Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Kontrola dotací - Situace se zhoršuje

V době, kdy média referují o tom, jak budeme muset z těch či oněch důvodů vracet miliardy Bruselu kvůli nedostatečné kontrole dotací, Nejvyšší správní soud omezil nezávislou kontrolu a rozhodl, že kdo u některých projektů financovaných z veřejných peněz pochybí, nebude tratný (aplikace § 14f ZRP).

Dřív to obvykle fungovalo tak:

Bylo-li podezření na nesrovnalost u čerpání dotace, prověřil vše finanční úřad. Pokud se podezření potvrdilo, část peněz musel dotyčný vrátit. Výjimečně u velkých průšvihů všechno.

Navíc bylo vyměřeno penále za dobu od porušení povinností do zaplacení odvodu. Penále bývalo za určitých okolností prominuto. Dělo se tak často.

Jak to obvykle funguje teď:

Poskytovatel dotace (nejčastěji ministerstvo) získá podezření, že něco není OK. Vyzve hříšníka k nápravě, je-li možná. A v některých případech vyzve k vrácení části (nebo celé) dotace.

Bez penále.

Příklad? Vydyndám 10 milionů. Na podmínky dotace kašlu. Třeba na to nepřijdou. A když budu odchycený? Vrátím 10 mega. Nic víc. Zadarmo jsem si pohrál s erárníma penízkama, heč :)

K finančnímu úřadu se dostanou jen případy, kdy nebude příjemce souhlasit. Půjde o zlomeček celkového počtu.

Finanční úřady začínají kontrolu dotací utlumovat, agendy ubude.

Hlavní břemeno zůstane na poskytovateli. Kdo veřejné peníze rozdá, ten bude zároveň kontrolovat jejich využití. Střet zájmů jako vyšitý. Nejvyšší správní soud z toho udělal obvyklou praxi. Zde je kritika ze strany EU oprávněná.

Opravdu nechápu, co může Česká republika takovým přístupem získat.

Kam dál?
S. R. O. globálně zrušit! Přichází éra osobní odpovědnosti

Štítky:

Diskuse o článku Kontrola dotací - Situace se zhoršuje



Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku