Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

2021: Konec papírových daňových přiznání

Finanční správa dlouhodobě plánuje umožnit snadné elektronické podávání přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Kdy bude realizováno, je ve hvězdách.

Vzhledem k obrovským nákladům, které každoročně vznikají kvůli papírovým přiznáním pro občany i pro stát, bylo rozhodnuto, že dojde k maximalizaci úsilí, aby většina občanů používala elektronickou formu již od roku 2021.

Bariéru představuje malá informovanost o možnostech, jak zřídit datovou schránku či elektronický podpis. Informace jsou navíc často podávány v takové formě, že spíše odrazují.

Nemá-li občan elektronický podpis či datovou schránku, musí po vyplnění e-formuláře odeslat nikterak uživatelsky přívětivé papírové potvrzení s vlastnoručním podpisem poštou nebo zanést na úřad sám.

Většina tudíž vyplní přiznání v elektronické formě, vytiskne, připne přílohy a dopraví na finanční úřad stejně, jako by tam museli dopravit výše zmíněné potvrzení.

Jak dosáhnout rychlé změny beze změn legislativy a bez toho, aby byli občané k něčemu nuceni?

Řešení je jednoduché:

Každý, kdo letos podal papírově, dostane začátkem roku 2021 klasický dopis.

Žádné úřední kecy. Ani politická propaganda. Jednoduché vysvětlení výhod elektronické formy. Prosba o zvážení této možnosti. Jednoduché vysvětlení s popsáním dalších výhod (snad jsou) zřízení elektronického podpisu nebo datové schránky.

Vážený daňový poplatníku, nechcete-li si výše zmíněné opatřit, přikládáme obálku s adresou Vašeho finančního úřadu a papírové potvrzení Vašeho elektronického podání. Doplňte do něj, prosím, číslo podání, které uvidíte po vyplnění elektronického formuláře. A nezapomeňte na datum a vlastnoruční podpis. Obálku doručí Vašemu finančnímu úřadu Česká pošta zdarma.

A v roce 2022 repete. S prosbou, ať si potvrzení příští rok poplatník opatří sám. Obálku na poště.

Předpoklad? Příští rok bude většina přiznání k dani z příjmů fyzických osob podána elektronicky. Následně pak více než 70%.

Česká pošta takovou dopisovou kampaň zrealizuje za dobrou cenu, nebavíme se o stamilionech. Úspory na straně občanů a státu budou mnohonásobně vyšší.

Už se těšíte?

Marně.

Všechno jsem si vymyslel.

Mělo být realizováno už v době, kdy jsem byl ještě jinochem bez závazků.

Místo toho lidi v roce 2020 ťukají do kompu, tisknou, dodávají přílohy, cpou do velké obálky a za draho posílají. Nebo přinášejí na úřad osobně.

A úředníci (jde o stovky hodin práce na hlavu ročně, spousta neplacených přesčasů) z papírů zadávají do PC tyto již jednou nacvakané cifry.

ČR 2020.

Štítky: ,

Diskuse o článku 2021: Konec papírových daňových přiznání

Blogger Dávný absolvent ČVUT FEL:

Zdravím.

Nepodnikající fyzické osobě nemusí u jednou zavedených datovek vyhovovat
- fikce doručení
- krátká doba uložení zpráv v datové schránce (nebo tvale placený Datový trezor - a vidíte, už to není úspora peněz...)
- neurčitost autoritativních názorů na to, zda soukromě uložená (archivovaná) datová zpráva má důvěryhodnost pro budoucí občanský spor, spor s finančákem, obvinění z trestného činu
- cena za autorizovanou konverzi (30 Kč za každou započatou stránku - kde je ta finanční úspora, ptám se), přitom se nekonkrétně vyhrožuje, že "pro jistotu" je třeba konvertovat kde co. Nikdo to za český stát důrazně nepopřel.
- práce se speciálním SW, který popsané problémy snad a zčásti řeší (ano Datovka je zdarma, ale ví to BFU?)

Takže je hezké, jaké prostředky nátlaku chcete na veřejnost použít v příštím období, ale rozšíření elektronických daňových přiznání by nejvíce prospělo, kdyby všechny obavy veřejnosti někdo důvěryhodný vyvracel. A prosím na faktech. A se zárukou, že jednou zavedená datovka nebude podrazem (vyvoláním skrytých nákladů a povinností) už zítra, ale ani za deset let.

Alternativa: ne datovky, ale elektronický podpis?
Za kolik ročně, ptám se? Kdo vydělá, kdo uspoří? Občan to nebude.

 
Blogger Holden Caulfield:

Souhlasím.

Datovku a elektronický podpis v článku nechválím. Zjednodušení v nedohlednu. Předpokládám, že velká část lidí využije přiloženou obálku a papírové potvrzení. Po 2 letech si zvyknou, potvrzení vytisknou, obálku vyzvednou na poště.

Jedinou výhradu mám k Vámi zmiňovanému nátlaku. Poprosit, to přece není nátlak.


 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku