Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Policie vs. Babiš: Jediným výsledkem bude mezinárodní ostuda

Zanedlouho uplyne 10 let od údajného podvodu při získávání dotace pro Čapí hnízdo. Současné problémy Andreje Babiše ukazují buď na naprostou neprofesionalitu české policie nebo na to, že se někdo snaží ovlivnit volby.

První variantu můžeme zavrhnout, naši policisté si nezaslouží, abychom je pokládali za naprosté idioty.

Zůstává možnost druhá. Někdo se pokouší ovlivnit volby poukazováním na podezření z nekalého jednání.

Marně.

Týdeník Ekonom udělal hezký přehled podobných snah:

1997 - Václav Klaus

Skandál kolem financování ODS skončil pádem Klausovy vlády a rozštěpením strany. K pohromě vedla slova lidí z centrály ODS o existenci (dodnes nepotvrzeného) zahraničního konta strany. Dva měsíce poté Klause za jeho cesty do Sarajeva vyzvali k rezignaci Jan Ruml a Ivan Pilip. V čele strany se udržel, pak s ní ale prohrál dvoje volby.

2005 - Stanislav Gross

Neschopnost sociálního demokrata Stanislava Grosse doložit, kde vzal peníze na pořízení bytu, a vysvětlit podnikání manželky ho připravila o premiérské křeslo. Jeho majetkové poměry vyšetřovala policie a demisi opakovaně požadovala nejen pravicová opozice, ale také koaliční lidovci v čele s Miroslavem Kalouskem. V čele kabinetu i ČSSD jej vystřídal Jiří Paroubek.

2006 - Jiří Paroubek

Zveřejnění tajné zprávy šéfa ÚOOZ Jana Kubiceho, která předsedu ČSSD Jiřího Paroubka obvinila ze styků s podsvětím, zřejmě zabránilo vytvoření levicové vlády. Volby, které se uskutečnily týden po úniku informací, skončily těsným vítězstvím ODS a kabinet sestavoval Mirek Topolánek. O tom, že zpráva sebrala hlasy ČSSD, byly podle STEM přesvědčeny dvě třetiny tázaných.

2010 - Mirek Topolánek

Neuctivá slova šéfa ODS Mirka Topolánka na adresu členů úřednické vlády, Židů a homosexuálů, která přes Blesk.cz unikla z natáčení rozhovoru pro časopis LUI, odstartovala jeho pád. Přemysl Sobotka, Miroslava Němcová a Alexandr Vondra pak dosáhli změny ve vedení ODS. Podle expertů strana v následujících volbách dosáhla lepšího výsledku.

2013 - Petr Nečas

Policejní razie na Úřadu vlády, která vedla k zatčení premiérovy milenky Jany Nagyové, znamenala pád vlády Petra Nečase. Obvinění, že Nagyová z osobních důvodů úkolovala tajné služby, ale soudy ani po čtyřech letech neproměnily v trest. Aféra přitom podlomila postavení ODS a vlastně všech tradičních politických stran, vedla k předčasným volbám a ke vzniku dnešního kabinetu.


(kráceno)

Co mají tyto kauzy, které se (mimochodem) týkaly obou v minulosti vládnoucích stran, společné? Krom blbých keců Mirka Topolánka se žádné nekalé jednání neprokázalo.

Český volič se poučil z minulosti, jen tak něco s ním nepohne.

Babišova mazaná kampaň a kvalita jeho oponentů naznačuje, že volební vítězství hnutí ANO nemůže ohrozit žádná aférka. To už je pravděpodobnější Andrejův útěk z politiky.

K čemu tedy policejní akce směřuje? K mezinárodní ostudě. O České republice světová média v poslední době moc neinformují. To se, až budou probíhat setkání (od-)souzeného premiéra Babiše s různými zahraničními papaláši, dozajista změní.

Kam dál?
Chápu, proč lidi chtějí volit Babiše
2 největší problémy ČR: EET a uprchlíci. Opravdu?

Štítky:

Diskuse o článku Policie vs. Babiš: Jediným výsledkem bude mezinárodní ostuda



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku