Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Čtenářský deník - Archibald J. Cronin: Tři lásky

Svůj první článek v novém školním roce bych chtěla věnovat ještě jednomu ohlédnutí za prázdninovou četbou. Po čase jsem se totiž vrátila ke spisovateli A. J. Croninovi, jehož některé knížky jsem četla už na střední (viz Čtenářský deník - A. J. Cronin: Labutí zámek). A byl to návrat nanejvýš krásný. Proto se s Vámi o něj chci podělit.

Archibald Joseph Cronin se narodil 19. července 1896 v Cardrossu ve Skotsku. Je to spisovatel považovaný za pokračovatele britského dickensovského románu. Roku 1914 se dal zapsat na lékařskou fakultu, o rok později ale studium přerušil a sloužil jako lékař v anglickém námořnictvu. Po skončení první světové války své studium dokončil a až do roku 1930 se věnoval medicíně. Poté se ale rozhodl svou úspěšnou praxi opustit a stát se spisovatelem. Jeho první dílo neslo název Tyran (Hatter´s Castle). Následovala řada úspěšných, někdy i zfilmovaných románů. Např. Labutí zámek (Grand canary, 1933), ...A hvězdy mlčí (The stars look down, 1935), Očistec (The Citadel, 1937) nebo Klíče království nebeského (The Keys of the Kingdom, 1941). Po druhé světové válce žil nějaký čas v severní Americe, od 50. let pak ve Švýcarsku, kde v roce 1981 zemřel.

Kompozice

Kniha Tři lásky je rozdělená do tří oddílů, respektive knih. Všechny spojuje hlavní hrdinka Lucy, o jejímž životě román vypráví. Název napovídá, proč jsou knihy tři. Jedná se o tři Lucyiny lásky: nejprve o lásku k manželovi Frankovi, dále k synovi Peterovi a následně k Ježíši Kristu.

Vydání

Můj výtisk je z roku 1947, kdy jej v Praze vydal nakladatel Ferdinand Holas.

Děj

Kniha první
Kniha první začíná líčením překrásné, až idylické lásky mladé manželky Lucy k jejímu manželu Frankovi. Lucy je zde příkladnou hospodyní, milenkou i matkou jejich malému synkovi. Poklidná hladina života rodiny je zkalena až v momentě, kdy na návštěvu přijede Frankova sestřenice Anna, samostatná mladá žena, jejíž minulost poskvrňuje fakt, že měla nemanželské dítě, které ve svých třech letech zemřelo. Frank Annu nejprve na návštěvu pozvat nechce, ale Lucy, která o ní nic neví, si toto gesto rodinné pohostinnosti nenechá vymluvit. S příjezdem Anny se v ní však probouzí nepoznaná žárlivost. Z různých náznaků nabývá přesvědčení, že otcem Annina nemanželského dítěte byl Frank, který u její rodiny v dané době pracovně pobýval. Tato myšlenka ji mučí. Nedůvěra k Frankovi stále stoupá. Přesto jej ale miluje a hlavně si ho nechce nechat vzít. V přesvědčení, že Frank se chystá s Annou odjet a ji opustit se v mlze vrhá do loďky a pronásleduje tu jejich, která vyjela dříve. To je však příčinnou jejího prvního životního neštěstí. Její loďka narazí do loďky s Frankem a Annou a Frank na následky neštěstí umírá. Jeho poslední slova jsou o tom, že svou ženu nikdy nezradil...

Kniha druhá
Lucy teď stojí před náročným úkolem zajistit obživu pro sebe a svého malého syna. Díky dobrým vztahům s Frankovým bývalým zaměstnavatelem se jí podaří získat práci, kterou dříve vykonával její manžel. Syna pošle do kvalitní internátní školy, protože je přesvědčena, že je velmi talentovaný. Odloučení snáší těžce, ale dokáže se přes něj přenést s myšlenkou, že to dělá pro něj. Syn Peter jí odplácí něžnou synovskou láskou a to je to, po čem ona touží nejvíce. I když posléze ztratí práci a musí přijmout obtížné a velmi nepříjemné zaměstnání, vytrvá v práci pro něj. Po skončení studia se Peter vrací domů. Je v šoku z podmínek, v nichž matka žije, dokáže se s nimi však po čase vyrovnat. Podaří se mu získat stipendium umožňující studium na lékařské fakultě, která je jeho i jejím dávným snem. Dalších pět let Lucy otročí a obětuje vše, aby syn mohl dostudovat. Těší se na společný život po skončení jeho studií, kdy se naopak on postará o ni. Její sen je však zmařen Peterovým zamilováním. Tajně se žení a odjíždí do Londýna zařídit si praxi za peníze majetné novomanželky.

Kniha třetí
Zlomená Lucy zklamaná synovým nevděkem a trpící samotou upne svou lásku k Bohu. Stále chodí do mizerné práce, nyní je pro její duši ale záchranou kostel. Vroucně miluje Ježíše Krista, jezulátko, které téměř ztotožňuje s vlastním synem, když byl malý. Po několika měsících intenzivního křesťanského života se rozhodne odejít do kláštera. Ten vnímá jako přístav klidu a bezpečí po prohraných životních bitvách. I přes její věk (45 let) je jeden belgický klášter ochoten ji přijmout. Nastupuje do něj se srdcem na dlani a touhou podvolit se všemu. Matka představená v noviciátu je však na ni až příliš přísná. Lucy po půl roce už přestává zvládat neustálou nespravedlnost a zcela iracionálně se rozhoduje pro útěk. Je nalezena v zahradě, kde padla vyčerpáním. Jeptišky ji za tento přestupek samozřejmě vyloučí, chtějí se však o ni postarat do doby, než se uzdraví a nabere tělesnou sílu. Tvrdohlavá Lucy však v jejich péči nechce zůstat ani o chvíli déle. Píše telegram synovi, ať ji druhý den v určitou dobu očekává na nádraží. Vydává se na náročnou cestu vlaky a lodí, do Londýna přijíždí zcela zbědovaná. Přechází po nádraží, syn však nikde. Po hodině upadá do bezvědomí a je převezena do nemocnice. Tam po dvou dnech umírá na zápal plic. Se svým synem se již nesetká. Je totiž na dovolené a telegram o jejím příjezdu se k němu nedostal včas.

Postavy

Lucy - mladá skotská žena, jíž zemřeli rodiče. Po jejich smrti se proti bratrově vůli vdala za Franka, postavení jehož rodiny bylo nižší než její. Odtud pramení její konflikty s bratrem.
Frank - klidný a vyrovnaný muž živící se jako obchodník, prodejce. Žije svým navyklým způsobem života, který je až trochu nudný. V kariéře nesměřuje k žádným výšinám, což Lucy nemůže pochopit.
Peter - syn Lucy a Franka, talentovaný a hezký chlapec milující svou matku. V momentě, kdy je vystaven konfliktu mezi ní a jeho láskou, však volí vlastní budoucnost a manželství s bohatou Rose, jejíž rodinu jeho matka nemůže vystát.
Lucyin bratr Richard a jeho žena Eva - majetní příbuzní, kteří však odmítají Lucy a jejího syna jakkoli finančně podpořit.
Frankův bratr Joe - bodrý majitel hostince, který stále jen slibuje, své sliby však neplní.
Frankův bratr Edward - dobře si žijící kněz, který varuje Lucy před vstupem do kláštera, ona ho však neposlechne.
Frankova sestřenice Anna - moderně smýšlející a finančně nezávislá žena, která svým liberalismem pobuřuje starosvětsky a konzervativně smýšlející Lucy.

Místo

Převážně Skotsko, dále Belgie a Anglie.

Čas

Není přesně vymezen, pravděpodobně přelom 19. a 20. století.

Vlastní názor

Tak tahle kniha mě úplně dostala. Ne ani tak příběhem jako takovým, který po svém sepsání působí možná až přebujele tragicky, ale spíše dokonalým vystižením osobnostních vlastností postav, tím, jak nám autor odhaluje jejich prožívání a smýšlení. Cronin nás zve na procházku po stopách ženy, jejíž život se kvůli neschopnosti nepodlehnout svým vášním stává dokonalou tragédií. V jejím příběhu bylo několik odboček, které jí mohly nabídnout příjemnější život. Ona však pod diktátem něčeho, co nazývala "láskou" všechny zavrhla. V první knize by bývalo stačilo důvěřovat svému manželovi, nenechat se zaslepit žárlivostí a strachem z opuštění. Počkat a promluvit si s ním. Ve druhé knize mohla Lucy snadno přijmout manželství, který jí nabízel její bývalý zaměstnavatel, jehož měla vždycky ráda, čímž by se zbavila nutnosti otrocky pracovat v hrozných podmínkách. Stejně tak se mohla pokusit sblížit se synovou vyvolenou Rose nebo se zbytkem rodiny, se kterým se její syn začal stýkat. To obojí by však v jejím pohledu pošlapalo lásku mezi ní a jejím synem, a tak těmito cestami nešla. Ve třetí knize by ji zase před smrtí zjevně zachránilo pár dní odpočinku v péči sester z kláštera. Její hrdost a impulzivita jí však nedovolily je přijmout. Upnula se zpět k synovi, nenechala si ani potvrdit přijetí telegramu a jako šílená vyrazila na cestu, jež v jejím zdravotním stavu nemohla dopadnout dobře. Lucy, zkrátka, ač vždy vedena pocity, které ona sama považovala za ušlechtilé, dělala příliš mnoho chyb vyplývajících z její vášně, tvrdohlavosti a neústupnosti. Bylo smutné číst tento román. Zároveň byl však i v něčem varující. Myslím si, že řada z nás žen, občas inklinuje k podobným iracionálním rozhodnutím. Z tohoto úhlu pohledu se pak kniha dá vnímat jako velmi sugestivní óda na racionalitu.

Kam dál?
Čtenářský deník - Archibald Joseph Cronin: Klíče království nebeského

Štítky: ,

Diskuse o článku Čtenářský deník - Archibald J. Cronin: Tři lásky



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku