Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Čtenářský deník: L. N. Tolstoj - Anna Karenina

Několik slov o autorovi

Viz Čtenářský deník - L. N. Tolstoj: Vojna a mír.

Vydání

Praha: Levné knihy KMa, 2004. Přeložila Taťána Hašková.

Kompozice

Jde o román členěný do četných kapitol. U nás většinou publikovaný ve 2 dílech (mé vydání - s 875 stranami - je jednou z čestných výjimek). V době svého uveřejnění (1873 - 1877) román vycházel na pokračování.

Děj

Román začíná příjezdem Anny Kareniny do Moskvy - jejím cílem je přispět k obnovení klidu v rodině bratra, který svojí nevěrou rozbil domácí štěstí. Po většinu děje sledujeme paralelně několik příběhů. Jednak ten týkající se Anny a jejího vzplanutí pro Vronského (jemuž se zprvu snaží uniknout, ale později mu podléhá). Dále střídající se sbližování se a odpoutávání se charakteristické pro vztah Kitty Ščerbacké a Konstantina Levina. Ve vedlejší linii se připojuje vývoj u Dolly a Stěpana Oblonských. Autor v románu střídá fokus na jednotlivé páry, resp. rodiny a místa.

Anna jako manželka žijící v domluveném sňatku je prakticky nováčkem v lásce, jíž poznává právě až s Vronským. Po jisté době, co poměr s Vronským tají, odchází od muže, jehož nemiluje. Ze všech sil se snaží uspořádat si své poměry (rozvést se s manželem, vdát se za Vronského a získat do péče syna), ale to se jí vzhledem ke společenské morálce a pravidlům nedaří. S Vronským, který se chová jako citlivý a oddaný milenec, má dceru, po porodu je na prahu smrti, uzdraví se ale. Vronskij s ní plánuje budoucnost, Anna ale nervově nevydrží vypětí ze své situace. Umírá dobrovolně pod koly vlaku ve stanici poblíž statku Vronského matky.

Kitty je - alespoň v úvodu knihy - mladé naivní děvčátko, které se teprve snaží zorientovat ve světě. Je poblouzněná atraktivním Vronským, kvůli němuž odmítne žádost o ruku od svého dlouholetého ctitele Levina (Vronského si pak ale získá vdaná Anna). Kitty svého rozhodnutí hořce lituje, onemocní z něj, odjíždí do lázní, kde po citové a mravní stránce vyzrává a roste, mimo jiné v souvislosti s náboženskou věroukou a péčí o své bližní. Po svém návratu do Ruska se jí k její nevýslovné radosti opět podaří vznítit jiskru v Levinovi, který již se domníval, že se neožení. Společně pak mají děti a žijí svorně na Levinových statcích.

Dolly reprezentuje ženu v plném rozkvětu zároveň s určitou praktickou moudrostí. Lavíruje mezi bolestí z milostných dobrodružství manžela a povinností k rodině, zejména početným dětem. Přes několikeré rozhodnutí od Stěpana odejít s ním zůstává.

Postavy

Anna Arkaďjevna Kareninová - milující matka, řadu let žijící dle pravidel společnosti; v momentě, kdy pozná skutečnou lásku, je však prakticky ztracena; vášnivá žena, krásná a žádoucí, žije spíše city než racionalitou, která jí někdy - a v závěru románu až nebezpečně - chybí.

Alexandr Alexandrovič Karenin - manžel Anny Kareninové, vysoký státní úředník, spolehlivý člověk, má rád rutinu a jistotu, schopný odpouštět, ale zároveň být pevný až krutý ve snaze dodržet své zásady.

Sergej Alexandrovič Karenin (Serjoža) - syn Anny a Alexandra Kareninových; citlivý, jemný, studijně nadaný chlapec; Anna se po svém odchodu od manžela velmi snaží, aby žil u ní, není to však možné - nedaří se jí to kvůli platným ruským právním úpravám.

Alexej Alexandrovič Vronskij - mladý šlechtic, schopný a pohledný důstojník, oblíbený ve společnosti, snaží se alespoň částečně dostát svým povinnostem, resp. tomu, co se od něho žádá, zároveň dokáže snít; málokdy si z něčeho dělá těžkou hlavu; horkokrevný, horlivý, statečný.

Stěpan Arkadjič Oblonskij - bratr Anny Arkaďjevny, moskevský úředník, žije na příliš vysoké noze, čímž se dostává do finančních těžkostí; zároveň má problém s věrností vůči své ženě, celkově je ale dobrosrdečný, veselý, zábavný.

Darja Alexandrovna Oblonská (Dolly) - manželka Stěpana Arkaďjiče, nešťastná z jeho nevěry, zároveň schopná leccos obětovat pro rodinu; matka mnoha dětí, stabilní; žije podle společenských norem.

Jekatěrina Alexandrovna Ščerbacká (Kitty) - nejmladší sestra Dolly, půvabná, zpočátku naivní, později dovede ocenit věrnou a dlouhotrvající lásku, být dobrou a chápající manželkou.

Kontantin Dmitrič Levin - vesnický šlechtic, pevný, v citech stálý, velmi miluje Kitty, zároveň se realizuje v práci na svých statcích; odmítá se politicky angažovat, neboť za důležitější pokládá praktické věci na svém panství a snahu zlepšovat život lidí, za něž je zodpovědný.

Z dalších postav: rodiče Dolly a Kitty, bratři Konstantina Levina, matka Vronského a jiní.

Místo

Rusko - částečně Moskva, Petrohrad, jinak venkov.

Čas

19. století.

Citáty

Z úplného úvodu knihy: "Všechny šťastné rodiny jsou si podobny, každá nešťastná rodina je nešťastna po svém." Nejvíc se mi ale líbila pasáž popisující Levinovo zaujetí pro společnou práci při kosení obilí. Až knihu budete číst, určitě ji poznáte. :-) (Z mého úhlu pohledu popisuje prakticky tzv. flow fenomén).

Vlastní názor

Tento román mě úplně pohltil. Vtáhl mě a nepustil. A po jeho přečtení jsem víc jak měsíc nebyla schopná otevřít žádnou jinou knihu - protože žádná prostě nebyla tak dobrá, abych jí na tohle Dílo s velkým D mohla navázat. Vážně je to asi nejpůsobivější záležitost, jakou jsem kdy měla tu možnost číst. Je tam popisnost, uvěřitelnost, autor zároveň dovede čtenáře dostat velmi blízko k jednotlivým postavám. Cítíte je, cítíte s nimi. Pokud máte chuť - a lajsknete si - tak tohle je opravdový zážitek. Nelze popsat, nutno zkusit.

Kam dál?
Čtenářský deník - F. M. Dostojevskij: Zápisky z mrtvého domu

Štítky:

Diskuse o článku Čtenářský deník: L. N. Tolstoj - Anna Karenina



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku