Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Václav Neckář: Dobrý časy - Kvalitní produkt, nic víc

Málokdo by, dříve než přišel fenomenální úspěch písně Půlnoční, předpovídal právě Václavu Neckářovi comeback. Hvězda let šedesátých plnila média po revoluci více než novou tvorbou svými zdravotními potížemi.

Je třeba rovnou napsat, že se Neckář vrací ve velkém stylu. Zatímco božský Karel neví, jak naložit se stárnoucím zlatem v hrdle, Václav Neckář vsadil (lépe řečeno nechal se oslovit) na o generaci mladší spolupracovníky a vyplatilo se.

Po dlouhé době vyšlo české album, které se dá celé poslouchat. Pánové odvedli dobrou práci, proto si zaslouží být podrobeni kritice.

Václav Neckář: Dobrý časy - Recenze písní


Písničky odsýpají pěkně, hudebně nic moc nedrhne. Šťoura by možná vytknul, že jsou si jednotlivé melodie hodně podobné.

První skladba Tajemství naznačuje, že posloucháme něco mimořádného. Následující Rybník mi zlehka připomíná Mňágu, slova bohužel znějí poněkud banálně.

Třetí song Tohle není píseň o lásce nemůžu při vší úctě označit jinak než jako pseudodojemnou vatu.

Skladba Bejvávalo aspiruje (pokud se jím už nestala) na pozici rádiového hitu. Písničce Hledal jsem Tě pane schází víc pokory, je až příliš rozevlátá a rozplizlá.

Další Ráno nenásilně zaplňuje stopáž 4:14, ale do srdcí posluchače se rozhodně nezapíše. Country notečka, kterou zkouší Na Rafandě, Neckářovi sluší.

Pokud snad na tomto albu něco nemá být, je to bez pochybností hudebně i textově nudný Čaroděj.

Předposlední zdařilé Noční vlaky trpí až moc velkou snahou kombinovat, méně by bylo v tomto případě více. Závěrečnou Půlnoční není třeba představovat.

Slabina desky? Texty

Václav Neckář je kovaným interpretem, neskládá hudbu ani slova. Texty Jaromíra Švejdíka nejsou hloupé, jen jim chybí jistá lehkost v obsahu i formě.

Autor se nebrání používání banálnějších klišé, což ovšem většinou není na škodu, vždyť aby byla píseň hitem, je třeba, aby ji lidé znali, ještě než ji poprvé uslyší.

Největší moje výtka směřuje k absenci jakýchkoli emocí u většiny songů. Hodně nabité Tajemství z úvodu nemá bohužel žádného následovníka.

Neckářův výkon bez vhledu

Neckář jako zpěvák nezklamal. Maximálně využil svého aktuálního hlasového potenciálu, ale ničím nepřekvapil.

Při poslechu hodně zamrzí, že neměl čas se s písničkami podrobněji seznámit, nestihl si je odžít na koncertech. Je to velká škoda. K textům mu chybí hlubší vztah, pocitová složka tím trpí.

Kvalitní produkt, nic víc

V záplavě shitu na jedno použití a comebacků ze záhrobí je třeba ocenit kus poctivé práce, která byla na albu Dobrý časy udělána.

Není to deska, na niž by se po desetiletích vzpomínalo. Jde o připomenutí, že normální česká písnička pořád žije. A to není málo.

Kam dál?
Mňága a Žďorp: Videoklipy z YouTube

Štítky:

Diskuse o článku Václav Neckář: Dobrý časy - Kvalitní produkt, nic víc



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku