Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Náš výlet na hrad Karlštejn

Ve svém minulém článku jsem opěvovala koncert Vladimíra Mišíka na Karlštejně. Dnes bych se s Vámi chtěla podělit o ostatní dojmy z výletu, který jsme podnikli. Celý se mi totiž moc líbil.:)

Cesta na Karlštejn


Bylo pro mě obrovským překvapením, jak dobře je Karlštejn dostupný prostřednictvím hromadné dopravy. Vyráželi jsme z Brna, měla jsem strach, že se tam budeme drkotat s x přestupy. Nebylo tomu ale tak. Stačilo se dostat do Prahy (my zvolili jeden z vlaků Eurocity) a pak přesednout na osobáček směr Beroun zastavující ve stanici Karlštejn. Ty vyrážejí z pražského hlavního nádraží každou hodinu a někdy i půlhodinu. Měli jsme kliku a České dráhy se pro tentokrát vytáhly, takže jsme do cíle dorazili úplně na čas.

Obec Karlštejn

Řeka Berounka cestou na hrad Karlštejn Karlštejn je obec se 760 stálými obyvateli, kteří dle stránek obce žijí ve 324 domech. Od roku 2007 je Karlštejn dokonce městysem. Leží v krásné přírodě v Chráněné krajinné oblasti Český kras a protéká jím řeka Berounka. Vzhledem k turistické atraktivitě místa je logické, že zde najdete spoustu obchůdků a stánků s všeličím, co si můžete koupit. Od různých pochutin, přes vyšívané šátky, hračky, bižuterii a šperky až po české sklo. V obci je samozřejmě také široká nabídka pohostinství.

Kudy na hrad?

Cesta od nádraží na hrad je jednoduchá. Spolehlivým průvodcem Vám budou šipky. Dojít nahoru nám trvalo kolem půl hodinky. Cesta není nijak zvlášť obtížná, takže se nemusíte bát, ani když máte s sebou děti. Kdo se chce vyhnout výšlapu a preferuje auto, může si notný kousek cesty ušetřit. Parkoviště je totiž poměrně nedaleko od vstupu do hradu. Komentáře čtenářů nás upozornily na omyl: Toto parkoviště nelze využít. Šli jsme pěšky, zákazy vjezdu jsme přehlédli. Ale zas to není taková poetika. Uličky Karlštejna jsou totiž vcelku sympatické. ;)

Prohlídka Karlštejna: Jak dlouho trvá, co uvidíte


Asi do věží, asi do věží... :) Hrad Karlštejn nabízí dva zcela odlišné prohlídkové okruhy. První trasa trvá kolem 50 až 60 minut a uvidíte při ní interiéry dvou pater Císařského paláce a spodních podlaží Mariánské Věže včetně ložnice Karla IV. a kaple svatého Václava. Druhá trasa (kterou jsme absolvovali my) je koncipována převážně jako prohlídka posvátných míst na Karlštejně. Trvá kolem 90ti minut a největším jejím lákadlem je Kaple svatého Kříže. Možná si ji pamatujete z filmu Noc na Karlštejně ze scény, ve které arcibiskup Arnošt z Pardubic ukazuje vévodovi bavorskému a králi cyperskému obrazy světců. Tyto obrazy v kapli samozřejmě stále jsou a jedná se o malby z dílny slavného mistra Theodorika. Celkem jich je kolem 130. Kaple svatého Kříže je skutečným zážitkem i pro dnešního spíše materialisticky než duchovně orientovaného člověka. Karel IV. ji prý plánoval jako spojnici mezi nebem a zemí. A jakýsi "duch nadpřirozena" tam na vás opravdu dýchne. I esteticky je to jedním slovem nádhera. Přiznám se, že jsem nevěděla, kam se dívat dřív. Tolik různých vjemů! Vydržela bych to obdivovat snad hodiny. Zvláště, jste-li člověk křesťansky založený, rádi byste asi v kapli zůstali trošičku déle... Ostatní prostory, kam se v rámci prohlídky druhého okruhu dostanete, jsou také zajímavé. Mně osobně se velmi líbil také např. Kostel Nanebevzetí Panny Marie s jeho freskami nebo hradní knihovna s expozicí poslední přestavby hradu. I výhled z Velké věže rozhodně stojí za vidění.

Po prohlídce druhého okruhu jsme se šli ještě mrknout na volně přístupnou Studniční věž. Studna, která se tam nachází, je hluboká 78 metrů. Komentář k ní dostanete, pokud se vydáte na prohlídku prvního okruhu. Tu jsme my pro tentokrát vynechali. Já osobně ji mám ale rozhodně v plánu. A jestli se zadaří, tak už tohle léto. :) Karlštejn mě totiž okouzlil.

Praktické rady na závěr

Takto se s vámi Karlštejn bude loučit... cesta zpětInformace o všem, co by Vás ohledně Karlštejna mohlo zajímat, naleznete na oficiálních stránkách hradu Karlštejn. Důležité je podotknout, že vstupenky na druhý prohlídkový okruh je třeba rezervovat předem (lze i přes Internet). Další praktická informace je ta, že co se týká občerstvení, chcete-li něco menšího, sympatický stánek naleznete přímo na hradním nádvoří (v nabídce mají pizzu, klobásy, všelijaké oplatky apod.). Chcete-li seriózní oběd, máte mnoho a mnoho možností v podhradí. My jsme si dali meníčko na zahrádce Restaurace Pod Dračí skálou a byli jsme spokojení. Zajímají-li Vás ještě další věci (například možnosti ubytování nebo kulturní akce pořádané v okolí), určitě využijte velice přehledně udělané stránky obce Karlštejn.

Podívejte se s námi také na hrad Buchlov.

Štítky: ,

Diskuse o článku Náš výlet na hrad Karlštejn

Anonymous Anonymní:

"Parkoviště je totiž poměrně nedaleko od vstupu do hradu." To mi nepřipadá jako moc dobrá rada - pokud se dobře pamatuji, poblíž vstupu do hradu se sice malé parkoviště nachází, ale všechny cesty k němu vedoucí jsou uzavřeny zákazem vjezdu (uznávám, že pěší po dopravních značkách asi moc nekoukají). Čili nemáte-li povolení k vjezdu, pokuta vás nemine.

Pod Karlštejnem se, pravda, nachází i větší parkoviště, nicméně to leží hned vedle Berounky, čili výšlapu se nevyhnete.

 
Anonymous Anonymní:

Díky za nádherný Blog o hradu a okolí,jen nemohu také souhlasit s poznámkou o parkovišti pod hradem,protože jediné legální a placené parkoviště je opravdu POUZE dole u Berounky - kousek od žel.stanice a kempu,odtud skutečně jen pěšmo půlhodinky zpočátku do mírného,později do prudšího kopce.Vzpomínala jsem tuto sobotu na svou mamku,kterou jsme na výlet původně chtěli také vzít (byli jsme tam 19.7.2010) a při výšlapu k hradu a výšlapu schodů uvnitř hradu jsem byla skutečně ráda,že jsme se rozmysleli.Opravdu nemohu doporučit pro špatně se pohybující spoluobčany-bohužel,je to tak.Z parkoviště u Berounkymůžete využít nabídky dopravy koňmo v kočáře,ale cena je opravdu ostudná - 150,-/osoba/jeden směr!... když připočtu vstupné,výlet bez jídla vyjde kolem tisícovky...
Jinak jsme byli hradem nadšeni,dětem se moc výlet líbil,byli jsme na 1.okruhu,neboť 2.okruh je opravdu jen na objednání a tento den byl beznadějně vyprodán...no,zkušenost a důvod k další návštěvě:-)

 
Blogger Holden Caulfield:

Anonymní:

Omyl s parkovištěm už byl napraven.

Co se týká cen, není proč brečet. Podívejte se například, kolik by Vás stála prohlídka sídla polských králů na kopečku Wawel v Krakově.

 
Anonymous obchudek NOSTALGIE POD HRADEM KARLŠTEJN:

Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

 
Blogger Holden Caulfield:

K předchozímu komentáři:

Rádi uveřejníme reklamu na Váš obchod. Za peníze či jinou protislužbu.

 
Blogger Unknown:

máte zkušenosti s https://www.hotelmlynkarlstejn.cz/cz/?

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku