Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Jak se zbavit nezvané návštěvy

Proseděl jsem s ním celé odpoledne a ne a ne, aby odešel. Byl tak vlezlý, že jsem se ho nemohla zbavit. Ztratil jsem s ním celý den a na sebe mně nezbyla ani troška času. Takové a podobné věty jsem již několikrát zaslechl. Proto bych toto krátké povídání chtěl nasměrovat tak, aby sloužilo zároveň jako návod těm, kteří se doposud nechali obtěžovat nezvanými návštěvami a nedovedli je včas zpacifikovat.

Host do domu, hůl do ruky!


Jako dítě jsem většinu času trávil s prarodiči. Vzpomínám na reakci mé babičky, když jsem přiběhl a zatahal ji za zástěru s tím, že někdo zvoní u dveří. Její odpověď byla v tom smyslu, že nikdo není hlášený a nikoho jsme nezvali. Možná se Vám to zdá hrubé, ale hrubé to není. Společenská etiketa totiž nepřipouští nezvané návštěvy. Každá návštěva by měla být předem avizována. Za nezdvořilé se nepovažuje nepřijmout návštěvu, kterou jste si nepozvali nebo která Vám nedala vědět, že přijde. Není nutné se domnívat, že jste se zachovali nesprávně, pokud takové hosty neakceptujete.

Můj dům – můj hrad


Nezvaní hosté většinou sází na Vaši dobrotu a na to, že je od dveří neodkážete do patřičných míst. S těmito lidmi ale nemusíte vždy nutně vést přímou konfrontaci. Můžete s nimi zatočit pasivním způsobem. Chovejte se s přihlédnutím na okolnosti a to v jakém prostředí bydlíte. Jistě, je lehčí odmítnout návštěvu v rodinném domě či vile, která je obehnána plotem, než v bytě 1+kk.

Modelové situace pasivního odmítnutí v závislosti na ubytovacích podmínkách

Pasivním postojem myslím příkladně vyhlédnout z okna a z přijatelné vzdálenosti za záclonami zhodnotit, zda je zvonící návštěva hodna mé pozornosti. Tento model je možné bohužel použít jenom v případě, že vlastníte dům.

Nechte vetřelce takzvaně vysmažit. Nechte je, ať si zvoní, ono je to po chvíli přejde a od vchodu se odeberou otravovat někoho jiného. Pozorujte je a usoudíte-li, že jde o někoho, s kým by bylo zajímavé prohodit pár slov, můžete vyjít ven ze dveří (v žádném případě nepouštějte návštěvu dovnitř). Pak je dobré mít po ruce vhodnou výmluvu. Promiň, byl jsem vzadu v domě a tam je špatně slyšet zvonek. Byl jsem v koupelně, na toaletě, měl jsem nahlas puštěnou hudbu, televizi. Co potřebuješ?

Pokud bydlíte v bytě, také to není neřešitelné. Postupujte jako v případě rodinného domu s tou obměnou, že budete muset vyvinout větší úsilí na zkontrolování, kdo tam je, popřípadě (překonal-li host hlavní vchod) potichu otevřít dveře bytu a nahlédnout nenápadně na schodiště. V nouzi nejvyšší se dá použít kukátko, ale pozor: některé typy Vaši přítomnost neutají.

Tyto příklady jsou samozřejmě uváděny jako nejvšeobecnější, existují taky kombinace kamer u vchodu apod.

Využití moderní techniky

Nejhorší skupinou, která si myslí, že ji ničím neodbudete, jsou lidé, kteří zvonění či ťukání na dveře okoření prozváněním mobilním telefonem. Každopádně se nenechejte zviklat a na zvonění telefonu nereagujte.

Komu není rady

Někteří jedinci podlehnou pokušení otevřít dveře hned, jakmile zaslechnou zvonek či zaťukání. Možná je k tomu žene zvědavost, ale tu je potřeba umět potlačit a vyčkat, pak je možno postupovat dle výše uvedených modelových situací. Když otevřete ihned, udělali jste největší možnou chybu. Pokud někdo jde neohlášeně, většinou něco chce. Často to bývají pitomosti, které se obejdou bez Vaší asistence a ve finále to může rozhodit celý den.

I v tomto případě z toho jde vybruslit, ale už je to méně příjemné a musíte se uchýlit ke lžím. Každopádně můžete říct, že se zrovna chystáte jít pryč, ale to už nese jistá rizika a myslím, že to může vypadat nevěrohodně. Asi nejvhodnější je vymluvit se s troškou hereckého umění na zdravotní stav.

Nejcennější je čas

Doufám, že jste z tohoto článku načerpali patřičnou inspiraci a nenecháte se dál okrádat se o svůj drahocenný čas nezvanými návštěvami!

Kam dál?
Zateplení domu a plastová okna: Co před Vámi jinde tají

Lidovecký starosta Králík a návštěvy.
Stránky komiksu Vesnička

Štítky: , ,

Diskuse o článku Jak se zbavit nezvané návštěvy

Blogger Luminon:

...a pokud se návštěva dostane do bytu a nechce odejít, stačí s nevinným výrazem pustit na pozadí nějakou příjemnou hudbu. Doporučuju Amarok (autor Mike Oldfield) Tohle album je world music, (nebo spíš dort pejska a kočičky) jenže prolezlé nečekanými hlasitými pazvuky (např. rány kladivem do plechu) ze kterých nepřipravený posluchač dostane infarkt. Já bych teda spíš potřeboval nějaké hosty sehnat, na to by článek nebyl? :D

 
Blogger Holden Caulfield:

Luminon:

Já doporučuji piseň od skupiny Iné Kafe s výmluvným názvem Svätý pokoj :)

Jak sehnat nezvané hosty? Sám začít nečekaně navštěvovat jiné lidi. Oni Ti to vrátí, neboj :o)

 
Anonymous Anonymní:

a nemáte nějáky tip v případě že nezvaná navštěvaje tchán? který bydlí hned ve vedlejším domě a mame společnou zahradu? tomu bouzel nenakecam ze doma nejsme :( ale nejaka rada by se mi hodila :)

 
Blogger Holden Caulfield:

Anonymní:

Pokud od něj nic nepotřebujete a on je přes míru otravný, navrhuji nekomunikovat. Nějakou dobu bude kvůli tomu nepříčetný, ale časem se to určitě srovná. Držím palce :)

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku