Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Krbová kamna - Než topit málo, radši netopíme vůbec

Pokud se podaří koupit a dobře umístit správně dimenzovaná kvalitní krbová kamna, můžete i bez výměníku (či jiných vychytávek) v klidu vytopit (téměř) celý dům.

Nám se to daří už třetí sezónu.

Začátky nebyly nijak krušné, experimentovali jsme.

Vyzkoušeli jsme tvrdé dřevo, měkké dřevo a 5 druhů briket.

S tvrdým dřevem to nebyl žádný zázrak především z toho důvodu, že nám občas poleno shořelo jen částečně a v kamnech vyduchlo. Člověk se musel mít stále na pozoru a špekulovat, co kdy do kamen hodit.

Tvrdé dřevo už nekoupíme.

Měkké dřevo rychle blafne. Vždycky dohoří. A pokud do kamen hodíte pořádné poleno, vydrží valit hodně dlouho. Jako doplněk pořídíme 4 kubíky i na příští sezónu.

Brikety kombinujeme obyčejné tvrdé kulaté s hranatými. Koupili jsme na tuhle zimu také deset paklíků kůrových, které vydrží až půl dne, ale zatím nebyly třeba.

Zatápění? Žádný stres

Po delší době jsme dospěli k závěru, že nemá smysl řešit, zda v kamnech vyduchne.

Máme super podpalovače, vypadají jako štosky slámy. Kamna velice dobře táhnou. A kousky kulatých briket skvěle chytají. Na kousky šoupnu celou kulatou briketu, přidám pár hranatých. Za chvilku je teplíčko. Více než 2 hodiny se nemusím o nic starat.

S dřevěnými třískami to funguje obdobně.

Než topit málo, radši netopíme vůbec

Když je zatápění taková pohoda, není důvod, proč kamna nějak brutálně přidušovat.

Eliminovali jsme situace, kdy palivo nehoří (či pořádně nežhne), ale jenom kouří. Tepla takovým způsobem mnoho nezískáte. Co získáte určitě, jsou zasraná kamna a komín + smrad v baráku.

Hlavní je, že nemusíte zatápět!

Ušetříte nula celá nula nic. Když mi v kamnech nic nekouří, nic neprotopím. Nacpu to tam později, musím vyrobit víc tepla za krátkou dobu, když začínám od studených kamen.

Samozřejmě, pokud jsou vaše krbová kamna součástí nějakého sofistikovaného systému, může být problém, když často úplně vychladnou.

Jestli je máte jen tak napojené na obyčejný komín a nic víc, třeba se necháte našimi zkušenostmi inspirovat.

Příbuzný text:
Čím topit v krbových kamnech? Dřevem nebo briketami?

Štítky: , ,

Diskuse o článku Krbová kamna - Než topit málo, radši netopíme vůbec

Blogger sunkyrad:

Tyjo díky za varování. Já právě před nějakou dobou nad pořízením krbových kamen uvažoval, ale nakonec se ukázalo, že v mém případě by to byla až příliš vysoká investice. Musel bych totiž společně s nimi investovat i do nového komína a to se mi nechce. I když je pravda, že třeba ty nerezové komíny nejsou dnes už tak drahé, ale i tak... pořád jsou to peníze navíc.

 
Blogger Marta:

Jak se tak dívám tady u vás na webovky tak to vypadá že vám také krbová kamna nejsou úplně cizí, nemám pravdu tak trochu náhodou? Přijde mi totiž že vy moc dobře víte o čem se bavíme a jste do toho tématu jak se říká zažraní.

 


Tady může být Váš názor.

Poslat komentář




<<<  Zpět na titulní stránku