Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Bude tohle na furt?

Otázka, kterou si klademe všichni. 

Pokud je nemoc přirozeného původu, odpověď je jasná. Stejně jako všechny předchozí epidemie dřív nebo později skončí.

Jestli nás návrat k běžné existenci jen tak nečeká, je zřejmé, že virus někdo vytvořil uměle, aby rozložil svobodnou společnost. Takoví zlouni mohou se svým dílem nakládat, jak chtějí, a přizpůsobovat ho, aby nešla nalézt fungující obrana. 

Po tom, co jsem mazaně odpověděl na otázku z nadpisu, dovolte mi zamyšlení nad 3 aspekty nastalé situace. 

Státy jako rukojmí

Co se děje, je fackou do tváře všem vyznavačům neviditelné ruky trhu. 

Státy v rámci euroamerického protoru pustily ze svého zřetele tak strategickou oblast, jako je výzkum léků. 

Nyní jsou v roli prosebníků. Soukromé firmy rozhodují kolik vakcín, komu a za jakých podmínek dodají. Výrobu nestíhají, sliby neplní. 

A na světě není síla, která by je donutila, aby přestaly své supertajné receptury syslit a aby nabídly ke koupi licenci každému, kdo je schopen očkovací látku produkovat. 

Nadnárodní organizace jako EU selhávají, zbyla jen prázdná slova. Každý sám za sebe. 

Zástupci OSN, která dlouhodobě proslula svou akceschopností, raději nevystrkávají nos ze svých nor. Mediálně OSN neexistuje. 

Je-li situace tak vážná, opravdu se nenajde nikdo, kdo bouchne do stolu? 

Nejbohatší se smějí

Zisky nejbohatších hezky kynou. 

Dostali to sežrat ti dobře situovaní, kteří jsou na dosah prostého lidu a kterým se nejvíce závidí, protože za své služby či produkci (prý) nezaslouženě pobírají až moc velký peníz. 

Řeč je samozřejmě (mimo jiné) o umělcích a vlastnících hospod.

Patří jim to, řeknou si mnozí, když se tito snaží bojovat o svá práva a potažmo o zachování svobody pro všechny. 

Mladí mlčí

Co dělají ti, kteří vždycky, bylo-li třeba, nastartovali rebelii? 

Čumí do svých placiček a mlčí. 

Školství bez nároků a brutální marketingová masáž přinášejí ovoce. Studenti se propadli do naprosté pasivity. V době, kdy jim technologie umožňují globálně propojovat protestní akce, se zabývají egoisticky sami sebou. 

Je jim naprosto fuk, že babička nebo dědeček umřou, protože farmaceutické firmy odmítají prodat licence k výrobě vakcín komukoli, kdo je schopen vyrobit. 

Je jim fuk, že státy kašlou na své občany. 

Je jim fuk všechno.

Štítky:

Diskuse o článku Bude tohle na furt?

Anonymous Anonymní:

Nevim na zaklade ceho vyvozujete, ze pokud nekdo virus vytvoril umele, nemohlo to byt proto, aby rozlozil NEsvobodnou spolecnost. Kdyz uz rozebirame konspiracni teorie, tak dle mainstreamovych zdroju se virus udajne poprve objevil v prosinci 2019 v Cine, v 10 milionovem regionu, kde vyzkumny ustav za ucasti zapadnich vedcu delal pod sponzoringem zapadnich univerzit vyzkumy... ale dle jinych zjisteni byl stejny vyrus v Italii uz v rijnu 2019 a dle uvodnich prohlaseni centra pro kontrolu nemoci v USA byl v USA snad jeste driv. To znacne zamlzuje a rozsiruje moznosti kdo a proc virus mohl pripadne umele vytvorit nebo kdy a jak a proc vypustit.

Nejsem priznivcem "neviditelne ruky trhu", ale nemyslim si, ze by aktualni stav nejak svedcil o jeji neucinnosti vice, nez stav ktery tu byl predtim. Mozna aktualni stav jen nektere lidi ktery o tom dosud nemely zvlastni duvod premyslet a jen prinutil vice se nad nekterymi vecmi zamyslet.

Predpoklad, ze na soukrome spolecnosti jsou staty kratke je pritazeny za vlasy. Chteji-li tyto spolecnosti operovat na trhu ktery obyvatelstvo a uzemi danych statu predstavuje, jsou pod jejich vlivem, mohou byt daneny, penalizovany... i znarodneny. Takoveto drasticke zasahy do "volneho trhu" jen vyzaduji drasticke okolnosti, nema-li se jednotlivy stat vystavovat riziku sankci jinych statu, ktere to mohou vnimat jako poskozovani svych zajmu. Jde jen o to, zda situace dojde nebo nedojde do urcite krizove faze (vyvoje nebo nespoluprace).

Mezinarodni organizace jako EU a OSN musi nutne "selhavat" v tom, co nikdy ani nemely resit, tim mene pak autoritarskym zpusobem. Aktualne tyto organizace pouze zdruzuji vysoce autonomni staty - kde si do znacne miry kazdy muze z velke miry delat co chce, coz je presne to, co si jejich obcane popr. politici vzdy prali. Ono nelze soucasne cekat nejake rychle a jednotne reseni od techto organizaci a soucasne napr. neustale kritizovat "diktat z Bruselu" apod.

Nejbohatsi se smeji? Nejbohatsi se smeji vzdycky (dokud po vzoru rudych revolucionaru jim jejich bohatstvi zrovna nekdo nebere a nevesi je na lucerny), prave proto ze maji nejvice zdroju.

Umelci a vlastnici hospod v CR v predchozi dobe ve skutecnosti dosud zadnou krizi nezazily, respektive na ne nikdy prilis nedopadla, v tom je cast "problemu". Kdyz se zaviraly prumyslove podniky a doly, bylo jim hej. A ted cekaji co? Kdyz mnohym z nich navic tuzemsti, cesti obcane jako zakaznici nebyli dost nobl a byli zalozeni na cizi klientelu ktera byla ochotna vic platit. I ti chudacci mali... Pravda je, ze pulka hospod a vice nez pulku soucasnych "umelcu" by nikdomu nechybela, tak at si najdou jinou praci, jestli se ve svem oboru neuzivi. Takhle se to preci bezne dela v "kapitalismu".

Mladi startovali rebelii jen kdyz toho meli stari dost a podporily je. Jinak vzdycky jen dostaly pres drzku a byl klid. Dnesni mlada generace ovsem ma oproti napr. valecne generaci temer vsechno, tak proc by rebelovala? Protoze nemuze do skoly? Na pivo si taky vyjma par mesicu vcelku svobodne muze zajit do samosky a do parku. Proste pohoda. Nebo cekate demonstraci prvnacku?

Ano, bohuzel, v dnesni dobe, po 30-ti letech vzivani egoistickeho, individualistickeho kapitalismu je ohled na spoluobcany mimo modu. To je myslim hlavni problem.

 
Anonymous Tatranka:

Já si tohle říkala v době pandemie, jestli se to zlepší nebo ne. No, co si budeme povídat. Zlepšilo se to dost, takže to je za mě fakt hodně v pohodě. Ale jako já to brala hodně pozitivně, protože jsem se sama vzdělávala a využívala toho, že mám hodně času. Zaujal mě vývoj mobilní aplikace na zakázku a naučil jsem se programovat. Respektive stále se učím. :)

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku