Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Vesmírný výzkum dostane svět z ekonomické krize!

Ekonomika potřebuje nové impulzy. Lidé potřebují nové cíle a vize. Po celou historii bylo prozkoumávání neznámého zdrojem později zpeněžitelných poznatků, jen díky touze objevovat nové si může dnešní člověk užívat relativně bezpečnou existenci.

V minulosti často nosila prapor pokroku nenávist. Podíváme-li se na dvacáté století, během něhož se život našeho druhu změnil více než za kterékoli století předchozí, zjišťujeme, že téměř všechny zásadní objevy vznikly jako vedlejší produkt více či méně otevřených mezinárodních konfliktů.

Jediná hospodářská krize srovnatelná s tou dnešní byla ve třicátých letech překonána nikoli kvůli osvíceným politikům, ale zásluhou zbrojení, které vyvrcholilo 2. světovou válkou. Kdyby nenastala, krize by se po krátkém oživení vrátila.

Následné období se neslo ve znamení soupeření SSSR a USA. Obě strany obratně přihřívaly napětí, investovaly do inovací, zbrojily. Vidina silného nepřítele zaručovala nepřetržitý přítok finančních prostředků, mnozí lidé měli opravdový strach, což je motivovalo k nadstandardním výkonům.

Dnes žijeme z minulosti. Sklízíme ovoce předchozích krušných časů. Bohužel nám toto ovoce dochází. A proto máme krizi.

Ekonomika se zadrhává. Bohatí peníze neinvestují do toho, aby vznikaly nové statky s služby, nejsou vytvářena nová pracovní místa. Státy splácejí své dluhy mezinárodním spekulantům.

Motoru dochází palivo, kucká. Pokud rychle nedodáme nové, přestane se otáčet úplně. Pak bude velice těžké ho opět nahodit.

Zbrojení bývalo vždy efektivní cestou z hospodářských potíží. Investice se vrátila sice jen při úspěšném tažení, zato princip byl jednoduchý: Zaplatit armádu, získat nové zdroje.

V globalizovaném světě nastává problém. Není velký nepřítel. Pro všechny zásadní hráče je výhodné kamarádit se. Zbrojení nezajišťuje inovace, státy investují do základního výzkumu pouze minimum. Když nejde o život, jde o h...o.

Soukromníci jsou moc lakomí, syslí. Vývoj se zastavil. Vládne krize.

Je třeba nalézt nový společný cíl. Novou vizi. Něco, co spojí všechny lidi. Něco, kam se dají investovat prostředky, které rozhýbou ekonomiku. Něco, u čeho lze garantovat návratnost, kde je velká míra inovací. Musíme najít spoustu pracovních míst v oboru zajišťujícím trvalou perspektivu.

Vesmírný výzkum splňuje vše výše požadované. Nebraňme se tomu. Zapšklí jedinci budou určitě kafrat, že se mají dát raději peníze tam či onam. Ať si kafrají, kdybychom dali na ně, ještě lezeme po stromech.

Neukojitelná touha prozkoumávat neznámé udělala z člověka vládce Země. Pokud ji uměle potlačíme, nemůžeme jako druh nadále úspěšně existovat.

Kam dál?
5 důvodů, proč dnes máme kapitalismus s lidskou tváří

Štítky: ,

Diskuse o článku Vesmírný výzkum dostane svět z ekonomické krize!



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku