Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Pozvánka: Komorní soubor Nebia na Karlštejně

Aktualizováno 15. 10. 2009: Koncert zrušen pro zdravotní indispozici jedné z účinkujících. O případném náhradním termínu budeme informovat.

Pro uměnímilovné čtenáře tu máme pozvánku na 17. října 2009, kdy vystoupí od 18:00 v Rytířském sále hradu Karlštejn komorní soubor Nebia. Při této příležitosti jsme udělali rozhovor s hlavním manažerem koncertu Vladimírem Lachoutem.

Vladimíre, jak ses dostal k organizování koncertů a kulturních akcí?

K hudbě jsem měl vždy velice blízko. Sám jsem hrál v několika skupinách a prošel jsem různé žánry – od klasického rocku, přes punk a metal až do popu. Kvůli pracovnímu vypětí jsem nemohl zvládat cvičit a když se nedělá něco pořádně, pak je lepší to raděj opustit. Během této doby jsem se seznámil s různými hudebníky a jelikož mě nejvíce ohromila folk rocková Tichá domácnost a vážně nevážný komorní soubor Nebia, rozhodl jsem se jít cestou organizátora a producenta. S Tichou domácností jsme udělali několik koncertů, z nichž rozhodně nejprestižnější byl společný koncert obou mnou zastupovaných hudebních těles v létě 2009 na hradě Karlštejně. Protože mám k památkám blízký vztah a hudba zapadá do tohoto prostředí, objevili jsme se s Tichou domácností třeba i na zámku v Hořovicích či na hradě Křivoklátě. Právě teď dokončuji poslední projekt letošního roku, a to sólový koncert komorního souboru Nebia v Rytířském sále hradu Karlštejn.

Co je potřeba k realizaci koncertu?

Mám štěstí na profesionální umělce, kteří mi spoustu práce ubírají. Nejprve se musí stanovit téma dané kulturní akce, vybrat vhodné místo, vymyslet dramaturgii a oslovit hudebníky. Po vytvoření playlistu probíhají většinou standartní zkoušky a minimálně na tu poslední se do zkušebny musím dostavit i já a odsouhlasit program, případně jej doplnit. Dále se musí připravit scéna pro akci, tzn. pódium, osvětlení, hlediště, zázemí pro posluchače a patřičný komfort pro umělce. Největší úsilí se ovšem vynakládá na propagaci. Skupiny zastupuji i mediálně, takže narozdíl od umělců, kteří mají v rukou hudební nástroje, mou pracovní pomůckou je jen mobil a notebook s Internetem.

A pak si koncert užíváš jako divák?

Tak to v žádném případě. Většinou své akce sleduji až dodatečně na videozáznamu. V průběhu koncertu se musí neustále dohlížet na hladký průběh celé akce a člověk musí být okamžitě připraven reagovat na cokoliv.

Chodí na koncerty hodně lidí?

Vezmeme-li v úvahu, že většinou spolupracuji s méně známými umělci a že celkově návštěvnost kulturních akcí klesá, pak si myslím, že návštěvnost je únosná. Snažíme se všemožným způsobem lidi nalákat. Například při koncertě Tiché domácnosti s Nebií jsme díky kastelánovi hradu J. Kubů mohli svým posluchačům ukázat prohlídkovou trasu Karlštejna pod rouškou noci.

Spolupracuješ i s českými celebritami?

Spolupracuji, ale v souvislosti s úplně jiným projektem. Už dva roky vytvářím pro oficiální webové stránky hradu Karlštejn tzv. Karlštejnské videoreportáže. Natáčeli jsme třeba s Karlem Rodenem, Ondřejem Vetchým, Hanou Maciuchovou, Pepou Vojtkem z Kabátu, Kateřinou Brožovou, režisérem Zdeňkem Troškou, Mahulenou Bočanovou, Alešem Cibulkou, Pavlem Zedníčkem, Janou Paulovou a s dalšími předními umělci. V současné době si troufnu říct, že jsme prvním a jediným památkovým objektem, který takovým způsobem prezentuje své kulturní programy. Nedávno dosáhla celková sledovanost 11 000 diváků.

Výčet Tvých aktivit vydal na delší rozhovor, zkus ještě krátce přestavit další projekty.

No právě proto, že je toho celkem dost, vytvořili jsme internetovou prezentaci projektů www.LaChout.com, kde je všechno pohromadě. Pro pár svých blízkých podnikatelských přátel jsme vytvořili stránky a já je spravuji. Dříve jsem měl takto rozjetých asi 10 webů, ale aby se to v klidu stíhalo ponechal jsem si jich už jen pár. Rozhodně nejnavštěvovanější jsou oficiální prezentace www.LaChout.com a Tichá domácnost.

Jsi autorem seriálu "LaChout o Landovi", který byl v roce 2008 nejčtenějším na portálu Colour Planet, objevil se i na iDNES a jiných stránkách. Proč zrovna seriál o Landovi?

Daniel Landa patří dle mého názoru mezi českou uměleckou elitu. Netvrdím, že jako zpěvák, ale rozhodně jako hudební skladatel a osobnost, která fascinuje, provokuje a oslovuje obrovské davy lidí. Sleduji jeho tvorbu od jeho začátku a v 15ti dílném seriálu se snažím vžít do role fanouška, který je současně i kritikem. Určitě nečekejte jen samou chválu. Dokonce samotný hrdina tento projekt zná. Seriál jsme v ucelené formě zveřejnili na portálu Centrum Daniela Landy, který vlastním.

Co je cílem těchto všech Tvých činností, čeho bys chtěl dosáhnout?

Cílem toho všeho je nesedět a dělat něco. Pokud mé projekty někoho zaujmou, pak je to má největší odměna. Čeho bych chtěl dosáhnout? Absolutní volnosti + mít radost z toho, že se něco povedlo. A pokud to nevyjde, můžu aspoň všem říct – "No a co, aspoň jsem to zkusil".

Původní nezkrácená verze rozhovoru

Štítky:

Diskuse o článku Pozvánka: Komorní soubor Nebia na Karlštejně

Anonymous Anonymní:

Borec a nádhernej chlap

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku