Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Jak dobře jíst za pár korun - 7 rad, 4 recepty

Český národ je dokonale oblbnut mýtem, dle kterého je dobré jídlo drahé a chce-li člověk ušetřit, musí kupovat jen ty nejhorší sračky. V tomto článku bych Vás chtěl přesvědčit o tom, že pokud začnete používat při nákupech a manipulaci s potravinami zdravý rozum, opravdu si pošušňáte za pár korun.

Jakých zásad se musíte držet?

1) Obří zásoby vedou k plýtvání

Pokud bankovky spálíte, alespoň se ohřejete u ohníčku. Vyhazujete-li jídlo, používáte své peníze daleko horším způsobem, nemáte z nich lautr nic. Racionalizujte tok zásob, pořizujte potraviny s konkrétním záměrem. Zběsilé nákupy bez rozmyslu končí chaosem v ledničce. Chaos v ledničce = nevím, co mám = nesleduju data trvanlivosti = jídlo končí v koši.

2) Bez kvalitního tuku to nejde

Tuk je nositelem chuti, hnusný olej nebo margarín místo másla dokáže spolehlivě zkazit i tu největší laskominu. Na celkové ceně jídla se tuk obvykle podílí v řádech jednotek procent. Pokud si opatříte například litr slunečnicového Vegetolu za 60 korun a na smažení použijete malého panáka oleje (neděláte-li zrovna řízky, jde o množství více než dostatečné) prodraží to Váš oběd oproti neznačkovému shitu o 1 korunu.

3) Příloha je základ

Základem dobrého a levného stravování jsou přílohy. Určitě víte z vlastní zkušenosti, že si lze debužírovat třeba na chlebu nebo obyčejných bramborách, jedná-li se o pěkně vypečený chleba a dobré brambory. Tak na to myslete.

4) Vařte jednoduše

Skutečně není nezbytné kombinovat v každém jídle co možná nejvíc součástí. Výsledkem podobných pokusů bývá šílený tanec chutí, který zabíjí přednosti za draho nakoupených ingrediencí.

5) Kupujte menší gramáže

Věřte mi, že Vám nijak neublíží, pokud snížíte množství konzumovaných salámů, šunek, sýrů, masa atd. o třetinu. Utrácejte ty samé peníze za menší gramáže lepšího jídla.

6) Kouzelné doplňky

Pepř v mlýnku, omáčka z (nefalšovaných) chilli papriček, pravá dijonská hořčice... Ve výčtu doplňků, které mohou udělat z nudného oběda skvělý zážitek, bych mohl pokračovat téměř do nekonečna. Jednu porci prodraží o desítky haléřů.

7) Vykašlete se na konzervy

O většině z nich se dá říct: za spoustu peněz málo muziky.

Recepty + kalkulace ceny jídel

Nejde mi o vysokou gastronomii. Chci jen na příkladech velmi jednoduchých jídel ukázat, kolik za ně zaplatíte. Ceny jsou kalkulovány pro 2 osoby.

Čínské nudle na cibulce

Silnější čínské nudle (10,-) dáte vařit. Mezi tím osmahnete na dobrém oleji (1,50) cibulku (2,-). Přidáte hotové nudle, sójovku (0,50) a chilli omáčku (0,50). Ještě chvilku posmažíte.

Cena: 14,50

Chleba se šunkou a dijonskou hořčicí

4 krajíce chleba (8,-), 15 deka vepřové šunky (26,-), máslo (2,-), dijonská hořčice (1,-).

Cena: 37,-

Hovězí na pepři s rýží

Na oleji (1,50) osmahnete 2 cibule (4,-), přidáte 20 deka hovězího (34,-) nakrájeného na kostičky, sůl, pepř obyčejný i z mlýnku (1,-). Podlijete a dusíte, dokud se kousky cibulky nerozvaří na omáčku. Doplníte 1 sáčkem rýže (6,-).

Cena: 46,50

Omeleta s pepřem potřená dijonskou hořčicí

4 krajíce chleba (8,-), 4 vajíčka (20,-), olej (1,50), pepř z mlýnku (0,50), dijonská hořčice (1,-), sůl.

Cena: 31,-

Za kolik se dá takto jíst celý měsíc

Pokud by dva lidé jedli obdobným způsobem a nestravovali se nikde jinde, kolik zaplatí během měsíce za obědy a večeře?

Průměrná cena 1 jídla pro oba je 32,25 Kč.
2 jídla/den = 64,50 Kč
30 dní x 62,50 = 1935,-
Tj. 967,50 Kč na osobu/měsíc

Zdá se Vám to moc?

Související text:
Proč Češi milují hnusné jídlo

Štítky: , ,

Diskuse o článku Jak dobře jíst za pár korun - 7 rad, 4 recepty

Anonymous Anonymní:

A co potraviny se značkou A Klasa? Nějaké zkušenosti?

 
Blogger Holden Caulfield:

Klasa je dobrá věc. Člověk nemusí študovat (třeba u másla jde o takřka detektivní činnost), jestli zboží pochází z ČR, vidí to na první pohled.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku