Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Čím topit v krbových kamnech? Dřevem nebo briketami?

Pomalu končí druhá topná sezóna, kdy jsou hlavním zdrojem našeho tepla krbová kamna. Proto máme dostatek podkladů ke srovnání mezi dřevem a briketami.

V prvním roce jsme používali jako hlavní otop dřevo a brikety jako doplněk. V roce následujícím jsme si to prohodili.

Jaké jsme získali zkušenosti?

Dřevo - Pro a proti

Dřevo má velkou výhodu v tom, že lze pořídit téměř zadarmo, pokud má člověk šikovné ruce a ty správné kontakty.

Tím bohužel plusy končí.

Kupuje-li člověk dřevo za tržní ceny, zaplatí za sypaný naštípaný kubík přes tisícovku (měkké je levnější, tvrdé dražší) a dopravu. Aby bylo dřevo konkurenceschopné, muselo by stát polovinu.

Další nevýhody dřeva:
- každé polínko je jiné, ačkoli je ze stejného stromu a vypadají podobně, můžou se v kamnech chovat různě,
- popel je lehčí než popel z briket, daleko víc se práší,
- dřevo musí být dokonale suché, když není, kamna dehtují a smrdí, sklo se stává za krátkou dobu neprůhledným, komín zadrbaným,
- dřevo zabere obrovskou spoustu místa.

Dřevěné brikety - Pro a proti

Jediným mínusem u briket je igelitový obal, který není dvakrát ekologický. Brikety nesnáší vlhkost, muší být takto zabaleny.

Výhody briket:
- každá briketa téhož druhu se chová naprosto stejně, vím, co v kamnech udělá, nikdy se nestalo, že by nám brikety vyduchly,
- brikety vycházejí výrazně levněji, zjednoduším-li to, musím napsat, že nám dřevo za deset tisíc vydrželo do konce prosince a brikety za deset tisíc následující sezónu (a to byla letos pekelná klemra) stačily do konce února,
- brikety jdou koupit začátkem léta s výraznou slevou.

Resumé

Pokud můžete splašit dokonale suché štípané dřevo sakumprásk do šesti stovek za sypaný kubík, je pro Vás jasnou volbou. Jestli takovou možnost nemáte a nachází-li se ve Vaší blízkosti firma, která nabízí profesionálně udělané brikety za dobrou cenu (dle druhu 35,- až 50,- Kč/10 kilo), jděte do briket.

Závěrem si dovolím varování před nikam nevedoucím podloudným propočítáváním za účelem porovnání energie, kterou lze získat z určitého množství dřeva a briket. Nejste-li fandou do matematiky, určitě najdete lepší zábavu.

Také Vás zajímá:
Střešní okna - Zkušenosti, výhody a nevýhody

Štítky: ,

Diskuse o článku Čím topit v krbových kamnech? Dřevem nebo briketami?

Anonymous Anonymní:

Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat jakým dřevem je nejvhodněší topit
něco málo jsem našel tu https://www.levnekrby.cz/zajimavosti/jakym-palivem-topit--aneb-setrime-za-topeni/
Ale moc si nevím rady.
Na ceně mi nezáleží.
Děkuji

 
Blogger Holden Caulfield:

Článek, na který odkazujete, stojí za prd. Informační hodnota 0,000nic. Asi se chtěl někdo zalíbit vyhledávačům.

Brikety od doby napsání mého textu hodně podražily. Ale pokud Vám nezáleží na ceně, jděte do nich, doporučuji kombinaci tvrdých (např. Energo Hard top) a kůrových.

U dřeva znovu zdůrazňuji: Dokonale suché.

Měkké udělá rychle teplo a rychle shoří. Tvrdé zas dýl vydrží, ovšem je zde riziko vyduchnutí.

Tuhle zimu klidně experimenujte. Desítky let můžete žít ze zkušeností.

 
Blogger Sapik:

Jo, tak ony ty krbová kamna a kamna dokáží být docela dost veliký problém, kor, když třeba člověk neví, co do toho dávat nebo jaké si pořídit no... Ale tak všude existuje veliké množství různých komentujících nebo i schopných prodejců, kteří určitě moc rádi poradí, věřím tomu.

 
Blogger František Klapal:

Taky jsem nad krbovkami letos přemýšlel. Nakonec jsem ale od toho upustil a vidím to tak, že místo nich spíš pořídím kotel na topné pelety. Ty dokáží být jak z finančního hlediska, tak i co se týče třeba výtopnosti také dost efektivní. Letos už změnu nestihnu, ale příští rok do toho půjdu.

 
Blogger novaklen:

Krbová kamna doma máme, ale jako primární druh vytápění už je nepoužíváme. Manžela totiž letos dost zaujala tepelná čerpadla země-voda a když jsme to tak počítali, tak jsme zjistili, že s tepelným čerpadlem ušetříme podstatně víc, než kdybychom topili dřevem, tak jsme nakonec přešli na něj.

 
Anonymous Anonymní:

Mám takový dotaz pro ty, co topí dřevem. Jak to řešíte se skladováním? Já právě teď řeším problém, že vlastně dřevo nemám kam dát. Momentálně ho mám vyskládané vedle domu a zakryté plachtou. Ideální řešení to ale bohužel není. Chtělo by to něco lepšího. Nějaké tipy?

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku