Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Čtenářský deník - R. M. du Gard: Starosvětská Francie

Několik slov o autorovi

Roger Martin du Gard je představitelem francouzského románu první poloviny 20. století. Narodil se 23. 3. 1881 v Paříži na předměstí Neuilly-sur-Seine do přísně katolické rodiny. Vystudoval archivnictví, kterému se však pro zaujetí literaturou v pracovním životě nevěnoval, ačkoli se má za to, že mělo významný vliv na jeho autorský rukopis. Prvním jeho úspěšným románem se stal Jean Burois, stěžejní pro jeho tvorbu je cyklus o rodině Thibaultových, na němž pracoval dvacet let. Jedná se o líčení života ve Francii v době před první světovou válkou a během ní. Po autonehodě z roku 1931 zcela přepsal již připravený díl Léto 1914, jež se stalo jeho nejvíce ceněným spisem. V roce 1937 obdržel Nobelovu cenu za literaturu. Zemřel v roce 23. 8. 1958 v Belleme, román Podplukovník de Maumort, jemuž se věnoval svých posledních deset let, zůstal nedokončen.

Vydání

Československý spisovatel 1963, překlad Břetislav Štorm.

Kompozice

Jedná se o novelu o zhruba sto stranách, která popisuje jeden den listonoše žijícího na francouzském venkově. Skrz jeho postavu nahlížíme do životů dalších obyvatel městečka.

Hlavní hrdina

Listonoš Joigneau: v obci vážený, má pověst rozumného člověka, který dovede poradit, avšak během čtení seznáváme, že rozhodně takovým lidumilem, jak by se mohlo zdát. Od každého získává informace a sleduje jen vlastní zájem. Jeho charakter snad lze dokreslit i skutečností, že svou ženu Amálku vycvičil na poštovní úřednici a zakázal jí mít děti, aby to nerušilo běh jejich profese.

Další postavy

Starosta, učitel s rodinou, přednosta vlakové stanice chystající se do penze, pekaři Merlavigne mladší a Merlavigne starší, farář, kolář se synem, lazebník se synem, četníci, zahradník s rodinou, starý manželský pár, chudá sirota aj.

Téměř všem postavám ponejvíc záleží na penězích a vlastním blahobytu. Vůči tomu se vymezuje snad jen učitel, který dění pozoruje s určitým odstupem, farář, který však všechny snahy o změnu svých oveček vzdal, a dále jeden starý pán žijící z maličké penze, u něhož je patrný nekritický obdiv k bolševickému Rusku, kde dle jeho pojetí peníze zrušili.

Místo: francouzský venkov (fiktivní malé městečko).

Čas: začátek dvacátého století.

Děj

Sledujeme pouť listonoše, který od brzkého rána na kole rozváží poštu. Zastavujeme se s ním u jednotlivých obyvatel, s nimiž Joigneua rozpráví. O každém nám zároveň jakoby mimochodem autor poví jeho příběh či alespoň jeho část. Tak získáváme plastický obraz starosvětské Francie. Listonoš porušuje listovní tajemství, tudíž disponuje řadou informací, které využívá pro svůj prospěch. Během tohoto jediného dne se mu daří získat šikovným tahem vinici. Z ostatního děje je zajímavá např. část, kdy četníci jdou ověřovat udání, že dcera se synem týrají svého starého otce. Dále pak za zmínku stojí jednotlivé rozhovory se starými Belgičany, kteří se v městečku usadili jako uprchlíci před válkou, nebo s ženou lampáře. Příběhem, u kterého zamrazí, je rozkrytí využívání nemajetné dívky k uspokojení sexuálních tužeb několika mužů z městečka.

Vlastní názor

Kniha mě nadchla. Mám ráda takovouhle drobnou perokresbu, kde jsou jednotlivé postavy více než popisem nějakých abstraktních vlastností vystihovány svými činy. Z textu je patrné mistrovství v určité literární zkratce (vždyť jsme na sto stranách poznali celou starosvětskou Francii - a opravdu nemám dojem, že by mi zde něco chybělo). Těším se, až se seznámím s dalšími texty tohoto spisovatele.

A velice mě překvapilo, že jsem na tohoto autora musela čirou náhodou narazit v tátově staré knihovně. Jakto, že jsme se o tomto nositeli Nobelovy ceny na gymplu neučili? Levicové zaměření jako embargo? Wau. Fakt smutné. :(

Kam dál?
Čtenářský deník - J. A. Rimbaud: Opilý koráb
Čtenářský deník - G. Appolinaire: Píseň nemilovaného

Štítky:

Diskuse o článku Čtenářský deník - R. M. du Gard: Starosvětská Francie



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku