Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Maslowova pyramida lidských potřeb

Maslowova pyramidaUvedenou základní stupnici lidských potřeb (hierarchii, pyramidu) zformuloval Abraham Herbert Maslow v USA v roce 1943 a většina autorů jí věnuje poměrně velký prostor. Lidské potřeby seřadil hierarchicky podle důležitosti od těch nejnaléhavějších až po nejméně naléhavé. Snažil se objasnit, proč jsou lidé taženi určitými potřebami v určitou dobu. Proč například jeden člověk vynakládá většinu svého času a energie na zajištění své osobní bezpečnosti a jiný zase usiluje o společenské uznání, jeho vysvětlení je, že lidské potřeby jsou řazeny podle určité hierarchie od těch nejnaléhavějších po ty nejméně naléhavé. Tato teorie zdůrazňuje dva základní předpoklady:uspokojená potřeba není motivátorem a jakmile je jedna potřeba uspokojena, objevuje se jiná a také vyžaduje uspokojení.

Maslowova teorie pomáhá podnikatelům při motivaci zaměstnanců a při pochopení, jak různé produkty zapadají do plánů, požadavků, tužeb a cílů skutečných i potenciálních zákazníků.

Fyziologické potřeby a potřeba bezpečí jsou společné všem živým bytostem. Ostatní potřeby jsou specificky lidské.

Maslowova pyramida - Podrobnější popis pěti úrovní potřeb


1. Fyziologické potřeby: primární potřeby lidského těla (jídlo, pití, pohyb, oblečení, bydlení, teplo, světlo, prostor,…). Nejsou-li tyto potřeby uspokojeny, pak dominují a žádné další potřeby člověka nemotivují. Jakmile jsou fyziologické potřeby uspokojeny, nastupuje další (vyšší) úroveň.

2. Potřeba bezpečí a existenční jistoty: stabilita a jistota zaměstnání, zaměstnanecké výhody, osvobození od strachu, potřeba pořádku, zákona, ochrana před nemocemi, nezaměstnaností.

3. Společenské potřeby: tyto potřeby se vztahují k společenské povaze lidí a jejich potřebě sdružování a touze po přátelství( dobré pracovní vztahy, sdružování, přátelství, láska, informace, kontakt, společenské uplatnění, stabilita pracovní skupiny, příležitost k sociální interakci,…). Neuspokojení této úrovně potřeb může ovlivnit duševní zdraví jedince.

4. Potřeba uznání: dosáhnout úspěchu, respektu(vážnosti, úcty, ohledu), potřeba sebedůvěry, samostatnosti, pozornosti, pochvaly, veřejné uznání dobrého výkonu, pověřování odpovědností. Uspokojení těchto potřeb vede k pocitu sebedůvěry a prestiže.

5. Potřeba seberealizace: Maslow definuje tyto potřeby jako „touhu člověka být víc a víc než je, být vším, čím je člověk schopen se stát“, znamená to že člověk chce plně realizovat svůj talent a schopnosti. Jinými slovy, ať je člověk univerzitním profesorem, podnikovým manažerem, rodičem nebo sportovcem, chce být v této roli zdatný a úspěšný(potřeba vědění, porozumění, růstu, estetické potřeby, příležitost k povýšení, motivace k vyšším cílům).

Kam dál?
Jak se učit (nejen) na maturitu a na VŠ zkoušky

Zdroj ilustračního obrázku: halek.info, dále čerpáno z těchto zdrojů.

Štítky:

Diskuse o článku Maslowova pyramida lidských potřeb

Anonymous Anonymní:

Myslím, že v Maslowowě hierarchii, nemůže být v nejnižším fyziologickém stupni potřeb uvedeno bydlení, protože bydlení jako takové spadá svým charakterem do sekundárního stupně, pocitu bezpečí. Neuspokojení fyziol. potřeb je v přímé závisloti s vlastní tělesnou likvidací, což pokud nemáte bydlení k jednoznačné likvidaci nevede. Hanka - student PedF UK

 
Blogger Holden Caulfield:

Hanko,

absence bydlení v tuhých mrazech vede k fyzické likvidaci i těch nejotrlejších jedinců.

Možná jsem měl raději použít slova jako "hnízdo" nebo "úkryt", tyto výrazy nezní tak luxusně jako "bydlení". Popřípadě vymyslet nějaký jiný název pro obydlí zvířátek. Většina z nich bez přístřeší (stejně jako člověk) nemůže přežít.

 
Anonymous Psychoanalýza:

K tématu: Maslowova pyramida z pohledu Psychoanalýzy.

 
Anonymous Anonymní:

No a kam do té pyramidy patří například sex ?

 
Anonymous Anonymní:

Je tam chybička. Nahoře musí být víra v Boha a z toho odvozené morální zákony . Bez toho se společnost rozkládá-viz dnešek v přímém přenosu-jdeme spolehlivě a nezadržitelně do kytek. AMEN s vámi ATEISTI.

 
Anonymous Anonymní:

K tématu: https://www.kmosek.com/maslow-a-jeho-pyramida-v-pruzkumu-angazovanosti/

 
Anonymous Anonymní:

K tématu: Maslow a jeho pyramida v průzkumu angažovanosti

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku