Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

EET: Známé ksichty zabijí elektronickou evidenci tržeb

Co má společného zadlužené Řecko, krize na Ukrajině, uprchlíci a elektronická evidence tržeb?

Celonárodní debata, která o těchto tématech probíhá, se motá v kruhu. Lidé se rozdělili a každý tábor opakuje stále stejné argumenty. Nikdo neustoupí ani o píď.

EET - Co nezaznělo

Řekněme si na rovinu:

1) TOP 09 a ODS hájí podnikatele, kteří okrádají stát, protože představují stovky tisíc volebních hlasů.

2) I pokud vše vyjde podle představ Andreje Babiše, přinese EET do rozpočtu částku v řádu jednotek miliard, což nás nespasí.

3) Peníze nikam nemizí. Pokud nejdou eráru, zůstávají v kapsách lidí, kteří za ně dále nakupují, tzn. utrácejí místo státu, čímž zvyšují zaměstnanost, zaměstnanci platí daně a odvody, nakupují... Dopady na rozpočet nelze vyčíslit tak jednoznačně, jakože bylo vybráno o 5 miliard víc na DPH, tudíž ČR o 5 miliard zbohatla. Jde o naprosto stejně stupidní logiku, jako když Kalousek předpokládal, že co seškrtá, to ušetří.

4) Divoká diskuse o EET zbytečně zatěžuje politiky i média a na neurčito odsouvá seriózní debatu o řešení 25 let neřešených problémů, jako je podpora porodnosti, nefunkční trh s bydlením, půl milionu chudých a sociálně vyloučených...

Známé ksichty, na ty Andrej nemyslel

V Chorvatsku nula od nuly pošla.

Ovšem Chorvatsko žije do značné míry z turistiky, prodává se cizím lidem.

V podmínkách České republiky vstupuje do hry důležitý faktor: známé ksichty.

Pokud nakupujete u stejných Vietnamců, pijete ve stejných putykách, chodíte ke stejnému řezníkovi, je téměř nulová pravděpodobnost, že může nevydání účtenky způsobit problémy.

Až EET dosáhne i na řemeslníky, lze předpokládat jejich přesun ze šedé do černé zóny. Přišel vypomoct kamarád, který je právě na pracáku.

A kontrola?

Už vidím pracovníka finančáku, jak si dává v hospodě 7 piv s jednou zelenou, aby byl nenápadný. Nebo jak schválně doma nadrsno ucpe záchod, aby pak mohl požadovat po instalatérovi stvrzenku.

Občané nepomohou. Snaha ušetřit dozajista zvítězí nad hezkou českou zálibou v bonzování.

Také Vás zajímá:
Chceš slevu? Vzdej se soukromí
Absurdní ceny bydlení ruinují veřejné rozpočty. Co s tím?

Štítky: ,

Diskuse o článku EET: Známé ksichty zabijí elektronickou evidenci tržeb

Anonymous Anonymní:

"podnikatele, kteří okrádají stát" = stát okráda nejvíce sám sebe :) a nikomu to neva :)

 
Anonymous Bela:

To je moc zajímavá úvaha, hlavně to s tím instalatér mě pobavilo :D S tím srovnáním s Chorvatskem musím souhlasit, ta země žije povětšinou z turismu a u nich je EET jako takové trošku něco jiného. Ale už když jsem tam byla na dovolené před několika lety, byl pro mě šok jak mi museli na každý drink vydávat účtenku. Tady o tom jak je to s učtenkama v Čechách kdyztak víc info.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku