Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Buchlovice: Místo k životu nebo ráj pro turisty?

Když před někým zmíním, že pocházím z Buchlovic, často slyším: "Tam je nádherně, tam bych chtěl bydlet." Zámek s krásným parkem, blízký hrad Buchlov, opravené náměstí, spousta kulturních akcí, dobrá dopravní obslužnost, slušná občanská vybavenost, kousek do přírody... Z pohledu jednodenního návštěvníka naprostá idylka.

Buchlovice nejsou takovým "lunaparkem", jako některé oblíbené lokality poblíž hranic. Přesto turistický ruch nepřináší jen pozitiva. A možná dělá ve výsledku z Buchlovic horší místo k běžnému životu.

Proč?

1) Ceny nemovitostí naprosto mimo realitu

Např. pozemky se prodávají kolem 1 000,- korun za metr. Důsledek? Spousta lidí, kteří v Buchlovicích žijí od malička (a rádi by zůstali), nemá jinou možnost, než se usadit jinde. Místo nich přicházejí zbohatlíci, původní obyvatelé s kořeny v této lokalitě pomalu (ale jistě) mizí.

2) Služby dimenzované pro turisty

Nebylo-li by turistů, museli by se podnikatelé orientovat výhradně na místní klientelu. Ubylo by obchodů a restaurací, ale zlepšila by se kvalita služeb. Holt by nezbývalo než dlouhodobě tvrdě pracovat na spokojenosti stálých zákazníků.

3) Centrum přecpané auty

Jedním z benefitů bydlení mimo město by mělo být i to, že se člověk nemusí bát nechat dítě pobíhat samotné venku. Kvůli velkému pohybu aut a cizích lidí o tuto výhodu Buchlovice přicházejí.

4) Folklór = prázdná atrakce

Je otázkou, nakolik jsou folklórní akce v Buchlovicích dělány od srdce a nakolik jen jako atrakce pro turisty. Jaký by byl jejich počet, kdyby nebylo koupěschopných cizích davů?

Suma sumárum

Bez turistického ruchu by chyběly peníze v obecní kase i v kapsách podnikatelů, což by bylo vidět. Nedostávalo by se prostředků na opravy, někdo by přišel o zaměstnání, bylo by dál do obchodu...

Na druhé straně by se nám žilo bezpečněji, levněji a tak nějak pohodověji. Nedocházelo by k úprku mladých do lokalit, kde se dá pořídit za rozumnou cenu bydlení. Všechno by běželo přirozenějšími cestičkami, lidé by k sobě měli blíž.

Ti, kteří spekulují s nemovitostmi nebo žijí z cestovního ruchu, neuslyší rádi, že si občas říkám: "Kdybychom neměli hrad a zámek, bylo by nám možná líp."

Kdo ví, jestli si na zastupitelstvu někdy položili jednoduchou otázku: "Chceme, aby byly Buchlovice dobrým místem k životu nebo chceme vybudovat sterilní ráj pro turisty a zbohatlíky?"

Štítky:

Diskuse o článku Buchlovice: Místo k životu nebo ráj pro turisty?



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku