Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Výsledky voleb 2010: Šok pro optimisty

Možná jsem úplně mimo realitu, ale žiju v domnění, že je Česká republika naprosto normální demokratickou zemí v rámci středoevropského prostoru. Nikde nevidím státní správu prolezlou korupcí, neobávám se zhroucení veřejných financí, netoužím po nastolení diktatury proletariátu. Nemůžeme si dovolit juchat a bez přemýšlení utrácet, ale také nejsme největší socky v Evropě.

Máme více než 20 let po skončení vlády jedné strany. Sotva se stihly usadit standardní mechanismy fungování státu. Najednou přicházejí strany, které chtějí všechno dělat jinak.

Revoluce místo evoluce

Místo evoluce se chystá revoluce. Místo postupného zlepšování nastupují velkolepé vize. Místo navazování na vše dobré frčí rychlá řešení.

V současné době to vypadá, že budou mít ve vládě většinu TOP 09 a Věci veřejné. Menší partneři ODS lehce přehlasují, budou hrnout jako buldozer své priority a neustále hrozit odchodem do opozice.

Zatím vždy v historii ČR měla hlavní slovo velká a na politické scéně etablovaná strana. ODS trochu doprava, ČSSD zas doleva. To se nyní mění, vládnout budou extrémisté (to slovo není nijak zabarvené, jen řadím TOP 09 na pravolevém spektru) a populisté (nejde o můj názor na VV, vycházím z tvrzení politologů). Zvítězilo šíření paniky nad zdravým rozumem.

Pesimisté vítězí, optimisté v šoku

Obrovským šokem jsou volební výsledky pro všechny, kdo se nedívají do budoucna přes černé brýle. Umírnění optimisté dostali na frak. Je to pro Českou republiku velmi špatná zpráva. Protože není nic horšího než pesimismus v době krize.

Bohužel se nechala velká část našich spoluobčanů přesvědčit o tom, že je (nebo brzy bude) všechno v prdeli.

873 833 spoluobčanů věří, že nám hrozí státní bankrot...

...a proto je třeba ve velkém škrtat výdaje. Každý, kdo absolvoval ekonomii alespoň na střední škole, ví, co je "expertům" z TOP 09 zjevně utajeno: Pokud nevydá stát z rozpočtu 100,- Kč, automaticky neušetřil 100,- Kč. Peníze ekonomikou kolují a nakonec všechno shrábne erár. Vydělá-li např. úředník 20 000,- (superhrubá mzda 26 800,-), téměř 11 000,- jde okamžitě zpět státu a na zdravotnictví. Zůstane mu necelých 16 000,- čistého, většinu z nich utratí za zboží a služby (zaplatí DPH), tyto peníze podpoří zaměstnanost v ČR a pracovníci, kteří je dostanou, opět platí daně, sociální a zdravotní + u nás v republice utrácejí. Všechny peníze se státu dřív nebo později vrátí. (Doplnění: Neobhajuji plýtvání, ovšem stavět rovnítko mezi seškrtáno a ušetřeno může jen blb.)

589 765 spoluobčanů věří v marxistické teorie...

...a je jim kapitalismus proti srsti. Jediná klika, že komunisté prozatím nemohou realizovat, co slibují svým voličům. Ale za 4 roky může být všechno jinak. Pokud se světová ekonomika nezotaví, skončí vláda pravice fiaskem a lidé budou ochotni více naslouchat extrémistům z opačné strany politického spektra.

569 127 spoluobčanů věří v obrovskou míru korupce...

... a doufá v záchranu od "krizových manažerů" z VV. Receptem má být zřízení dalších specializovaných represivních orgánů, propagace bonzování a revize už proběhlých zakázek (prodejů veřejného majetku). Výsledkem bude pouze to, že si korupčníci dají větší pozor a slušný člověk bude víc buzerován.

Držte si klobouky, jedeme z kopce!

Každý, kdo uvěřil slibům nových partají, bude zklamán. Stejně jako byli zklamáni v minulosti voliči Zelených, US, ODA a dalších, kteří chtěli najednou dělat všechno jinak.

Já jen doufám, že nás experimenty velkohubých "vizionářů" nevyjdou na moc peněz a že se nerozboří to, co zatím (jakž takž) funguje.

Štítky: ,

Diskuse o článku Výsledky voleb 2010: Šok pro optimisty

Anonymous Anonymní:

1/ k úředníkům, jejichž plat se dříve nebo později vrátí statu: To bychom mohli být všichni dobře placení úředníci a měli bychom se dobře. Idea masivního počtu dobře placených úředníků je lichá, viz. Řecko. Není lepší, pokud lidé pracují, aby vytvořili nějaké hodnoty (zboží či služby), které si třeba někdo i koupí? Pokud tyto hodnoty vyveze, dostane do naší ekonomiky dokonce další peníze. Není to lepší?

2/ k řešení obrovské míry korupce: Nezlobte se, tohle je velmi pesimistický názor. Věřím, že je lépe vždy doufat v lepší stav a netvářit se jako že my chyby neděláme a vše je skvělé. Tak se tváří v Rusku.

 
Blogger Holden Caulfield:

Anonymní:

Ad 1: Máte pravdu. Příklad byl velmi zjednodušený, aby bylo okamžitě zřejmé, že se peníze, jež stát vydá, nikam nevypařují.

Ad 2: Podívejte se na můj článek Co je větší svinstvo: Úplatky nebo známosti? . Skutečně věříte, že nákladné zvyšování represe pomůže?

 
Anonymous Mordemy:

Pokud je letoční výsledek voleb pesimistickým scénářem, jak by měl vypadat ten optimistický? Vítězství ČSSD a sestavení vlády s KSČ? Nebo velká koalice?

Osobně jsem nevolil ani jedinou z vítězných stran, ale z několika špatných možností, jak to mohlo dopadnout, je tenhle výsledek snad nejmenší špatný.

Jsem obecně proti "menšímu zlu" (je to stále zlo), ale když už bych si musel vybrat, tak tohle je pořád lepší, než to, čeho jsme se obávali (Paroubek).
(a pokud vás mrzí odchod SZ a KDU, tak to už by vůbec nebyly žádné velké "výhry"...)

 
Blogger Holden Caulfield:

Mordemy:

Děsí mě obrovská moc, kterou disponují TOP09 a VV.

Komunisté by se na vládě nepodíleli ani by nemohli umožnit její vznik, Klaus se vyslovil jasně.

Kdyby měla hlavní slovo jedna z velkých stran, byl bych rozhodně klidnější.

 
Anonymous Anonymní:

130tis. Kč dluhu na každého obyvatele republiky je realita. Je lepší s tím začít dělat něco teď, když se teda podle autora nic neděje a všechno je v pohodě nebo by autor radši počkal na větší průser, kdy si stát bude muset půjčit od mezinárodního měnového fondu? Kdo neví, jak taková půjčka probíhá ať si na youtube najde přednášku pana Kalouska na vysoké škole ekonomické loni v prosinci.

článek je naprosto mimo, pravděpodobně má jenom provokovat

 
Blogger Holden Caulfield:

Anonymní:

Asi jste text článku jen prolétl (-a). Odcituji tedy sám sebe: "Nemůžeme si dovolit juchat a bez přemýšlení utrácet, ale také nejsme největší socky v Evropě."

Tvrzení, že je vše v pohodě, se zrodilo ve Vaší hlavě.

České veřejné finance nepotřebují resuscitovat pomocí elektrošoků.

Přirovnal bych naši situaci k zápalu plic. Nebude-li se nic dělat, zanedbá-li se léčba, hrozí kolaps.

Ale rozhodně nejsme jednou nohou v hrobě.

 
Blogger Agape:

To anonymní:
Já osobně s autorem článku souhlasím. Nevidím důvod k hysterii, která se k nám v současnosti nějakým podivným mediálním způsobem nasunula. Realita je ta, že všechny vyspělé státy (ať už jde o členy EU nebo třeba USA) jsou dneska zadlužené. A my na tom rozhodně nejsme nejhůř. Navíc to není žádná novinka, schodkové rozpočty máme snad co pamatuju a nikdy se z toho takový průšvih nedělal. Ostatně, kdyby všechny státy měly splatit své dluhy, tak se IMHO zhroutí celá světová ekonomika, páč se zjistí, že nikdo na ty své dluhy v podstatě nemá.
Myslím si, že snažit se o lepší hospodaření není na škodu, jen se bojím toho, aby škrty nakonec neměly úplně opačný efekt a abychom se kvůli nim nepropadli do nějaké opravdové krize.
Prostě věřím, že je třeba podporovat investice, no.
Takže mě samotnou vláda "rozpočtové zodpovědnosti, práva a boje proti korupci" docela děsí. Zvlášť jestli si budou na každém jednání přidávat nový přívlastek.:))))

 
Blogger Unknown:

Přeci jen bych něco poupravil ... stát tím, že nevydá 100,-Kč sice neušetří ... ale dnes už je to také tak, že by si musel 100,-Kč půjčit, aby je mohl vydat

 
Anonymous Anonymní:

Já jsem zklamán z úrovně tohoto článku! A mimochodem - vy jste s ekonomií asi opravdu skončil na střední škole, že? Jinak byste takový blábol o kolování "státních" peněz ekonomikou nemohl napsat.

 
Blogger Holden Caulfield:

Jan Jůzl:

Souhlas.

Anonymní:

Škoda, že jste se nepodepsal(-a), jistě publikujete spoustu textů, ze kterých nikdo zklamán není :)

Ale vážně: Jak už jsem jednou tady v diskusi psal, jde o velmi zjednodušený příklad.

Mohl bych machrovat a rozepisovat se o multiplikačních efektech, ale proč? To že se velká část peněz, které stát vynaloží, oklikou do rozpočtu vrátí, je snad jasné. Nesouhlasíte-li, napište, kam podle Vás mizí.

 
Anonymous Anonymní:

Průšvih je už prvních několik vět Vašeho článku, kromě obratu "Možná jsem úplně mimo realitu" s nímž souhlasím. Tím Vás nechci urážet, jen se obávám, že bez pravdivé diagnózy není možná terapie. Dále přemýšlím, zda jsou Vaše názory něčím jiným, než důsledek nízkého věku a neinformovanosti, nebo zda bydlíte mimo ČR a jen máte na českých stránkách založený blog ( takových lidí je spousta ).
Pro začátek si myslím, že je rozumné si zmapovat základní pojmy a pochopit je. Co je demokracie, co je "naprosto normální", co je korupce, co jsou veřejné finance, co je diktatura, co proletariát, atd.
A zda jsme skutečně bez ideologického tlaku z ( jakékoli ) strany. A zda je ten vývoj skutečně tak překvapivý a zda se dosud jen "postupně zlepšovalo"...

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku