Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

České vězení = Trest pro společnost

České vězeňství zvolilo (zlatou?) střední cestu. 

Nemáme tady drsné kriminály jako třeba v Asii, kde v některých zemích stále používají fyzické tresty. 

Ani jsme se nevydali cestou severských států, kde věří, že aby mohlo dojít k nápravě, musí žít trestanci v luxusních podmínkách. 

Dlouhodobě si kladu otázku: Co tímto přístupem sledujeme? 

Vězení je velkým strašákem pro lidi, kteří po desítkách let bezúhonného života jednou uklouznou. 

Recidivisté berou pobyt za katrem jako svého druhu daň. 

Objevují se názory, že jim lze zabránit v páchání další trestné činnosti pomocí zvýšení sazeb. Předpokládá to jistou míru racionální úvahy. Za krádeže je teď větší flastr, půjdu tudíž hoblovat do fabriky. 

Švagr pracoval před časem v kriminále a dle jeho zkušenosti se to tam zrovna nehemží raketovými vědci. Mnohdy lze hovořit téměř o negramotnosti. 

Tudíž lze těžko doufat v úvahy zmíněné ob odstavec výše. 

Jedinou možností, jak zabránit opakovaným pobytům ve vězení, je tudíž trestance převychovat a připravit na obyčejný život. 

To samozřejmě naráží v kriminále na jisté limity. 

Co lze nasimulovat dokonale, je běžný pracovní rytmus. Brzo ráno vstát a 8 hodin makat. 

Zajištění zaměstnání pro vězně musí být naprostou prioritou. V posledních letech se situace trochu změnila k lepšímu, ale stále platí, že je pro ně práce málo. Nesmysl. Stačí se podívat na stav našich okresních silnic. Látání děr nevyžaduje žádnou zvláštní kvalifikaci ani technologie ze Silicon Valley.

Schází vůle politiků. Na první pohled by to totiž stálo peníze. A tohle téma volby nevyhrává. 

Dále schází motivace vězňů, čemuž se nelze dvakrát divit. Místo minimální mzdy almužna. Nesplatitelné dluhy. Pouze malá šance na zlepšení podmínek v base. 

Dejme vězňům minimální mzdu. Výdělek jim umožněme rozdělit tak, aby z něj něco měli. Především však jasně oddělme pracující a nepracující trestance. S trochou nadsázky - Kdo maká, hotel. Kdo nemaká, hladomorna. 

V současné době funguje vězení jako trest pro společnost. Obrovské náklady. A napravený recidivista je bílou vránou.

Štítky:

Diskuse o článku České vězení = Trest pro společnost

Anonymous Anonymní:

Vase uvahy jsou v mnohem chybne.

Predne hlavni cile veznstvi jsou:
1. izolovat antisocialni jedince od spolecnosti a tim ji chranit
2. pusobit na potencialni zlocince odstrasujicim efektem (tzn. urcitou formu "rizika podnikani")
3. "napravit" respektive resocializovat zlocince

"Ekonomicka vyteznost" veznu je z techto ohledu prinejlepsim druhorada.
Pripadne, v civilizovane spolecnosti proveditelne "trestani veznu praci" - i pokud by nemelo jine negativni efekty - dost mozna ani nema vyznam, vuci "trestani nudou" nebo omezovanim osobni svobody ke kteremu ve vezeni zjevne uz dochazi.
Dale pak preventivni odstrasujici ucinek dle ruznych porovnani nefunguje ani napr. u trestu smrti - vetsina zlocincu kteri pachaji trestnou cinnost ji totiz pacha ne s tim, ze je chytnout, ale s tim, ze jim to projde. Vyzkumy naopak ukazuji, ze nejvetsi "odstrasujici ucinek" ma predevsim pripadne povedomi o ucinnosti a rychlosti represivnich slozek (tzn. presvedceni ze me s vysokou pravdepodobnosti rychle chytnou, usvedci a odsoudi).

Dale urcita cast veznu pracovat nechce a pak by slo o neefektivni otrockou pracovni silu - kterou je nutno pri praci hlidat, popohanet, kontrolovat... a nelze pocitat s velkou vyslednou efektivitou prace, ani kvalitou. V kamenolomu nebo "u lopaty" dnes vetsinu hrube prace udela mechanizace, takze mozne naklady vs. zisk z prace od "nemotivovaneho trestance" je dnes dosazitelna v jinem (horsim) pomeru nez v minulosti.

Vase tvrzeni ze v soucasne dobe vezeni funguje jako trest pro spolecnost, pusobi dojmem jako by si vezni ve vezeni uzivali. Mozna to nekterym jednotlivym pripadum vyhovuje, ale jeslti si myslite jak se tam maji vezni dobre, proc si tam sam nejdete na nejaky ten rok sednout? Asi to tak skvele nebude, ze?

Misto vymyslenich "vlastnich jednoduchych chytrych reseni" typu posleme vezne do kamenolomu, bych doporucil podivat se jak vezenstvi resi napr. v Dansku, Norsku, Nemecku. Oproti nim jsme dost daleko... ale na druhou stranu oproti napr. USA jsme zas o dost napred...

Zasadni ale je, co takoveho vezne ceka po propusteni na svobodu. Pokud nema ve spolecnosti uplatneni napr. proto ze vzhledem k situaci na trhu prace zamestnavetele proste nemaji o propustene vezne zajem, pak se do vezeni nejspis vracet budou stale... kdyz z nej jeste navic vylezaji s dluhy za tamnejsi pobyt, ktere nemaji cim splacet... krome dalsi trestne cinnosti.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku