Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Jaká je cena lidského života aneb Kolik stojí člověk - 1. díl

Předem doporučuji outlocitným jedincům, kteří mají za to, že je cena lidského života nevyčíslitelná, aby dále nečetli. Nekažte si den, podívejte se třeba na Nejlepší scénky Vladimíra Menšíka :)

Když jsem přemýšlel nad tím, jak pojmout problematiku oceňování lidského života, zjistil jsem, že k tomuto tématu již existuje spousta textů, které by neměly uniknout Vaší pozornosti.

Proto se dnes zaměřím na to nejzajímavější, co jsem našel a příště přidám některé svoje postřehy.

Na kolik oceňují lidský život české soudy


Text na serveru Finmag.cz uvádí, že za smrt blízkého člověka má pozůstalý nárok na 240 000,- Kč. Soudy již tuto hranici několikrát překročily, ale není to pravidlem. Více najdete přímo v článku Cena života v Česku.

O ceně života cizích lidí

O ceně života lidí, které osobně neznáme a kteří jsou pro nás pouze anonymními čísly ve statistikách, píše Petr Pavel na cz.altermedia.info. Je to zajímavé zamyšlení, škoda podivného konce, nevím, zda jsem to nepochopil nebo zda autor opravdu třepe pitomosti. Každopádně stojí za přečtení. Přesvědčte se sami.

Jaká je ekonomická hodnota života?


Nad touto otázkou (překvapivě docela seriózně) hloubá bulvární Idnes.cz. Dle studie společnosti Infopharm přináší úmrtí před osmnáctým rokem života hospodářství ztrátu přibližně 12 milionů korun.

Další možností jak ocenit život jsou tzv. hranice únosných nákladů na léčbu jednoho člověka, ve Velké Británii činí 35 tisíc liber, v Nizozemí 80 tisíc euro.

Na závěr je v textu zmíněno, že za politické vraždy v bývalém Československu se vyplácelo (dle rozhodnutí soudů) 100 000,- korun. Celý článek najdete tady.

Náhrada při úmrtí zaměstnance


Jan D. Klášterecký na serveru Mesec.cz shrnuje problematiku náhrad při úmrtí zaměstnance. Kromě v předchozích odkazech zmiňovaných 240 000,- Kč se zde můžete dočíst, že existuje také náhrada účelně vynaložených nákladů na pohřeb (do 20 000,-) a náhrada nákladů na výživu pozůstalých (50 % průměrného výdělku zjištěného před jeho smrtí, pokud výživu poskytoval nebo byl povinen poskytovat jedné osobě a 80 % tohoto průměrného výdělku, pokud výživu poskytoval nebo byl povinen poskytovat více osobám). Více viz Zákoník práce: Náhrada při úmrtí zaměstnance.

Kam dál?
Jaká je cena lidského života aneb Kolik stojí člověk - 2. díl

Štítky:

Diskuse o článku Jaká je cena lidského života aneb Kolik stojí člověk - 1. díl



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku