Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Náš přístup k pracovní době: Jedna z příčin krize

Jako zaměstnavateli Vám může být fuk, že soustružník Pepa, který plní normu s úsměvem na rtech, zvládá za šichtu desetkrát odejít na cigáro a třikrát onanovat v kabince na záchodě. Je úplně jedno, maká-li úřednice Filoména z 90% na PC, zda sedí 8 hodin v kanclíku nebo se vyvaluje u kompu doma. Jak se dlouhodobé ignorování těchto naprosto zřejmých skutečností podílí na současné hospodářské krizi?

Draze buzerovaný Pepa

Pracoval-li by Pepa v nepřetržitém provozu u pásu, byla by situace jiná. Ovšem Pepa je soustružník a pro Vás je důležité, aby za směnu nabouchal x výrobků v požadované kvalitě. Protože se (jako každý správný manažer) nudíte, vymýšlíte pitomosti.

Například přijdete na to, že by bylo fajn investovat do zařízení, které pomocí čipových karet monitoruje, kdo přišel o minutu později či kolikrát byli lidé na WC. Nebo, protože máte spoustu volných peněz a zálibu ve šmírování, prošpikujete dílny kamerami. Samozřejmě se Vám nechce otravovat s dělňasama, najmete si tedy na kontrolu dodržování všech superdůležitých pravidel nové pracovníky.

Před zavedením těchto novot plnil Pepa normu, po zavedení ji plní taky. Akorát je nasranější. A Vy si můžete blahopřát za skvěle utracené peníze: nic jste nezmodernizovali, efektivitu jste nezlepšili, pro zákazníky ani zaměstnance jste nic neudělali. Můžete uléhat s pocitem dobře vykonané práce.

Zbytečně trpící mamina Filoména

Filoména je úřednice. Nesedí za přepážkou, není v kontaktu s veřejností, pracuje téměř výhradně přes počítač. Každé ráno vstane, odvede děti do školky, cestuje hromadnou dopravou hodinu do práce a pak zase zpět, vyzvedne děti, obstará nákup, udělá večeři, zvládne domácí práce a sedřená jako pes jde spát, aby mohla toto kolečko absolvovat další den znovu.

Je zaměstnána v centru města, úřad by mohl za pronájem jejího (a dalších) kanclíku inkasovat pěkné love. Místo toho ovšem nakoupí počítače, zaplatí ostrahu, elektřinu, vodu, Internet, teplo, údržbu, telefony atd. a má kanceláře plné svých roztomilých úřednic.

Rozepisovat se o tom, že by bylo pro všechny lepší, pracovala-li by Filoména z domova, je zbytečné.

Co brání uplatnění zdravého rozumu

Lidé jsou konzervativní. Ještě z doby minulého režimu je zakořeněna představa, že by měl být zaměstnanec na pracovišti k dispozici 8 hodin/den bez ohledu na to, zda je to ekonomicky přínosné či ne. Ratio v tom nehledejte, zřetel na výkony nečekejte.

Vliv na krizi

Jednou z příčin hospodářské krize je dlouhodobé neefektivní vynakládání zdrojů. Představte si, že by podniky veškeré peníze utracené za buzeraci Pepů investovaly do inovací a že by byly všechny prostředky na kanclíky Filomén (včetně zisku z komerčního pronájmu těchto prostor) použity k látání děr ve veřejných financích. Pro mě je to hezká představa.

Kam dál?
Jak lidi legálně oškubat o prachy a jak zbohatnout

Štítky: ,

Diskuse o článku Náš přístup k pracovní době: Jedna z příčin krize

Anonymous Mordemy:

Konzervativní jsou i pracovníci (nejen firmy a instituce). Většina lidí by při práci z domova tu práci jednoduše "odsrávala", protože by si připadali nekontrolovatelní a nehlídaní a z jejich pohledu by "nebyli v práci". Chybí jim osobní zodpovědnost.
V případě pevně daných norem by pravděpodobně management firmy přistoupil k tomu, že když zaměstnanec pracuje z domu, stihne toho víc (logicky). Ale kolik lidí dá tomuhle přednost? Raději věnují denně o 2 hodiny víc na cestu, než aby museli "udělat větší normu" (byť by to měli zaplacené).

A taky "co by tomu řekli lidi?" (sousedky by si o Filoméně povídali, že je nezaměstnaná, protože přece kdo dneska pracuje doma, že jo... - což je přesně ten stupidní konzervatismus)

 
Blogger Holden Caulfield:

Mordemy:

Konzervativní jsou zaměstnanci i zaměstnavatelé. Ale blýská se na lepší časy, současná ekonomická realita nutí lidi přemýšlet.

 
Blogger Příliš starý na rock and roll...:

svatá slova
mělo by být vytištěno v pracovnách všech vedoucích pracovníků
pokud to manager není schopen pochopit, pak by mělo být vyryto na jeho čele (celý článek)

 
Anonymous Ondra:

Článek je zajímavý a v podstatě souhlasím s neefektivním vynakládáním zdrojů. Nemyslím že by to byla ale příčina krize. Skutečná příčina je, že ekonomiky jsou vlivem exploze množství peněz na burze zahlceny penězi, které nejsou kryté hodnotami. Prakticky stejný úkaz, který se objevil ve 30. letech našeho století a vedl k velké hospodářské krizi 1932 - 1933

 
Blogger Holden Caulfield:

Ondro, až se to s penězi provalí, to bude teprve tóčo :)

 
Anonymous Anonymní:

Pěkně napsáno, kus pravdy.

 
Blogger Marta:

Je škoda že se moc na těch vašich malých webech nemluví o tom, že je tady už ve světě financí konečně k dispozici investování s měsíční splátkou . Myslím si, že kdyby se to více rozkřiklo, tak by lidé i více investovali a jako republika bychom se na tom neměli tak špatně.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku