Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Vztahy a stres včera a dnes

Dnešní doba je oproti minulosti obrovsky stresující. Navíc vztahy upadají, lidé jsou na sebe více zlí než dřív. Jestli to tak bude pokračovat dál, bude doslova platit člověk člověku vlkem.

Větší pitomost než předchozí odstavec jsem snad ještě nenapsal. Jak jsou na tom reálně mezilidské vztahy? A co stres? A proč si řada lidí myslí, že to s námi jde v těchto ohledech od deseti k pěti?

Vystresovaní lidé 21. století


Zatímco obrovskou většinu času, který homo sapiens sapiens na této planetě přežívá, šlo o holé přežití a stres měl objektivní příčiny (nebezpečí), v dnešní době si důvody stresu každý "stanovuje" svobodně sám.

Základní životní potřeby zajistí pro každého v ČR stát. A to v míře daleko větší než nezbytné, oproti standardnímu životnímu stylu před 50 lety jde o luxus, tehdejší průměrný člověk by dnešnímu chudákovi dozajista záviděl, chtěl by s ním měnit a myslel by si, jak je dnešní chudina v pohodě.

Ovšem doba je jinde. Každý si sám na sebe plete bič, každý je sám sobě drábem. Příčinou stresu není to, že dítě umírá hladem. Příčinou stresu je, že nezbývají peníze na dovolenou v Chorvatsku nebo že se musí dělat přesčasy, aby bylo na plazmovou televizi.

Už vidím, jak teď všichni buď naštvaně klikají na křížek vpravo úplně nahoře nebo si sami pro sebe začínají vypočítávat, jak je všechno drahé a které všechny věci je pro přežití v dnešní společnosti nutné mít. Já se ptám: Kdo stanovuje, co je třeba mít, bez čeho se není možné obejít? Ano, jste to Vy sám (sama). Je to jen a pouze Vaše svobodné rozhodnutí být ve stresu.

Dnešní doba je naprosto pohodová. Nikomu nehrozí smrt hladem, není válka, péče o zdraví je na dobré úrovni, bydlení v suchu a teple je dostupné, nikoho neodvádí do armády ani bezdůvodně nezavírají do kriminálu. Pokud nepočítám zásahy vyšší moci (zdraví...), tak trpí jen ten, kdo trpět chce.

Rozpad mezilidských vztahů


O tom, jak se mezilidské vztahy zhoršují, kriminalita roste (ačkoli reálně klesá, podrobnosti např. zde) a mládež je zkažená, se popsaly už tuny papíru. Já se ptám: Kdy to bylo lepší než dnes? Nikdy. Vždy to bylo jen a jen horší. O tom, jakým způsobem na mezilidské vztahy působí totalitní režimy, se nemusím rozepisovat, středověk a dobu dřívější asi taky nikdo nepokládá za idylku.

Zabrousím tedy do časů první republiky a Rakouského mocnářství. Z neznámého důvodu si lidé myslí, že se tehdy všichni měli rádi, byli na sebe hodní, že fungovaly tzv. pravé rodinné hodnoty.

A realita:

1) proplesknout doma manželku a děti bylo běžným rituálem,
2) lidé doslova nenáviděli jinakost, možnost, že by běžně ve společnosti fungoval např. na vesnici člověk jiné víry byla nemyslitelná,
3) mezi lidmi bylo daleko víc násilí, na starých obrázcích působí hospodská rvačka směšně, ve skutečnosti to byl samozřejmě hnus,
4) pokud se člověk nedej bože narodil jako nemanželský, byl ocejchován na celý život, všichni na něj plivali,
5) žena byla často pokládána za kus majetku, o lásce se nedalo u velké většiny sňatků mluvit, byl to prostě handl, případně řešení nechtěného těhotenství,
6) nevěra, krádeže, hazard, alkoholismus, vraždy a další podobné jevy existovaly stejně jako dnes,
7) rodina držela při sobě jen proto, že nebyla jiná volba.

Úroveň mezilidských vztahů se neustále zlepšuje. Porovnat můžeme jen to, co pamatujeme. Zavzpomínejte na dobu před 20 lety, na kyselé obličeje prodavaček, všemocné úředníky a učitele, více než 100 000 potratů ročně, přístup společnosti k postiženým, pomlouvání, závist, udávání. A řekněte upřímně: Je to horší dnes?

Kam dál?
Jaká je cena lidského života aneb Kolik stojí člověk

Komiks Vesnička - Nostalgický starosta Králík
Stránky komiksu Vesnička

Štítky: ,

Diskuse o článku Vztahy a stres včera a dnes

Blogger zajoši:

jo tak s timhle naprosto souhlasim. Oni totiz takhle vzpominaji hlavne starsi lidi a popravde,to co bylo se nam vsem obcas zda lepsi,nez to doopravdy bylo...proste to spatny rychleji zapominame - pro dalsi zivot,je to samozrejme lepsi, pro porovnavani znacne neobjektivni :)

 
Blogger La Tibor:

Jo, tohle je hodně dobrý. Hlavně pasáž o I. republice. Na druhou stranu si nemyslím, že jsme na tom obecně líp. Lidi jsou na tom tak, jak si připustí. Potenciál mít se dobře máme největší, ale jak vidno, lidi se stresují stále. Takže co je špatně? Že by měl Hitler pravdu a potřebujem válku, abychom si to uvědomili?

 
Anonymous Anonymní:

Základní životní potřeby zajistí pro každého v ČR stát - tak to by mě tedy zajímalo, jestli autor článku pokládá bydlení za základní potřebu a pokud ano, jak ho stát zajistí lidem z ulice, co třeba jsou vystěhováni, protože nemají na zvýšený nájem. Jsem z toho nějaký zmatený.

 
Blogger Holden Caulfield:

Anonymní:
Samozřejmě má-li člověk vyšší ambice (rodina, konkrétní místo pobytu...) a chce-li uspokojit i své sociální potřeby, pomoc od státu nestačí.

Ale bavíme-li se o základu, tj. čisté, suché, teplé bydlení + potraviny s potřebnou výživnou hodnotou + pár drobných bokem, není problém.

Počítejte se mnou měsíční výdaje:
- Slušný byt 2+1 jde ve spoustě měst pronajmout za 6000,-/měsíc vč. inkasa, bydlí-li tam 4 lidé, je to 1500,- na osobu,
- 50,- Kč na den za jídlo dělá také 1500,- měsíčně,
- 1000,- každý měsíc na jiné drobné výdaje.

Za 4000,- měsíčně zajistíte své základní potřeby. To jsou peníze, které jdou od státu bez problémů vydyndat.

 
Blogger Holden Caulfield:

Doplnění:

Pokud Vás zajímá, jak "idylický" byl vesnický život na počátku 20. století, kdy platily tradiční hodnoty, rodiny držely při sobě a každý věřil v Boha, podívejte se na velmi zdařilý (i když trochu rozvláčný) film Bílá stuha.

 
Anonymous Anonymní:

Vypadá to, že si řada lidí plete svobodu a anarchii. Před dvaceti lety všemocní učitelé? Co je to za myšlenku? Má možná opodstatnění pro toho, kdo se flákal a nechtěl se učit a zlí učitelé do jeho prázdné hlavy chtěli něco pro jeho dobro dát. Zato dnes si může proti škole kdekdo vystartovat (většinou se jedná o ty, kteří se stále nechtějí a nechtějí vzdělávat) - no to je opravdu zlepšení...

 
Anonymous Anonymní:

Holden Caulfield:
Pokud jste sám nezkoušel za tuto částku vyžít způsobem, jaký popisujete a nerochnil si u toho blahem pohodlí, považujte se za jájínkovského teoretika, který neví, co plácá.
Nejen, že jste do svého naivního výpočtu nezapočítal spoustu položek (ošacení, poplatky,zdravotní a sociální, dlouhodobé výdaje atd.), ale zřejmě ze své nevědomosti ignorujete všechny nefinanční podmínky (4 lidem nad 30 jen tak někdo byt nepronajeme, z jídla za 50kč/den je člověk velice brzo více nemocný než zdravý a to jsou potom panečku teprve náklady atd.) - jen jste chtěl trapně dokázat platnost jistého českého rčení, že situace, ve které jste nikdy nebyl a je pro většinu lidí strastiplná, je vlastně pohoda, protože vy se máte dobře.. jak známo, sytý hladovému nevěří.



 
Blogger Holden Caulfield:

Doporučuji přečíst text článku.

Je o srovnání starých dobrých časů a dneška.

Za zmiňované pidipeníze jde žít lépe, než si žila většina lidí tehdá.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku