Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Proč Češi milují hnusné jídlo

Z televizní kuchařské šou v USA

Dobrý večer Ameriko! Jak se všichni máte? Já skvěle! Dnes si uvaříme krajovou specialitu z Evropy: Moravského vrabce. Budeme potřebovat tyto ingredience:
- Vepřovou plec, pokud chcete zdravější a levnější variantu, použijte vykostěné kuřecí stehno,
- cibuli,
- hlávkové zelí,
- pravý český knedlík, ten je těžko k sehnání, můžete nahradit třeba bagetou nakrájenou na kolečka...


Jsou to ti Američani ale hovada, co? Delikátní kuře se zelím a bagetkou prezentují jako Moravského vrabce.

Ale kdeže. O gurmánech za velkou louží si nedělám iluze. Jak bystřejší čtenáři určitě postřehli, šlo o fiktivní příklad. Takhle totiž vaříme zahraniční speciality u nás v České republice.

Úžasný byznysplán

Vezměte prasečí sračky a řepný cukr. Slisujte, zabalte jako čokoládu a nazvěte "Tmavá pochoutka". Složení poctivě napište na obal. Navezte do marketů, označte jako "Akce". Výdělek jistý.

Velké části našich spotřebitelů totiž záleží jen na 4 věcech: Ceně, konzistenci, barvě a obalu. Vypadá-li něco jako čokoláda, nezkoumají, zda je to čokoláda. Zaslepeni úsporou finančních prostředků berou plné vozíky.

Tupí čeští výrobci

Bohužel člověk, který vyžaduje alespoň elementární kvalitu, často nemá v běžné obchodní síti jinou volbu než koupit zahraniční výrobek. Několik příkladů:

- kečup bez zahušťovadel s přijatelným obsahem rajčat,
- paštika, která má alespoň tolik součástí živočišného původu, aby se člověku při čtení složení nezvedl kufr,
- grilovací klobásy z masa...

Pokud vidím srovnatelné produkty za dobrou cenu, vždycky se snažím vybírat dle země původu a upřednostnit ten od nás. Čeští výrobci mě ale nutí nakupovat od zahraniční konkurence. Netěší mě to, byl bych rád, kdyby mé peníze zůstaly doma.

Proč Češi milují hnusné jídlo

1) Češi žijí v přesvědčení, že jsou sociálně slabí. V rámci svých pracovních zkušeností jsem se opakovaně setkával s chudými lidmi. Garantuju Vám, že to nejsou skuhralové vykupující diskonty. Život je otázkou priorit. Kdybych do sebe cpal odpad, ušetřím cca 1 000,- Kč za měsíc. Každý rok bych si mohl koupit pár kousků značkového oblečení nebo zajet na skromnou zahraniční dovolenou. Za 20 let bych si našetřil na auto nižší střední třídy. Je to dostatečná odměna za takové strádání? Pro mě ne. Pro velkou část obyvatel ČR ano.

2) Komáři zvládli lidi nasytit. Jezdit jakýmkoli novým auťákem, koupit si zahraniční elektroniku (i shitovou), podívat se ven (kamkoli na západ), to bylo něco. Jídlo nemělo tuto exkluzivitu, alespoň nějaké bylo k dispozici pořád. Samozřejmě výběr pokulhával, školní jídelna mě děsí ve snech do dnešních dnů. Na druhou stranu se některé potraviny dělaly poctivěji.

3) Za komárů byla spousta věcí k mání pouze nárazově. Lidi proto měli tendenci, vyskytl-li se požadovaný výrobek, nakoupit obrovské množství bez nějakých větších úvah. Báli se, že to v budoucnu nebude. Z toho dle mého názoru plyne bezmyšlenkovité skupování všeho, co se tváří jako časově omezená nabídka.

4) Češi jsou mistři improvizace. Mají tendenci nedržet se osvědčených postupů, přidávat něco ze sebe. V případě mimořádné situace úžasná vlastnost. V běžném provozu cesta do průseru.

5) Češi rádi někoho přechytračí. "Ta Máňa je úplně blbá. Bere párky u řezníka. Já je kupuju v Lidlu za polovic." S tím souvisí neschopnost uvědomit si, že stejně jako jsou propastné rozdíly ve kvalitě např. aut, jsou i propastné rozdíly v potravinách. Koupili byste káru, u které neznáte jméno a adresu výrobce? Ne. Ale dávat takto tajemné jídlo dětem, to jo.

Blýská se na lepší časy

Jsem optimistou. Lidé se pomalu učí rozlišovat, co je hnusné a co dobré. Čím dál častěji vidím v marketech nakupující, kteří pečlivě zkoumají složení toho, co budou jíst. Roste množství spotřebitelů vyhledávajících kvalitní produkty mimo obchodní řetězce. Snad se jejich počet zvýší natolik, že bude dobré jídlo za rozumnou cenu brzy dostupné pro všechny. A když píšu dostupné, myslím při ruce. Bez nutnosti absolvovat okružní jízdu po kraji.

Štítky: ,

Diskuse o článku Proč Češi milují hnusné jídlo

Blogger Unknown:

Super článek a 100% pravda! Prostě jsme národ tupců a nejlepší je, jak pořád většina věří tomu, jak jim někdo dá něco zadarmo!

 
Blogger Šťastný Luk:

naprostá pravda! I Zdeněk Pohlreich má v těhle věcech pravdu. Všechno musí být pro čechy hlavně levný, na chuti přece nezáleží..

 
Anonymous Anonymní:

Nebyl bych tak nekompromisní, jako dva předcházející komentáře. V článku jsou vystiženy určité jevy, ale ty závěry z nich nelze brát tak absolutně.
Spoustu lidí starší generace tychle ultra rychlé změny nestíhají, nechápou, že když to voní jako párek, nakořeněné je to jako párek, není v tom kouska masa... protože ještě včera tam maso bylo. Je tuze pohodlné to svést na blbost nebo šetřílkovství, ale když se ohlédneme za souvislostmi, můžeme vidět, že nic není tak jednoduché.#Remcal#

 
Anonymous Anonymní:

Zdravím, článek povedenej, jenom bych rád upozornil, že i když koupíš jídlo od "českého výrobce", peníze doma nezůstanou, protože v naprostý většině případů se jedná stejně o spolčnost vlastněnou dneska nějakym zahraničním majitelem. Aby zůstaly skutečně doma, musel bys pro ty párky vážněk řezníkovi na vesnici (živnostník), ale jestli myslíš, že peníze z čokolád zůstanou doma, jen proto, že je vyrábí Opavia, tak tě zklamu... BTW, minulej měsíc Kaufland vyprodával salámy, co se jim zkazily, za 8 Kč/kus, důchodci se málem ušlapali, strkali do sebe a byli agresivní, aby jim jinej důchodce ty levný salámy nevybral. A že jsou zkažený? Nezájem. :))

 
Anonymous Pavel Říha:

Myšlenka článku je určitě pravdivá, ale jestli se blýská na lepší časy, tím bych si tak jistý nebyl...

Anonymní: Českého výrobce sice může vlastnit zahraniční společnost, ale přesto tady ten výrobce platí daně, zaměstnance, atd. Takže když si koupím sušenku Opavia, zůstane v ČR rozhodně víc peněz, než když si koupím nějakou zahraniční výroby ;-)

 
Anonymous Anonymní:

Velmi dobrý článek. Navíc souhlasím se všemi komentáři. Všichni máte pravdu, záleži na situacích a úhlu pohledu. Každopádně to s jídlem u nás není na moc dobré úrovni. Člověk se nesmí nechat zmást reklamou a zavádějcími informacemi. Měl by se dívat na váhu výrobku (při cenovém srovnání stejného produktu) a hlavně na složení. Některé levné produkty, které obsahují příliš mnoho "sitidel" určitě nejsou tak výživné, jako ty kvalitní, o chuti ani nemluvím. Jídlo je prostě taky biznis a tak ho musíme nakupovat s rozvahou, jako jiné věci.

Jak se říká: "Nejsem tak bohatý, abych si kupoval ty nejlevnější věci"

 
Anonymous Anonymní:

Článek trochu jednostraný, byl jsem ve Švýcarsku, Německu i Francii v super a hypershopech a chování lidí bylo v podstatě stejné. Je pravdou, že střední úroveň nabízených produktů je vyšší. Ale zase ne tak,aby člověk padl na záda. Tohle opakované znechucení nad kvalitou českého jídla má jednoduché řešení -vařit si sám a tím vědět co jím.Malé obchody ale žijí snad již jen v Italii.

 
Anonymous Anonymní:

Anonymní :článek trochu jednostranny..... plně souhlasím nechápu proč jenom v česku všude po světě jsou blbci ale ty důchodci to opravdu nemyslí vážně taky jsem to viděl pozabíjí se kvůli zkaženýmu masu hrůza!

 
Anonymous Anonymní:

Díky těmto fajn potravinám jsem získala žaludeční a střevní potíže,mám prý slabý organismus,ale 4 měsíce léčení se sto procedurami a medikamenty nejsou s to mi jedy z těla vypudit.Co jíst?

 
Anonymous Anonymní:

Kdyz jdu do supermarketu pro dzusy, musim precist cely regal, nez si jsem schopen vybrat. A to jeste me rozhodovani pokulhava, protoze beru v uvahu jen pisemne deklarovane a ne zcela presne slozeni. Zatim jsem se napr. neodhodlal poshanet si reference na jednotlive vyrobce...

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku