Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Jak žít, až nebude potřeba pracovat

2-3 procenta populace nebudou pracovat nikdy. Jak jsem už tady na Zrcadle zmiňoval, historie jasně ukázala, že je nucená práce ekonomicky neefektivní. Kdo ji využíval, špatně skončil.

Co zbývajících 97 % lidí?

Zavřeme oči, popusťme uzdu představivosti.

Každý včetně chronicky nezaměstnaných dostává 10 000,- měsíčně. Čtvrté a další dítě v rodině 5 000,-, ať z toho neděláme úplný Dyznylend :)

Zdroje jsou. Došlo totiž ke zdanění práce robotů. Za stroj, který udělá práci například 100 lidí, dostává stát odvody, jako by byla vykonána stovkou dělníků (úředníků, právníků, telefonistů...).

Kdo musí mít značkové hadry, drahou elektroniku, zahraniční dovolenou, luxusní bydlení, nové auto atp., musí vydělávat. Pracuje, kdo chce.

Další brigádničí, aby měli na mírný nadstandard.

Nepopiratelnou výhodou systému je, že zmizí zaměstnanci, kteří hoblují z donucení.

Pracovníky lze rozdělit do 3 kategorií:

1) Ti, kteří opouštějí organizaci maximálně v řádu měsíců. Obvykle generují čistou ztrátu.

2) Ti, kdo se drží nad vodou. Mohou zůstat spoustu let. Plní pokyny. Oscilují kolem průměru. Odvedou, co je třeba. Přinášejí plus minus zisk, ale zůstávají daleko za svými možnostmi. Vědí, že štěstí je jinde.

3) Srdcaři. Chodili by do háku snad i zadarmo. Mnohdy mají velmi chudý osobní život, mimo práci je nic neláká. U těch žádná změna.

Nebude-li potřeba pracovat, první sorta zůstane místo pohovoru doma.

Druhá skupina bude spokojenější a výkonnější, protože bude svobodnější.

Osobně bych se motal kolem nějakých 20 hodin arbeitu týdně. 15, ať nežeru. Rozhodně bych měl méně pravidelný režim, byly by období úplně bez práce a období, kdy bych třeba i 40 hodin/týden dal.

Mám skvělou manželku, úžasné malé dítě (možná bude další), časově náročné koníčky (četba, hudba, filmy...), zabavím se. Nezakrním.

Jak píšu na Twitteru:

Štítky: , ,

Diskuse o článku Jak žít, až nebude potřeba pracovat



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku