Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

JZD Slušovice - Výběr z názorů pamětníků

Článek JZD Slušovice: Zázrak nebo gigantický podvod? patří dlouhodobě mezi nejčtenější. V diskusi pod textem se shromáždila velká spousta názorů. Jejich rozsah mnohonásobně překračuje, co jsem napsal já. Celková délka komentářů činí diskusi téměř nečitelnou.

To je velká škoda. Právě z útržků vzpomínek pamětníků si lze, ještě před tím než budou JZD Slušovice podrobeny serióznímu vědeckému bádání, skládat kamínky do mozaiky zvané pravda.

Co se třeba dozvídáme?

Anonymní:
O zázrak nešlo v žádném případě. Gigantický podvod to asi také nebyl. Byl to prostě produkt tehdejší doby. O tom, že se prodejny ve Slušovicích nějak blížily nabídkou zboží dnešním marketům, ale nemůže být vůbec řeč. To může tvrdit někdo, kdo tam tehdy buď nebyl, nebo má krátkou paměť. Se slušovickými výrobky jsem se tehdy setkal právě v podobě počítačů. Bylo to v roce 1985. Co si pomyslíte o situaci, kdy v republice jen jedna firma dostane licenci k výrobě počítačů a dovozu komponent? Co si myslíte o skutečnosti, kdy státní podniky dostanou ve velkém ze státních peněz proplaceny tyto šunty? Konkrétní případ. Dělal jsem ve firmě, která dostala od svého generálního ředitelství milión korun na nákup 4 počítačů. Jeden stál tedy 250.000 Kčs. Monitor byl černobílý vykuchaný přenosný televizor Merkur, počítače neměly harddisk, operační systém byl na obrovské disketě. Za ty peníze by tu hrůzu koupil jen totální pablb. Podobně "nevýkonný" počítač se dal pořídit v NSR za cca 40.000 Kčs. Jelikož ale peníze na nákup počítačů by propadly a už by je nikdo neviděl, tak byly přivezeny k nám na firmu a uloženy na půdu. Nešlo tedy o podvod, ale o bordel, kdy jeden ze subjektů byl zvýhodňován, byl preferován a následně byl za to veleben. Troufám si tvrdit, že kdyby podobné podmínky a výjimky dostaly některé jiné firmy, tak by dosáhly ještě větších "úspěchů".

lední brtník:
Výhrada k větě: "Jisté je, že horliví revolucionáři po roce 1989 Čubu smetli a JZD Slušovice se rozpadlo." to je nesmysl, slušovičtí družstevní funkcionáři si své jzd rozkradli sami, byli prvními divokými privatizátory v republice.

Anonymní:
Já jsem dělal chvíli ve Slušovicích a můžu srovnávat jak to tam chodilo oproti jiným jzd. Celý zázrak spočíval v tom že se tam makalo. Práce se kontrolovala,když byla špatně , dotyčný férově nedostal peníze!! To jsem jinde nezažil. Nezapomentě, že Čuba ani nebyl ve straně a vykuků co ho chtěli sestřelit bylo opravdu dost.

Anonymní:
Zažil jsem slušovické počítače TNS v síťovém spojení 16 ks 8 bitových s procesorem Z80 a centrálním 16 bitovým strojem. Je pravda, že monitory byly jak je výše uvedeno vykuchané tele vizory merkur, prostě neměly přijímací obvod, a byly velmi náchylné na sttickou elektřinu. Systém se zaváděl z diskety, tuším 8 palců, programovací jazyk basic a paccal. uměl 16 barev(vlastně 15 odstínů černé). Celý systém stál v roce 89 1600000 Kčs. V porovnání s počítačem ZX Spekrum, který byl k dostání v elektru za 4600 Kčs uměli mnohem méně, alespoň v oblasti grafiky a zvuku, ale přesto jsme je měli rádi.

Anonymní:
Doc. Čuba nebyl podvodník ani kouzelník, dokonce ani neměl stranickou knížku. Ale byl a je vizionář a dokonale odhadl vývoj technologií a doby akorát o 25 let dříve. Dokázal zásobovat celý region rajčaty, které vypěstovali technologií počítačem řízených technologií výživy rostlin v 80. letech, tyto technologie se dnes teprve začínají standartně zavádět. Doc. Čuba i v současnosti prezentuje své vize a názory na různých konferencecích a domnívám se, že řada jeho úvach předbíhá dobu o cca. 5. let. To co prezentoval např. v roce 2006 na konferenci Prosperující olejniny - vznik výrobních jednotek pro enrgetické zdroje, již v současnosti jsou budovány a některé jsem již v provozu viděl a prosperují.

Anonymní:
Já jsem v tomto JZD pracovala 10 let. Můžu jen říct, že jsme makali jak šroubci. V obchodech sice bylo k dostání opravdu hodně, ale bylo těžké se vůbec přes davy lidí, kteří přijížděli autobusy z celé republiky, do toho obchodu vůbec dostat. Myslím, že v té době prostě uměl předseda v tom chodit. Určitě i hodně riskoval.

Jirka16indigo:
Na jedné straně firma, kde si šlo za odpovídající úsilí vydělat třikrát víc než jinde, takže výstavní síň režimu, zároveň i případ, který byl režimem spíš trpěn a mnohými stále navrhován k politickému "řešení", jenže někteří významní členové ÚV KSČ nad ním drželi ochrannou ruku ("Slepice, co snáší zlatá vejce"). Asi nejblíže bych tuto firmu hodnotil jako jeden z klasických pomníků té doby: Jediná razantněji fungující firma v mnoha oborech najednou a dost.

Anonymní:
Pan Devátý nebyl lenoch a lepmpl, ale signatář Charty 77, kterému Slušovice umožnily pracovat ve vývoji (!) počítačů, zatímco jinde by měl zřejmě problém dostat místo topiče. Odejít z družstva v roce 1988 musel, protože se stal mluvčím Charty 77 a zaměstnávat takového člověka už nemohlo projít ani Slušovicím - přesto se ho pan Čuba pokujsil "zachránit" .. ovšem Devátý nabízený kompromis odmítl. Slušovice byly založeny nejen na tvrdé a efektivní práci (odměňování jen za výsledky, nikoliv za "práci" nebo dokonce za politickou příslušnost). Pokud by po roce 1989 nebyl uspořádán totální "Hon na Slušovice", jsem přesvědčen, že by přežily a vyvinuly se v silný mezinárodní holding. Důkazem toho může být např. fakt, že některé části Slušovic přežily a nyní jsou z nich docela silné podniky.

Žabák Kvak:
Úspěch Slušovic byl založen především na tom, že špičkový podnikatel pan Čuba dokázal plně využít možností, keré byly tehdy otevřeny VŠEM zemědělským družstvům ... i když to obvykle znamenalo překonat kolosální byrokracii ... takže pan Čuba postupně budoval podnik řízený podle principů moderní tržní ekonomiky, což v té době byla docela odvaha.

Stanislav Panacek:
Muj otec jezdil v te dobe jako strojvudce nakladnich vlaku a vypravel me jak vecer navazeli vagony obili z jizniho slovenska do Vizovic, Zelechovic a rano je oznacene Jzd Slusovice odvazeli pryc. Na druhy den uz bylo v televizi ze Jzd Slusovice jako prvni v republice sklidili obili a meli obrovsky vynos atd.

Anonymní:
Prvek socialistické kooperace je obohacen o prvek kapitalistické motivace. Kapitalistická motivace je založena na základním kameni družstevního hospodářství => zaměstnanec = majitel firmy. Každý zaměstnanec má podíl na rozhodování firmy a má své akcie. Zaměstnanec je motivován tím, že "čím efektivnější a pracovitější budu, tím lépe na tom bude má firma a čím lépe na tom bude má firma, tím vyšší hodnotu budou mít mé akcie". Družstevní hospodářství, toho jsme se měli po roce 89 držet a dnes bychom se měli jako prasata v žitě! :(

Příspěvky byly kráceny, jinak jsou ponechány v původní podobě (včetně chyb a překlepů).

Štítky: ,

Diskuse o článku JZD Slušovice - Výběr z názorů pamětníků

Anonymous Anonymní:

VÁŽENÉ ZRCADLO !
Když tedy necenzurujete názory, proč ten výběr z názorů pamětníků, ráda bych si přečetla všechno. Děkuji

 
Blogger Holden Caulfield:

Viz odkaz v první větě článku.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku