Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Zrušme penalty ve fotbale! - Proč ano & proč ne

Fotbalový zápas, ve kterém jde o hodně, vrcholí. Najednou velké pozdvižení. Diváci jásají, realizační tým se na lavičce objímá s náhradníky, hráči jednoho mužstva nevěřícně kroutí hlavou, zatímco se jejich protivníci uznale poplácávají po ramenou.

Padl gól?

Nikoli. V pokutovém území se teprve ke gólu schyluje. Míč se postaví na značku, brankář bezmocně plachtí vzduchem, síť se třepotá. Je rozhodnuto.

Každý fotbalový fanda si už položil tuto otázku: Nebylo by lepší penalty zrušit? Pojďme se podívat na pro a proti.

Pro zrušení penalt

Pomocí penalt manipulují rozhodčí s výsledkem. Velké většině pokutových kopů předchází situace, která by neskončila gólem.

To nahrává filmování a průnikům, jejichž jediným cílem je být faulován.

Mnohé zápasy by dopadly nebýt penalt jinak. Spravedlivěji.

Proti zrušení penalt

V sázce jsou obrovské peníze. Hráči se pohybují na hranici rizika. Jedině hrozba tvrdého trestu ve formě penalty ochrání velké hvězdy.

Na tom je kus pravdy. Ovšem byla-li by většina penalt nahrazena třeba nepřímým kopem jako při malé domů, silně pochybuji, že by to způsobilo zvýšení agresivity obránců.

Penalty se nekupují snad už ani v okresním přeboru

Korupci jsem zatím nezmínil. Ony se totiž už drahný čas hospodské řeči o kupování penalt v první lize míjejí s realitou. Pokutové kopy jsou široce medializovány, opakované záběry pouští do nekonečna televize, lidi si je posílají po Netu.

Významné zápasy se ovlivňují přes rozhodčí daleko něžnějšími metodami. Přiletí žlutá obránci už na začátku, pak možná i červená, tady se připískne roh, tam zase aut, občas se dívat jinam, jindy zas vidět neviditelné...

Proč nebudou žádné změny

Žádné změny nás jen tak nečekají.

O sporných penaltách se mluví a píše. Ostatně velká většina mediálních výkřiků je o excesech. Zrušení (nebo radikální omezení) penalt by prospělo fotbalu jako hře, ovšem neprospělo by to publicitě.

To je stejné jako se zavedením videa. Bylo by férovější k hráčům i fanouškům využít veškeré prostředky ke správnému posouzení nepřehledné situace. Ale o čem by se potom po hospodách kecalo? Co by rozebíral Čapoun s Radkem Bejblem ve studiu na Kavčích horách?

Související text:
Tipy na fotbal - Stránky, kde předpovídají výsledky

Štítky: , ,

Diskuse o článku Zrušme penalty ve fotbale! - Proč ano & proč ne

Anonymous Anonymní:

...realizační tým se na lavičce objímá s náhradníky...:))))

dan

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku