tom, co děláte špatně, přesvědčení, že jenom vy dva tohle musíte prožívat a možná dokonce po sebeobviňování teď víte, že její bolest a strach jdou jasně pojmenovat. Jedná se o vaginismus. A nejste jediný pár, který se s ním potýká. Někteří muži vnímají nalezení pojmenování pro tento stav velmi pozitivně, protože konečně mohou pomoci svým partnerkám vaginismus léčit nebo proto, že mohou najít podporu u ostatních lidí, kteří tím také procházejí. Pro jiné muže je "vaginismus" jen medicínskou nálepkou, ale zásadně nemění to, jak s problémem zacházeli nebo jak se chovali ke své partnerce, neboť měli normální láskyplný vztah i přesto. Nicméně někteří z vás mohou mít pocit, že je partnerka zklamává, deprimuje, frustruje apod. Pokud se u vás jedná o tento případ, měli byste zvážit, zda by nebylo vhodné přehodnotit vaši definici slova "partnerka" a zamyslet se, kde jste získali očekávání, která vůči ní máte. Jako lidská bytost si vždycky zaslouží vaše porozumění a soucit. Pro váš vztah může být přínosné, když budete léčbu vaginismu brát jako cestu, ne jako něco dramatického, co je třeba ihned opravit. Vezmete-li léčbu vaginismu jako určitou společnou objevitelskou výpravu, může vám do vašeho vztahu přinést hlubokou intimitu. Nejdůležitější je otevřít oči. Zkuste se podívat na vaši partnerku, její bolest, strachy, frustrace, každodenní problémy, tělo i způsob, jak dává najevo svou lásku, novýma očima.

Nechoďme okolo horké kaše. Vaginismus by neměl být vnímán jako obrovský problém, který by měl ohrozit váš vztah. Přinejmenším vztah láskyplný. A pokud nemáte láskyplný vztah, pak vaginismus pravděpodobně není vaším hlavním problémem, a tak byste se měli zaměřit na jiné věci ve vašem vztahu, které je třeba zlepšovat.
Následující tipy by měly být vnímány jako užitečné rady od mužů a žen, kteří prošli zkušeností léčby vaginismu, ale ne jako něco, k čemu byste ji měl v každém případě přinutit, aby to zkoušela. Pokud se vaše partnerka rozhodla, že skutečně nechce mít pohlavní styk, ať už z jakéhokoli důvodu, nebo nemá pocit, že by teď byla ta správná doba, aby se pokoušela řešit vaginismus, měl byste to respektovat. Rozhodně nedoporučujeme nutit ji zkoušet nic, co nechce, nebo přebírat kontrolu nad řešením jejího vaginismu. Není sobecké, pokud nebudete dělat příliš: jen budete s ní a budete dávat najevo, že její přístup respektujete. Pokud to tak skutečně cítíte, je to velmi dobrá reakce. Velmi milující a přirozená. Ačkoli přitom nejste příliš aktivní, pomáháte jí tak také – tím, že ví, že budete s ní, ať už tento problém vyřeší nebo ne, protože s ní nejste kvůli sexu.

1. Žádné obviňování

Vzpomeňte si na medicínskou definici vaginismu: je to NEDOBROVOLNÉ stažení svalů obklopujících vnější třetinu vagíny. Neprosila se o to, nedělá to záměrně, člověk nemá kontrolu nad svaly, které se stahují při strachu nebo očekávání bolesti, zvláště ne, pokud o nich nic neví a nezjistí, proč se tak chovají. I ona se pravděpodobně cítí úplně stejně frustrovaná, vyděšená, osamělá, izolovaná a zmatená jako vy (a zřejmě ještě více než vy, koneckonců je to JEJÍ tělo). Takže ji skutečně nemůžete obviňovat a také ona by se neměla cítit vinna proto, že má vaginismus. Pokud budete jednat tak, že se bude kvůli vaginismu cítit špatně, je to velmi dobrý důvod, aby se před vámi a vaší necitlivostí uzavřela. Ale ani vás samozřejmě nelze obviňovat. Pokud nejste necitlivý, hrubý nebo surový, její vaginismus není ani vaše chyba.

2. Získávejte informace o vaginismu a jednejte intuitivně

Vaginismus může být ve společnosti málo frekventovaným tématem. Jakmile o něm ale jednou víte, otvírá se vám široká paleta možností, jak se o něm dozvědět více. Hledejte na Internetu, navštěvujte tematická fóra, čtěte odborné publikace. Buďte při hledání informací s partnerkou a mluvte s ní o tom, jaké způsoby léčby by chtěla vyzkoušet.

Když už máte oba dost informací, pamatujte, že neexistuje žádná jediná správná cesta, jak s touto situací nakládat. Zaměřte se na to, co vás inspiruje, a vnímejte, jak se oba cítíte. Začněte od psychického nebo od fyzického nebo dělejte od každého trošku. A nebo nedělejte vůbec nic, věnujte se úplně jiným věcem. Věřte své intuici.
Pokud vás o to vaše partnerka požádá, můžete společně s ní zajít k lékaři, sexuologovi nebo gynekologovi. (Jenom mějte na paměti, že někteří lékaři zatím nemají o vaginismu dostatek informací a mají jen vágní představu, co by s ním žena měla dělat. Proto buďte opatrní a nevěřte lékařům více než jí samotné. Je to její tělo a ona ví, co dělá a co jí říká lépe, než kdokoli jiný. Respektujte to.)

3. Nevěřte mýtům.
Nejčastější nesprávné představy o vaginismu najdete v článku Mýty o vaginismu.

4. Přestaňte mít nebo nemějte pohlavní styk do doby, než je na to skutečně připravená.

Tohle by se mohlo zdát poměrně jasné, vzhledem k tomu, že ji sex bolí. Ale vy byste si mohli myslet, že praxí se bude daný problém zlepšovat, a dál to zkoušet. Není to ale pravda. Jediné zlaté pravidlo při snaze o řešení vaginismu je dát si pauzu od pokusů o pohlavní styk, dokud se žena sama necítí připravená. U vaší partnerky se pravděpodobně vaginismus objevil, protože si spojila sex s bolestí nebo invazivností. Pokud jí budete nadále způsobovat bolest, její vagína bude mozku stále posílat tu samou zprávu a to způsobí jen to, že její tělo bude reagovat stále negativněji.

Neexistuje důvod (ať už se na to díváme medicínsky nebo lidsky), proč by vaše partnerka měla pociťovat bolest při sexu a zvláště ne pro vaše vlastní uspokojení. Někteří muži si myslí, že při opakování styku (i když je nucený) se vagína dříve nebo později roztáhne tak, jak je třeba. To je ale v případě vaginismu chybná úvaha. Je to stejné, jako když zatnete ruku v pěst a budete se snažit do zatnuté pěsti něco prostrčit. Zkuste si to. Nejde to, že? Bude potřeba, abyste svaly ruky povolili.
Proto přestaňte, než bude připravená. I když to může být někdy těžké, je řada mužů, kteří to zvládli. Zvládnete to také.

5. Její vagína, její tempo. Nesnažte se vytvářet časový rozvrh.

Každá žena s vaginismem je jedinečná a každá se s ním vyrovnává svým vlastním tempem. Nesrovnávejte svou partnerku s ostatními. Nejlepší, co můžete udělat, je vyhnout se jakémukoli tlaku na ni a pozorovat, jak se věci postupně zlepšují. Pokud bude potřebovat vaši pomoc, řekne si o ni. Nebo ji také můžete nabídnout, ale pokud vás odmítne, neberte to zle. Může pro ni být méně stresující pracovat na řešení svého vaginismu sama, zvláště zpočátku. Takže pokud se takto rozhodne, měl byste to respektovat. Může jí to trvat 6 týdnů, 6 měsíců nebo 6 let. Není způsob, jak to zjistit a nemělo by na tom záležet. Vaginismus není záležitostí života a smrti. Netlačte na ni výroky typu "To trvá déle, než jsem čekal!" nebo "Tak jak dlouho ještě nehodláš mít styk?" Nepomůže to. Tlak není aktem lásky. Povzbuzení v něčem, co chce vyzkoušet, ano.

6. Rozesmějte ji.

Smích a uvolnění může v léčbě vaginismu velmi pomoci. Prakticky řečeno smích má ten samý efekt jako kašel: uvolňuje svaly tam dole a tím trochu odbourává jejich stažení. Možná proto se říká, že ženy milují muže, kteří je umí rozesmát. Někteří kreativní partneři také dávají směšná jména dilatátorům, které ženy mohou používat jako jednu z možností, jak léčit vaginismus. (Dilatátor je jakýkoliv pevný objekt, který je zaváděn do vagíny, aby ji roztáhl – ženy začínají malým a postupně, když se to pro ně stane pohodlným, přidávají na velikosti, nakonec jsou schopny zavést dilatátor velikosti penisu nebo gynekologického zrcátka bez bolesti.)

7. Připusťte si svou frustraci a pracujte s ní.

Toto je názor jednoho z mužů – partnerů. Třeba by pro vás mohl být inspirativní.
"Jako mladý muž vám mohu říci, že sex je pro mě důležitý. Moje přítelkyně a láska k ní je pro mě ale ještě důležitější. Což ovšem neznamená, že to nikdy není frustrující. Zkoušet věcmi pohnout silou nedělá dobrotu, člověk by tím měl procházet bez tlaku, společně s partnerkou a podporovat se navzájem. Pro chlapa se silnou sexuální touhou je logické být frustrovaný, chtít mít fyzický kontakt, je to prostě součástí naší povahy. Ale tím, co nás odlišuje od zvířat, je to, že nejsme otroky svých instinktů a nižších motivů, takže pokud někomu záleží na jeho ženě a miluje ji, může vždycky najít způsob, jak se s tím vyrovnat. Zralý muž to může zvládnout i bez toho, aby ji zatěžoval, pokud skutečně chce mít vztah s tímto člověkem, s touto lidskou bytostí."

8. Přibližte se jí.

Mnoho žen popisuje, že dosáhnutí pohlavního styku není jediný ani nejlepší aspekt řešení vaginismu. Cítily se vděčné za to, že propracovávání se psychickými a emočními aspekty, které stály v pozadí jejich vaginismu, a užívání si společného času bez sexu je přiblížilo k jejich partnerům.

9. Zapojte se do jejích dilatačních cvičení, pokud to chce.

Jak už jsme řekli, ne všechny ženy se cítí dobře, když mají trénovat vaginální svaly před partnerem. Neznamená to, že by vás vaše partnerka nemilovala nebo cokoli podobného, jen prostě preferuje dělat to sama. Nemusí jí být příjemné dělat před vámi natolik intimní a zároveň mechanickou věc. V každém případě partnerka ocení vaši emoční podporu, kterou jí můžete dát najevo řadou různých způsobů.
Každá žena je ale jiná. Některé zase mají pocity viny, když mají dosahovat vzrušení bez partnera, některé si nedovedou představit, že by si měly do vagíny cokoli zasunout samy, a tak budou chtít vaši pomoc v tomto směru. V takovém případě rozhodně respektujte její slovní instrukce. Zde máte některé tipy, jak můžete dilatovat s partnerkou:

- Pomozte jí vytvořit vřelou atmosféru (příjemná, sexy hudba, milý rozhovor).
- Lehněte si vedle ní a dívejte se, jak jemně zasunuje dilatátor, který si zvolila. Učte se od ní.
- Můžete to zkusit sám, ale nechte ji nejdříve, aby vám dala instrukce a vedla vám ruku.
- Nepodléhejte situaci a tentokrát nenásledujte SVOU intuici. Přesvědčení, že "když zvládla tohle", zvládne teď i styk, je špatné!
- Pokud se začne cítit nepříjemně, pomalu dilatátor vyjměte. Necitlivé vyjmutí může být stejně tak nepříjemné jako necitlivé vsunutí. V žádném případě ho nevyjímejte, pokud s tím nesouhlasí.
- Pokud se rozhodnete ho vyjmout a posléze znovu vsunout, může se stát, že už to vůbec nepůjde. Buďte na to připraven a nenechte se tím vyděsit.
- Přizpůsobujte cvičení tak, aby pro ni bylo pohodlné a příjemné.
- Pomozte jí udělat ze cvičení nestresující a dokonce veselou zkušenost. Oba se odměňte pokaždé, když dosáhnete nějakého pokroku.
- Nebojte se. Pokud jste něžný, dilatátor je lubrikovaný a jste oba v pohodlné pozici, nemůžete jí ublížit.
- Pamatujte, že tato partnerská cvičení nejsou nezbytná pro léčbu vaginismu. Je zcela na ní, zda je při přesunu ke styku bude chtít využít. Některé ženy chtějí, jiné si myslí, že to není nutné.

10. Přestaňte se soustředit na pohlavní styk.

Mnoho mužů a žen si myslí, že dobrý sexuální život znamená být schopen mít pohlavní styk. Věří také, že pokud někoho milujete, měli byste to dávat najevo prostřednictvím pohlavního styku a pokud to neděláte, dříve nebo později se objeví problémy týkající se buď vašeho fyzického zdraví, duševního zdraví nebo spokojenosti ve vztahu. Pokud sdílíte tento mýtus, tak velmi pravděpodobně máte pocit, že vašemu sexuálnímu životu s partnerkou něco chybí. Ve srovnání s kým? Váš vztah je jedinečný a nemusíte následovat obecné standardy společnosti. Mnoho párů se snaží překonat překážku vaginismu jen proto, aby se cítily normální. Zaměřením se na stereotypizovanou verzi "normálního páru" přestávají být schopni vidět jedinečný vztah, který spolu vybudovali a jeho hodnotu. Můžete se během celého vztahu jenom líbat nebo se věnovat pettingu a mít láskyplný a naplňující vztah. Nebo můžete mít vztah, ve kterém, ať už z jakéhokoli důvodu, vyjadřujete své city bez toho, abyste se sexu věnovali a je to zcela možné a krásné...

11. Pokud její vaginismus pramení ze zneužití nebo znásilnění...

Ačkoli toto není tak častá příčina, jak se obecně věří, přímé sexuální zneužití nebo znásilnění je možnou příčinou vaginismu a je to případ, u něhož je jasné, co spustilo obranný mechanismus. Jedná se o pochopitelnou reakci na zážitek lidské krutosti. Věříme, že žena by neměla být tlačena k vyléčení starých sexuálních ran s cílem stát se znovu otevřenou sexualitě, pokud to sama skutečně nechce. Pokud ale vaše partnerka chce nyní začít s léčebným procesem, buďte tu pro ni. Iniciativa však musí vzejít od ní, ona i její tělo musí být přesvědčené, že je to ta správná věc a že je na to ta správná doba.

12. Nikdy nebuďte slovně ani fyzicky hrubý.

Pokud jste vůči své partnerce slovně nebo fyzicky hrubý, její vaginismus může být obranným mechanismem, který její tělo užívá, aby se chránilo před další emoční a fyzickou bolestí. Nebude schopná překonat vaginismus, pokud se k ní takto chováte; nemůžete očekávat, že se její vagína otevře, když je vystavena takovému množství emočního a fyzického stresu. Ani dilatace nebude ve stresujícím prostředí fungovat. Chci varovat i před škádlením a vtipkováním o jejím vaginismu. I když třeba není příliš vztahovačná, tohle pro ni je natolik citlivá záležitost, že jí vaše vtípky mohou více uškodit než pomoci. (Tohle je ale u každé ženy různé, a proto je dobré si ověřit, jak vaše vtípky na tohle téma vnímá. Může se i navenek smát a uvnitř se cítit zraněná, proto se jí raději zeptejte.)

Pokud jste slovně nebo fyzicky hrubý nebo pokud jste svou partnerku uhodil a nebo jí vyhrožoval a nyní zjišťujete, jak zraňující vaše chování je, můžete ho změnit. Pokud nejste schopen s takovým chováním přestat, měl byste vyhledat pomoc. Můžete se spojit s vaším lékařem a nebo zahájit terapii buď sám nebo s vaší partnerkou, pokud bude souhlasit. Pro každého existuje cesta. Můžete se změnit, ale musíte otevřít oči a uvědomit si, co vlastně děláte.

Související texty:
Vaginismus - jedno z ženských tabu
Mýty o vaginismu
Vaginismus - co dělat?


Zdroje:
www.vaginismus-awareness-network.org, resp. překlad částí tohoto webu provedený Michaelou Klusákovou, Petrou Kalinovou a Evou Habětínkovou v rámci předmětu Klinická psychologie v praxi na FSS MU

Štítky:

Diskuse o článku Vaginismus - pro partnery

Anonymous Anonymní:

Dobrý den,
je možné, že vaginismus je způsoben, stresem doma? Způsobený rodiči, když se často hádají?
A kde případně prosím vás dají zakoupit dilatátory?
A jedná se o vaginismus, i když lze do pochvy zavést jeden prst zcela bezbolestně? A je možné, že díky vaginismu je delší stimulace prstem bolestivá?

Děkuji

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku