Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Válka proti serverům na sdílení dat: Co tím kdo sleduje?

Poslední dobou si připadám jako v Jiříkově vidění. Válka se servery, které umožňují nahrávání a následné sdílení dat, nabírá na obrátkách. Absurdita tohoto údajného boje za svobodu Internetu na jedné straně a hájení autorských práv na straně druhé jakoby vypadla z divadelní hry nedávno zesnulého Václava Havla.

Co se stalo

Weby jako Uloz.to, Rapidshare nebo Megaupload poskytují prostor, který jde využít k uložení rozličných dat (texty, hudba, obrázky, filmy..). Žijí z reklam a poplatků registrovaných členů.

V minulých dnech nechala americká FBI zadržet na Novém Zélandu zakladatele Megauploadu a stránky zablokovala. Vyšetřovatelé jej viní z celosvětového spiknutí, které mělo připravit majitele autorských práv o půl miliardy dolarů.

Reakce bojovníků za svobodný Internet na sebe nenechala dlouho čekat. Hackeři zosnovali odvetu (vyřadili z provozu web ministerstva spravedlnosti USA, Universal Music a mnohé další), anglická Wikipedie 24 hodin stávkovala.

Jak funguje ochrana autorských práv na Uloz.to

Uloz.to je (jak určitě víte) největší český server na sdílení dat. Funguje na podobných principech jako Rapidshare a Megaupload.

Jak postupují proti nelegálnímu obsahu?
"Pokud je někdo upozorní, že tam ten obsah je, tak mají armádu lidí, kteří to mažou. Dám příklad – někdo nahlásí, že se na serveru objevilo nové album Lady Gaga, tak oni to maximálně do 24 hodin smažou." říká v rozhovoru pro Ihned.cz IT odborník Jan Sedlák.

Na každé své stránce umožňuje Uloz.to nahlásit závadný obsah a ve svých pravidlech uvádí (bod 3.8):
Je zakázáno ukládat soubory, které zejména:
a) porušují autorská práva, práva související s právem autorským, práva k ochranné známce, obchodní jméno, chráněné označení původu nebo práva průmyslová...


Testujeme Uloz.to

Ať jsem googloval, jak jsem googloval, nenarazil jsem na jediný(!) případ, kdy byl server pro sdílení dat požádán o smazání určitého obsahu a neudělal to.

Inu vyrobil jsem z jednoho svého staršího textu PDF. Soubor jsem nahrál na Uloz.to, adresa: http://www.uloz.to/12779798/chvala-kapitalismu-pdf. 24. ledna 2012 ve 14:00 budu chtít od Uloz.to jeho odstranění. Brzy se bude moci každý přesvědčit, zda a kdy se tak stane. Aktualizováno: Smazání souboru jim trvalo necelé 2 hodiny. Prokázal jsem, že jsem autor a poprosil o to. Toť vše.

Absurdní válka nebo promyšlená strategie?

Majitelé autorských práv se předhánějí ve vyčíslování škod, za drahé peníze se soudí, vyhrožují. Přitom by stačilo jediné: Dát k dispozici sdílecím serverům seznam toho, co mají smazat. Ovšem to oni neudělají, dobře jsou si vědomi, že (snad s výjimkou prodeje hudebních nosičů) bohatnou právě díky obrovské propagaci, kterou jejich ovečkám pirátství přináší.

Druhou stranou mince jsou bojovníci za svobodný Internet. Náhle jsou z nich hvězdy, užívají si záři reflektorů. Bohužel mi zatím nikdo z nich nebyl schopen vysvětlit, jak stahování nelegálního obsahu souvisí se svobodou jednotlivce. Nebylo by vhodnější zaměřit svou aktivitu na miliardy lidí, kterým hrozí vězení (nebo smrt), označí-li některého papaláše své země za blba?

Ani jedna strana sporu se nechová racionálně. S největší pravděpodobností je celá válka proti serverům na sdílení dat pouhou mediální bublinou a vše půjde do ztracena.

Ovšem je zde také nepatrná možnost, že jisté kruhy vlivných lidí mají své záměry. Třeba nás čekají světlé zítřky, v nichž bude prezentováno odstavení Megauploadu podobně jako výstřel z Aurory za časů nedávno minulých.

Kam dál?
Pirátství 3. díl - Důsledky a budoucnost

Štítky: ,

Diskuse o článku Válka proti serverům na sdílení dat: Co tím kdo sleduje?

Anonymous Anonymní:

Existuje na Uloz.to i neco legalniho?

Myslim ze 99 procent tam bude ilegalni, ale nikdo to nemaze. Hlasim, ze cele Uloz.to je ilegalni, prosim vymazat.

 
Blogger Holden Caulfield:

:)

To by mohl říct každý o čemkoli.

 
Anonymous Anonymní:

Velmi dobře napsáno! Přihlašuju se k odběru rss!
Kde je najdu? :-)

Also visit my website dárek pro přítele k výročí ()

 
Blogger Holden Caulfield:

Přihlášení k RSS by měl umožňovat Váš prohlížeč. Pokud ne, odkaz najdete v levém menu pod přehledem rubrik a materiálů do školy.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku