Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Využití RSS: Feedburner, widgety a novinky na web

RSS zdroj slouží primárně k používání ve čtečkách. Kromě toho s ním jde pomocí různých služeb dělat i spousta jiných věcí. Můžete jej publikovat na stránkách souhrnů, vytvářet poutače, widgety nebo třeba proužky s novinkami. Pojďme se podívat, jak na to.

Feedburner.com - Manažer Vašich RSS zdrojů


Feedburner umožňuje využívat široké spektrum služeb. Jedinou nevýhodou je absence češtiny, ale když jsem to zvládnul já, určitě se poperete s angličtinou i Vy. Nutností je (nemáte-li účet u Googlu) krátká registrace, pak už jen do políčka "Burn a feed right this instant" vložíte adresu svého RSS zdroje a je to. Klepněte na "Edit Feed Details" k nastavení adresy a kolik článků má od Vás Feedburner brát. Zde POZOR: Omezení neumožňují publikovat nekonečné množství textů, např. u našich stránek mě to nepustí na víc než 55. Řešeno takto: http://zrcadlo.blogspot.com/feeds/posts/default?max-results=55

Co Feedburner v základu (mimo jiné) umí?

- Vede podrobné statistiky o Vašich odběratelích a o používaných čtečkách,
- vytvoří stránku s nabídkou čteček dle Vašich požadavků,
- dokáže se postarat o maximální kompatibilitu (RSS i Atom),
- umožňuje zkrátit či doplnit výstup Vašeho zdroje.

Feedburner: Nadstavba v menu "Publicize"

Pokud v tomto menu kliknete na "Headline Animator" můžete si velice snadno vytvořit banner s aktualitami, který se dá umístit na spřátelené stránky.
Ukázka:
Zrcadlo.blogspot.com
Adresu, kam odkazuje, si můžete zvolit, já ponechal na ukázku původní, tj. na náš Feedburner.

Zajímavá možnost se skrývá pod nabídkou "BuzzBoost". Zde máte možnost znovu publikovat svůj RSS zdroj na kterékoli stránce. Nastavit lze téměř vše, co si jen dokážete představit, vzhled se automaticky přizpůsobí webu, kam vložíte kód. Na ukázku dílo, jež nezapře, že jsem na ZŠ neměl vyznamenání kvůli trojce z výtvarné výchovy :)

Blastcasta.com - Aktuality, widgety a nejen to


Stránka Blastcasta.com nabízí v současné době 10 zajímavých možností pro publikování Vašeho zdroje (tzv. feed url, u nás ve tvaru http://feeds.feedburner.com/zrcadlo). Mimo jiné umí vygenerovat kód, pomocí kterého si můžete vložit na web nejen aktuality ze svých stránek, ale i zpravodajských serverů či spřátelených webů. Samozřejmostí jsou široké možnosti nastavení. Dále dokáže např. vytvořit dle Vašich požadavků widget či tlačítko k odběru novinek.

Rsspump.com - Dokonale jednoduchý proužek s novinkami


Proužek s novinkami umí i Blastcasta, ale Rsspump v tomto vítězí. Podívejte se sami a uvidíte jednoduchou stránku, kde si lze snadno tento proužek nastylovat. Vzniklý kód vložíte na svůj web a hotovo. Na co si dát pozor:

- nastavíte-li malou šířku a výšku, může se stát, že na některých monitorech bude text mimo rám, radu nemám, zkoušejte,
- automaticky je zaškrtnuto tlačítko "Support!", dle mého názoru jeho aktivace umožňuje náhodné zobrazování reklam v proužku, zrušte tedy pro jistotu faječku.

Závěrem

Tento text nemá být vyčerpávajícím popisem všech možností, cílem bylo představit pár zajímavých tipů. Na případné dotazy se budu snažit odpovědět. Pro experty: nepérujte mě, radši přidejte do diskuse své vychytávky :)
Komiks Vesnička - Sparťan Hugo a jeho čtečka.
Stránky komiksu Vesnička

Štítky: ,

Diskuse o článku Využití RSS: Feedburner, widgety a novinky na web



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku