Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Lidstvo ví houby

 ... aneb O bezradných vládcích planety Země. 

Machrujeme. 

Jsme pány tvorstva. Zvířata se nám klaní a třesou se strachem, který živočišný druh necháme vyhynout. 

Máme k dispozici technologie, o kterých se nám ani nesnilo. 

Stvořili jsme systém poznání, v němž do sebe všechno (od subatomárních částic po pohyby nebeských těles) skvěle zapadá. Výpočty sedí. 

Umíme manipulovat s genetickou informací.

Hrajeme si na Bohy.

Moudré hlavy propojují fyziku třeba s teologií nebo psychologií. Dozvídáme se pak zásadní existenciální sdělení jako třeba, že realita neexistuje nebo že každým rozhodnutím vzniká nový paralelní vesmír. 

Sci-fi seriály z dob mého dětství hadra. 

Pak přijde koronavirus.

Naštěstí víme, jak fungují živé organismy, tudíž žádný problém. Umělá inteligence nám vytvoří návrhy léků či vakcín. Následně nasimuluje, jak budou tyto látky v průběhu času působit na jednotlivé orgány a na lidské tělo jako komplex ve všech případech, které mohou nastat. 

Slavně vítězíme. 

Bohužel víme téměř uplné houby.

Proti nemoci bojujeme jako za starých časů izolací lidí. 

Vůdce jedné velmoci před několika pátky nadšeně oznámil, že mají vakcínu. Od té doby ticho. Vůdce jiné velmoci před pár dny oznámil, že mají zázračný lék. S pravděpodobností hraničící s jistotou ze sebe udělá stejného vola jako konkurent. 

Týmy po celém světe soutěží, kdo shrábne bilionový jackpot. Ideální stav? Ani zdraví, ani mrtví. Trvalá poptávka. O tom, že bude ustaven dreamteam pod vedením třeba OSN, kde se sejdou ty nejlepší kapacity, lze jen snít.

V souvislosti s koronavirem jsou opět zmiňovány objevy Antonína Holého. Vznikly za minulého režimu. Tehdá nechali pana Holého a jeho kolegy spoustu let bádat, ačkoli nebyla absolutně žádná záruka komerčního úspěchu. Máte-li možnost, podívejte se na divadelní hru Elegance molekuly, ČT pořídila záznam. Skvělá záležitost.

Vědci se musí tvářit, že vědí. Jinak neudrží své financování. Vytvářejí iluzi toho, jak je lidstvo téměř na dosah absolutnímu poznání. 

Faktem je, že nevíme téměř nic.

Štítky:

Diskuse o článku Lidstvo ví houby



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku