Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Jak se učit (nejen) na maturitu a na VŠ zkoušky

Ať už to dopadne s maturitami a celým českým školstvím jakkoli, je jisté, že se ani v budoucnu neobejdeme bez jisté dávky encyklopedických znalostí. Fakta a pojmy. Neznáme-li je, nemůžeme porozumět textu ani ústnímu projevu, nezvládáme komunikovat a nechápeme souvislosti. To platí v běžném životě (nevzdělaní lidé s malou slovní zásobou) a ve škole dvojnásob.

Efektivní učení - 8 jednoduchých zásad


Díky těmto zásadám jsem se zvládal naučit kopu učiva daleko rychleji než šprti a téměř stejně rychle jako chytřejší spolužáci.

1) Příprava je základ, chaos nepřítel

Bez zbytečných emocí si na základě rozsahu látky a Vašich předchozích zkušeností stanovte časový harmonogram, který musíte dodržet. To znamená, že nebudete přetahovat ani končit dřív, než budete hotovi. Hlavně příliš brzy nezačínejte, mohl by Vám dojít dech, na přepálený začátek doplatil už nejeden studentík. Materiálů je k dispozici obrovské kvantum. Nenechte se jimi zavalit. Věnujte zvýšené úsilí tomu, abyste nalezli to, co potřebujete, ve formě, která Vám vyhovuje. Později se Vám to vrátí.

2) Učte se tam, kde se Vám dobře učí

Nedělejte si násilí. Nespoléhejte na zaručené recepty, neexistují. Znáte se. Někomu se nejlíp učí při hudbě, dalšímu při víně... Každopádně se nenechte vyrušovat mobilem.

3) Zestručňujte!

Třetí a klíčová zásada.

Na to, abyste porozuměli určité problematice a zapamatovali si nejdůležitější fakta, potřebujete nepatrný zlomek informací obsažených v učebnicích, skriptech, výpiscích, na Internetu... Je naprosto zbytečné zatěžovat se vším. Učte se jen tolik, aby Vám to stačilo k pochopení a získání potřebných znalostí. Možná to zní banálně, ale celé kouzlo je v důslednosti. Zestručňujte, jak nejvíc to jde. Pořád musíte být v obraze, jakmile se začnete ztrácet, vraťte se a doplňte, co v mozaice schází.

4) Zkuste si udělat časovou osu
(inspirováno spoluautorkou Agape)

Téměř ve všech předmětech Vám může pomoci, pokud si sestavíte poznatky do časové osy (popř. myšlenkové mapy). Nemusíte si nutně pamatovat všechna data, jde o to, abyste si vytvořili ucelený přehled a jasný systém, kam bude vše podstatné zapadat.

5) Nikdy se neučte jen část látky

Nadrtit se polovinu otázek a na druhou se vyfláknout není dobrou strategií. Proč? Neznalost detailů Vám možná bude odpuštěna, fatální zaváhání určitě ne.

6) Odpočívejte

Každý sportovec většího než okresního formátu Vám potvrdí, že nejlepší výkony nepodává ten, kdo nejvíc natrénuje, ale ten kdo prokládá zátěž s relaxací. U učení je tomu stejně. Stanovte si pauzy podle doby, po kterou jste schopni udržet optimální míru pozornosti. Pokud Vám to vysloveně nesvědčí, neučte se v noci a nezavírejte se před světem, je to kontraproduktivní.

7) Snažte se, abyste nebyli u zkoušky (či jinde) moc brzy

Přijít včas je samozřejmé. Ovšem když jsem byl nucen (kvůli všudypřítomnému organizačnímu chaosu) někde x hodin čekat, často to nedopadalo dobře. Tak si zbytečně nenabíhejte na vidle.

8) Na papíře nesmí zůstat prázdné místo

Tuto zásadu mého spolužáka Hrubce berte s lehkou nadsázkou. Neoddiskutovatelné je, že pokud nenapíšete (nebo neřeknete) nic, čeká Vás reparát na 100%. Odpovídejte celými větami, uplatňete vše, co víte. V případě nouze nejvyšší často pomůže oslí můstek.

Matematiku a cizí jazyky takto nezkrotíte

Matematice na vysokoškolské úrovni téměř nikdo nerozumí natolik, aby byl schopen předávat toto pochopení dál. Pokud se s tím neporvete sami, zbývá jen učení se postupů nazpaměť. Slovíčka u cizích jazyků jsou trošku jinou kapitolou, ale také u nich zestručňování nepomůže.

Závěrem: Poznej sám sebe
(inspirováno Dipl. Ing. Kratochvílem alias "Starým")

I v posledním ročníku VŠ jsem mohl o řadě mých spolužáků říct, že se za 17 let ve škole nenaučili učit, protože prostě neměli čas zjistit, jak se jim dobře studuje. Tak ať se k nim nepřidáte :)

Kam dál?
20 nejoblíbenějších stránek ze Čtenářského deníku
Vzpomínka na studium v Kunovicích u Kratochvíla

Štítky: , ,

Diskuse o článku Jak se učit (nejen) na maturitu a na VŠ zkoušky

Anonymous Anonymní:

Nechci delat reklamu, ale tak trosku bych vyzdvihla brainstart, coz je spojení guarany s ginkgem, me osobne totiz hodne pomohlo pri ucení, lépe jsem se soutredila a vic pamatovala. Určite lepsi, nez kdyz jsem do sebe lila kávy a stejne nic.

 
Anonymous Jenda | vysoká škola brno:

Mě hodně pomáhalo při studiích maté a potom Piracetam

 
Anonymous Anonymní:

Spoustu zajímavých triků, které vám ve škole neřekli najdete na :
www.pametauceni.cz

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku