Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Jak dopadnou volby do Poslanecké sněmovny 2010

Blíží se den voleb do Poslanecké sněmovny. Den rozhodnutí. Den, po kterém nebude nic jako dřív. Všichni vzpomínají na kolosální změny, které do osobního i pracovního života každého člověka přinesly předchozí volby. Všichni s napětím očekávají výsledky.

Já Vás tohoto napětí velice rychle zbavím. Podívejte se, jaké bude pořadí stran dle získaných mandátů:

1. ČSSD

Proč? Protože je Paroubek jediným opravdovým lídrem, který v české politice zůstal. Můžeme ho nenávidět, můžeme jím opovrhovat, ale charizma a tah na branku mu upřít nelze. Paroubek je značka, která ČSSD velmi dobře prodává, přesně se trefuje do vkusu svých voličů. Mazaně využívá proti němu panujících nálad, vyloženě si užívá veškeré útoky na ČSSD. Jeho odpůrci mu dělají zadarmo skvělou kampaň. Navíc šikovně očerňuje své protivníky, vytahuje x let staré prohřešky a zhusta je medializuje. Nedivil bych se, kdybych zítra uviděl v bulváru, že je Nečas deviant, protože stáhnul spolužákovi ve školce trenky :)

2. ODS

Nakonec neprohrají tak moc, jak předvídají některé průzkumy. Kdyby byli ochotni jít do předvolební koalice s TOP 09, s přehledem by vyhráli. Osobní animozity zde vítězí nad hrozbou státního bankrotu, je zřejmé, nakolik jde o žabomyší války a nakolik o dobro státu. Petr Nečas je možná slušný, ale zoufale nudný, takový pravicový Špidla. Davy nestrhne, nikdy nic nevyhraje. Paroubek působí jako předseda JZD, Nečas jako jemu podřízený účetní.

3. KSČM

Ačkoli se nás média vytrvale snaží přesvědčit, že komunisty volí jen pár polodementních důchodců nad hrobem, kteří vzpomínají na staré časy, realita je jiná. Jejich podpora od 90. let neklesá, tzn. evidentně nevymírají: v roce 1996 10,33%, v roce 2006 12,81%.

4. TOP 09

Šíření paniky ohledně krize + charizmatický kníže = volební úspěch TOP 09. Kalousek mazaně dosadil na post předsedy maskota 72 letého Schwarzenberga, věděl že by se svou podivnou minulostí u voličů neuspěl. Pokud snad někdo zapomněl: Kalousek se snažil dostat lidovce do vlády s ČSSD a KSČM, proto jej z KDU-ČSL vyštvali a vznikl projekt TOP 09.

5. VV

Strana, která stojí a padá s Radkem Johnem. Za minulého režimu se prosadil v rámci perestrojky (proces, který umožňoval prorežimním autorům "kritizovat" negativní jevy), po revoluci dlouhá léta četl spojováky mezi reportážemi pořadu Na vlastní oči, 7 let lhal manželce a národ ho dle aktuálních průzkumů miluje. Každému, kdo má kousek mozku, musí být jasné, že změní jedno absolutní velké NIC.

6. KDU-ČSL

Nesouhlasím s průzkumy, které tvrdí, že bude KDU-ČSL pod 5% hranicí. Proč? Volí je především starší lidé z malých sídel, jejichž akční rádius je v trojúhelníku kostel-doktor-obchod, cizím lidem neotvírají. Je v podstatě nemožné je pro účely dotazníkového šetření odchytit. K volbám ale půjdou.

Neprojdou

Do Poslanecké sněmovny se z okruhu reálně možných uchazečů nedostanou Zelení a Zemanovci. Zelené Bursík praštil svým přístupem lopatou po tlamě, Kačenka Jacques dodala roztomilou stupiditou ekvivalent kopání na zemi, čímž jejich šance na volební úspěch zabili. Zemanovi chybí Kalousek, někdo v rozumném věku kdo by to celé táhnul. Koho ze Zemanovců krom šéfa znáte? Grégra, Šloufa, Schlinga. Zeman to sám nezvládá, navíc mu škodí image násosky.

Kdo bude po volbách vládnout

ČSSD s KDU-ČSL nebudou mít nadpoloviční většinu. Komunisté budou požadovat za podporu Paroubka nesplnitelné věci, dobře ví, že pokud vyměknou, v delším časovém horizontu na české politické scéně končí. Kalousek se zachová státotvorně, ač mu to bude proti mysli, půjde do vlády se socialisty a lidovci, bude brzdit státní výdaje, zachrání nás od bankrotu. Pokud ani toto nedá 101, potřebné hlasy dodají (jak je tradicí) přeběhlíci. Pohanil-li jsem Kalouska neprávem, jistě ČSSD pomůže pevný charakter Radka Johna.

Poznámka závěrem: Kdyby se našel nějaký rýpal, který by chtěl vědět, jak jsem k těmto výsledkům dospěl, rád potvrdím jeho obavy. Ano, vycucal jsem si je z prstu. Koncem května můžete porovnat výsledek tohoto cucání s výsledky rozsáhlých předvolebních průzkumů a skutečností.

Štítky:

Diskuse o článku Jak dopadnou volby do Poslanecké sněmovny 2010

Anonymous Wu:

Pěkný článek. Doplnění k počtu voličů KSČ - samotná procenta nejsou důkaz, je třeba brát v úvahu i volební účast.
V roce 1992 to bylo 6,059 mil. platných hlasů, 10,33% je 626 tis.
V roce 2006 to bylo 5,349 mil. platných hlasů, 12,81% je 685 tis.

 
Blogger Holden Caulfield:

Wu:
Díky za pochvalu :) Ohledně komunistů máš pravdu.

 
Anonymous Anonymní:

Wu, máš tam překlep. Místo roku 1992 má být 1996.

 
Anonymous Anonymní:

Než budete zase něco psát o VV, tak si o nich nějdříve něco zjistěte. VV nejsou o Radku Johnovi - ano je to nejviditelnější část, ale mají spousty odborníků a kvalitních lidí, kteří se nebojí makat.
Radek John určitě nepatřil mezi "prorežimní", stačí si přečíst svazek který na něj vedla StB, kde ho označují jako člověka protirežimního.

 
Anonymous Anonymní:

Další věc - VV vládu Paroubka nikdy nepodpoří.

 
Blogger Holden Caulfield:

Anonymní:

Radek John se stal předsedou Věcí veřejných v létě 2009, před tím měly podporu naprosto zanedbatelnou. Viz např. průzkumy agentury Median. Bez něj by se jejich šance na průnik do sněmovny limitně blížily nule. Proto tvrdím, že jsou Věci veřejné "stranou, která stojí a padá s Radkem Johnem."

Autoři, kteří aktivně vystupovali proti režimu, nepsali v 80. letech knihy ani filmové scénáře. Seděli v kriminále nebo makali v manuálních profesích. Spousta zdrojů uvádí, že John obdržel např. bronzovou medaili SSM za socialistickou výchovu a uměleckou cenu ÚV SSM. ProGooglujte, pokud všichni lžou, zažalujte je.

Že se nelíbil tvrdému jádru StB, je sice hezké, ale disidenta to z něj nedělá.

Pokud Paroubek nebude VV potřebovat, určitě ho nepodpoří.

 
Anonymous Anonymní:

VV poprvé celorepublikově kandidovali právě vloni do EP - a na to, že je nikdo neznal to byl vynikající výsledek! Do té doby se oriantovali jen na komunální politiku v Praze 1 a 5! Do té doby neměli žádnou propagaci nic takového. V tomto smyslu bylo 2,4 velikým úspěchem. A věřím, že by se nyní pohybovali na 5% hranicí i bez Radka Johna. Ano RJ pomohl vystřelit VV vzhůru, ale byli by určitě životaschopní i bez něj.

To že někdo nebyl disident, že nepsal články proti režimu z něj přeci automaticky nedělá spolupracovatele StB nebo nadšence pro socialismus. Rozhodně to nebyl prorežimní autor.

Já jen doufám, že ČSSD s KSČM nedají většinu (pak už bych spoléhal jen na Klause, že toto nepodpoří).

 
Blogger Holden Caulfield:

Anonymní:

Časopis Věci veřejné dostávali lidi po celé republice ještě před tím, než se stal John předsedou. Ani tato masivní kampaň nepomohla, až nástup Radka Johna.

Pro později narozené odcituji z Wikipedie, že Socialistický svaz mládeže, jež Johna opakovaně oceňoval, byl "předstupňem KSČ, cílem byla výchova mládeže v duchu marxismu-leninismu". Podívejte se na podrobné informace o SSM.

Prorežimní - protirežimní, ať si každý udělá názor sám.

John nebyl spolupracovníkem Stb, nic takového netvrdím.

 
Anonymous Anonymní:

Že byste byl příznivec ODS? Neuvedl jste totiž reálnou možnost spolupráce ČSSD s ODS. A taky je možné, že se dohodnou všechny pravicové a středové strany, bez ČSSD a KSČM.

 
Blogger Holden Caulfield:

Anonymní:

Ve spolupráci ČSSD s ODS nevěřím, po zkušenostech z opoziční smlouvy do toho nepůjdou.

Vládu bez ČSSD nepředpokládám, prezident by musel pověřit sestavením vlády někoho jiného než vítěze voleb, což neudělá.

 
Anonymous Anonymní:

...ale koukám, jak jste píchl do vosího hnízda VV :)

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku